Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 00:01

  Τα 32 δισ. "χαλί" για μεταρρυθμίσεις

  Τα 32 δισ. "χαλί" για μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα συμπεραίνει πως η κυβέρνηση, παρά την πανδημία, κατάφερε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια σε μία σειρά από πεδία πολιτικής. Έκανε όμως την ίδια στιγμή φανερό, για μία ακόμη φορά, ότι πολλές μεταρρυθμιστικές τομές (σ.σ. οι οποίες είναι δεδομένες εδώ και χρόνια/δεκαετίες για άλλα κράτη της Δυτικής Ευρώπης), στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα ζητούμενο. 

  Και τούτο παρά τα 3 μνημόνια. Μεταξύ αυτών η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία, το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, μία διάφανη και ταχεία διαδικασία σύναψης Δημοσίων συμβάσεων, αλλά και ένα σύγχρονο πτωχευτικό δίκαιο που επιτρέπει τη δεύτερη ευκαιρία για τον επιχειρηματία και τον πωλητή.

  Η κυβέρνηση από τον Μάιο, με δική της πρωτοβουλία, έχει εντάξει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στους στόχους που ήδη προβλεπόταν από το 2018 στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Ωστόσο, το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο λόγω της πανδημίας είναι μπροστά. Τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης συνιστούν μία μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη: για πρώτη φορά μεταρρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο με επενδύσεις ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί το κόστος τους και να αμβλυνθούν οι κακές εντυπώσεις που δημιουργεί ο όρος μεταρρύθμιση για μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

  Συνιστούν επίσης και μία μεγάλη πρόκληση: τίθενται πλέον ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις υλοποίησης που συνδέονται με τα εν λόγω κονδύλια τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία και αγορά.

  Το σχέδιο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ είναι, λοιπόν, μία μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Όχι μόνο επενδυτικά αλλά και για να πάψει να μαστίζεται από τα εμπόδια της μεταρρυθμιστικής υστέρησης στην επιχειρηματικότητα. Για να επιταχυνθεί το ΑΕΠ "παράγοντας" υγιώς επιπλέον κρατικά έσοδα, ώστε να μειωθούν επιτέλους τα απεχθή ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη που επωμίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος, εμποδίζοντας τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ