Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 00:01

  Οι διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειάζονται, μόνο με έναν τρόπο γίνονται...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική δυνατότητα -και υποχρέωση- να διορθώνει τις αρρυθμίες, όπου τις διαπιστώνει, στο κυβερνητικό έργο.

  Και να στείλει σπίτι τους όποιους θεωρεί ότι δεν ασκούν ικανοποιητικά τα καθήκοντά τους, ή έχουν προσωπικές ατζέντες, ή τέλος πάντων δεν ανταποκρίνονται στην εμπιστοσύνη που τους έδειξε αναθέτοντάς τους χαρτοφυλάκια. "Μάζεψε τα μολύβια σου" έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εντάξει, έστω το... τάμπλετ σου, θα λέγαμε σήμερα για να το εκσυγχρονίσουμε κάπως. Και βέβαια εκτός από μεμονωμένες κινήσεις υπάρχει και το "όπλο" του ανασχηματισμού για να διορθωθεί η πορεία όπου ξεφεύγει, να ανακατευτεί η τράπουλα αν χρειάζεται, να δοθεί ένα μήνυμα να... σφίξουν οι... πωποί. 

  Χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο φέρεται να είπε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, τα εξής: "Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα". Πέραν της... παραπολιτικής διάθεσης για το... για ποιους χτυπά η καμπάνα, η ουσία είναι ότι ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να προειδοποιήσει. Και το μήνυμα ήταν ευρύτερο, πέραν ίσως του ζητήματος που ήταν κυρίως στο τραπέζι, την αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο...

  Με την ευκαιρία όμως, ας μας επιτραπεί να παρατηρήσουμε ότι ο πρωθυπουργός σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την απόδοση της κυβερνητικής ομάδας, απέφυγε το καλοκαίρι να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Επιλέγοντας να δώσει δεύτερες ευκαιρίες; Μη θέλοντας να ρισκάρει εσωκομματικές δυσφορίες σε μία ευαίσθητη περίοδο; Θεωρώντας ότι όπου υπάρχουν δυστοκίες στην αποτελεσματικότητα υπουργών θα μπορέσουν τα κενά να καλυφθούν από τις δυνατότητες του επιτελικού κράτους; Ποιος ξέρει. Πάντως η ουσία είναι ότι ένας ανασχηματισμός που σχεδόν είχε... προαναγγελθεί, δεν έγινε. 

  Ανεξάρτητα από το αν ο πρωθυπουργός ήθελε ή όχι - και για ποιον λόγο, να χτυπήσει κάποιο καμπανάκι, δεν μπορεί να αποκλεισθεί να επιλέξει να υλοποιήσει κάποια στιγμή εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που απέφυγε να κάνει το καλοκαίρι. Άλλωστε έχει ήδη υπάρξει επαρκής καιρός για αξιολόγηση όλων. Οι προκλήσεις μπροστά είναι μεγάλες και θα απαιτηθούν μεγάλες ικανότητες από όλους για να κερδηθεί το στοίχημα. Είναι όλοι σε αυτό το επίπεδο; 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020