Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 00:01

  Μήπως τελικά η ίδια η Κομισιόν διακατέχεται από... ευρωσκεπτικισμό;

  Μήπως τελικά η ίδια η Κομισιόν διακατέχεται από... ευρωσκεπτικισμό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η επιστολή της Κομισιόν αποκαλύπτει μία σκληρή αλήθεια. Στην Ευρώπη δεν έχουν μάθει τίποτα, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όσα έχουν συμβεί. Παρωπίδες... Αγύριστα κεφάλια...

  Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η Κομισιόν σπεύδει να προειδοποιήσει. Το νου σας... Μέτρα στήριξης μεν, χαλάρωση του Συμφώνου μεν, αλλά στο βάθος δημοσιονομική πειθαρχία και απειλή νέων Μνημονίων. Το μοντέλο παραμένει ίδιο, ενώ η δυσαρέσκεια και ο ευρωσκεπτικισμός που απείλησαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα με άλλοθι τον κορονοϊό. Μόνο που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι τα lockdown και η αλλαγή ατζέντας λόγω της δυσμενούς πραγματικότητας απλά έσπρωξαν προσωρινά τη σκόνη κάτω από το χαλί.

  Η γενεσιουργός αιτία της ύφεσης στην Ευρωζώνη δεν χάθηκε δια μαγείας. Και επανέρχεται επιδεινούμενη. Οι τονωτικές ενέσεις της ΕΚΤ για να δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες και τις οικονομίες δεν επαρκούν. Το βάρος των κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά αλλά και των τραπεζικών σκανδάλων δεν τιθασεύεται. Και η Ευρώπη, η θεσμική Ευρώπη, η πολιτική Ευρώπη κοιμάται ή σφυρά αδιάφορα την ώρα που το χάσμα Βορρά-Νότου διευρύνεται και τα ψίχουλα της βοήθειας για τη στήριξη των οικονομιών ψαλίδίζονται πριν ακόμη διανεμηθούν από πλήθος παραμέτρων, προϋποθέσεων και κατηγοριοποιήσεων. Και αυτό με ταυτόχρονη χαρακτηριστική καθυστέρηση νομικά και τεχνικά.

  Και από πάνω ο κ. Ντομπρόβσκις να κουνά αυστηρά το δάχτυλο με σαφή στόχευση στις ευάλωτες χώρες του Νότου. Τελικά φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι ευρωσκεπτικιστές βρίσκονται... μέσα στην Κομισιόν. Αν αυτή η πολιτική είναι πολιτική αρωγής και αλληλεγγύης, τότε κινδυνεύει να ρίξει λάδι στη φωτιά των ακραίων. Σαν να μην συνέβη τίποτε. Αντιαναπτυξιακή ρητορική, προειδοποιήσεις για αυστηρές συνέπειες και κροκοδείλια κλάματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

  Το καμπανάκι του κινδύνου επιχειρεί να χτυπήσει από την ίδια την εκλογή μίας ανίσχυρης και ετερόφωτης προσωπικότητας στην ηγεσία της Κομισιόν ως προϊόν ενός οδυνηρού συμβιβασμού. Η πορεία των πραγμάτων δυστυχώς φέρνει στην επιφάνεια ξανά όλες τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες για μία ευρωπαϊκή οικονομία δέσμια εμμονών και συμφερόντων συγκεκριμένων χωρών. Μία Ευρώπη όπου ο κίνδυνος διεύρυνσης των ανισοτήτων είναι προ των πυλών...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ