Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 00:01

  Οι αμερικανικές εκλογές, οι αγορές, οι ανησυχίες για ακυβερνησία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Όλο και πυκνώνουν οι ανησυχίες για… αμφιλεγόμενα στοιχήματα μεταβλητότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Και οι... κορονοπεριπέτειες του προέδρου Τραμπ δεν έκαναν τις αγορές σοφότερες...

  Βεβαίως η Wall Street δείχνει προς το παρόν να έχει... αυτονομηθεί. Ίδωμεν... Καθώς το μεγάλο στοίχημα έχει φύγει πλέον από το αν ο Τραμπ είναι προτιμητέος από τις αγορές ή αν ο Μπάιντεν τις φοβίζει. Που μάλλον δεν τις φοβίζει πλέον... Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πιθανότητα μη αποδοχής του αποτελέσματος. Στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αστάθεια... Οι επενδυτές αναμένεται να γίνουν πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τον κίνδυνο αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προετοιμασίες για μια πιθανή περίοδο αστάθειας της αγοράς καθώς αυξάνεται το κόστος της ασφάλισης έναντι των αναταραχών. Ανησυχία η οποία αποτυπώνεται στην πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX. 

  Οι αναλυτές λένε ότι η μέχρι τώρα πορεία του δείκτη αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό επίπεδο νευρικότητας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατά κανόνα δεν επηρέασαν τις αγορές. "Είναι όλο και πιο ακριβό να αντισταθμίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών", δήλωσε πρόσφατα ο Jordi Visser, διευθύνων σύμβουλος της Weiss Multi-Strategy Advisers. Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μια άνοδος στα futures του δείκτη VIX για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Σύμφωνα δε με όσα ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι "FT", ο Rocky Fishman, αναλυτής παραγώγων της Goldman Sachs, σημείωνε ότι οι μελλοντικοί όγκοι του Vix ήταν συγκρατημένοι, υποδηλώνοντας την απροθυμία μεταξύ των τραπεζών να πωλήσουν προστασία έναντι των αναταραχών στο χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει αυτό το μοτίβο.

  Οι επενδυτές αρχίζουν επίσης να στοιχηματίζουν ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εκλογές στις αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσε να επεκταθεί και στις υπόλοιπες αγορές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για τους ισοδύναμους δείκτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία - τον δείκτη μέσης μεταβλητότητας Vstoxx και Nikkei Stock - έχουν επίσης αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο μήνα.

  Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον Biden, ωστόσο ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για τη σταθερότητας των αγορών. "Εκτός αν υπάρχει μια νίκη σαφής από τη μία ή την άλλη πλευρά, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα έχουμε δικαστικές διαφορές και ανεπίλυτες εκλογές, όπως το 2000", υποστήριζε ο Brad McMillan, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων. "Μια σημαντική αντίδραση στην αγορά θα ήταν πολύ δυνατή".

  Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογη κατάσταση, με υποψηφίους να αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει υπάρξει μόνον δύο φορές, το 1876 μεταξύ του Δημοκρατικού Tilden και του Ρεπουμπλικανού Hayes, αλλά και το 2000 μεταξύ του Δημοκρατικού Gore και του Ρεπουμπλικανού Bush. Η δε διαμάχη Gore - Bush χρειάστηκε κάπου έναν μήνα για να επιλυθεί, το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ υποχώρησε και δεν ανέκαμψε άμεσα...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ