Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 00:01

  Το σορτάρισμα των hedge funds στο δολάριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τόσο μεγάλο σορτάρισμα στο αμερικανικό νόμισμα έχει να παρατηρηθεί από το 2017. Γεγονός που δείχνει τις συνθήκες και την αβεβαιότητα στην αγορά συναλλάγματος.  

  Για την ακρίβεια, οι κερδοσκοπικές θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον Δείκτη Δολάριο ΗΠΑ του ICE έγιναν οι πιο αρνητικές από τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Δεν ξέρουμε αν στην εβδομάδα που ακολούθησε άλλαξαν σημαντικά οι θέσεις, άλλωστε μιλάμε για μικρή χρονική διάρκεια, μια φορά πάντως, τα hedge funds στοιχηματίζουν εναντίον του δολαρίου τώρα περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

  Η ανάδειξη μάλιστα του θέματος από το Bloomberg (Hedge Funds in Biggest Dollar Short Since 2017 RiskSqueeze) συνοδεύτηκε από αναλύσεις για την ακροβασία και τις πολύ εύθραυστες ισορροπίες στις αγορές λόγω των περιπτώσεων κορονοϊού και των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την κατάρρευση του νομίσματος ως το νούμερο ένα καταφύγιο στον κόσμο φαίνονται πρόωρες. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι το δολάριο απέχει πολύ από το να χάσει την ελκυστικότητά του ως "ασφαλές καταφύγιο". Η  γενική κατεύθυνση προς ασφαλή καταφύγια οδήγησε άλλωστε το δολάριο σε σχετικό ράλι.

  Λίγα πάντως από αυτά τα αρνητικά στοιχήματα έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. "Τα short του δολαρίου ήταν στα πολυετή υψηλά επίπεδα, σίγουρα δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι όλα έχουν περικοπεί την περασμένη εβδομάδα", ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο στρατηγικός αναλυτής νομίσματος της ING, Francesco Pesole. "Υπάρχει σίγουρα περισσότερο περιθώριο για το δολάριο να επωφεληθεί", πρόσθεσε. Η Toronto Dominion Bank περιέγραψε τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος μεταξύ σφύρας και άκμονος, ενώ η JP Morgan Chase & Co. είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εποχές είναι δύσκολες για την αγορά συναλλάγματος. 

  Καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η συζήτηση για ανάκαμψη σε σχήμα V και τρισεκατομμύρια δολάρια... διέγερσης, είχαν ενισχύσει τις συναλλαγές ρίσκου έναντι αμυντικών περιουσιακών στοιχείων όπως το δολάριο. Όμως, η τελευταία συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας απέτυχε να λάβει συγκεκριμένα βήματα για περισσότερη τόνωση. Με τόση αβεβαιότητα γύρω μας, για οποιοδήποτε στοίχημα οι προσδοκίες… μπορεί να διαψευσθούν.

  Για την ιστορία, μια και κάνουμε λόγο για το αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μερίδιο του αμερικάνικου νομίσματος μειώθηκε στο 61,3% των συναλλαγματικών αποθεμάτων από 61,8% το πρώτο τρίμηνο, κι ενώ το σύνολο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αυξήθηκε στα 12,031 τρισ. δολάρια από 11,703 τρισ. το πρώτο τρίμηνο. Τα αποθέματα σε δολάριο ήταν 6,9 τρισ. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε οριακή άνοδο στο 20,3% από 20% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Το 2009, το μερίδιο του ευρώ είχε ανέλθει στο ιστορικό υψηλό του 28%. Οριακή πτώση κατέγραψε το μερίδιο του γεν στο 5,7% από 5,8%.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ