Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 00:01

  Ο παγκόσμιος πόλεμος των αμερικανικών εκλογών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η πορεία μέχρι τις αμερικανικές κάλπες δεν θα είναι "αναίμακτη". Και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης επηρεάζουν όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρη την υφήλιο.

  Ως μητέρα όλων των πολιτικών μαχών στις Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλει η εκλογική αντιπαράθεση της 3ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον συνασπισμό δυνάμεων που στηρίζουν τον Μπάιντεν. Οι φετινές εκλογές υπερβαίνουν μία αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Είναι μία μάχη επιβίωσης, μία μάχη χωρίς αύριο. Και σίγουρα το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει "αύριο" στις ΗΠΑ και να μην υπάρξουν επιπλοκές οι οποίες θα απειλήσουν τη σταθερότητα, την ίδια τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνική συνοχή στη χώρα. Κάτι που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

  Καθώς η πόλωση χτυπά κόκκινο, εκφράζονται ήδη φόβοι ότι ένα οριακό αποτέλεσμα δεν θα δώσει λύση, αλλά αντίθετα θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα ωθώντας τα προς τα άκρα. Ήδη η αμερικανική κοινωνία έχει πάρει γεύση ακραίας αντιπαράθεσης σε πολλές πολιτείες. Με βίαιες διαδηλώσεις, επεισόδια, ακόμη και δολοφονίες. Και ουδείς θέλει να σκέπτεται τι θα συμβεί αν στην περίπτωση ενός οριακού αποτελέσματος ο ηττημένος αρνηθεί να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

  Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι η πανδημία έχει αξιοποιηθεί και από τις δύο πλευρές αλλά και από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ως ένα μείζον πεδίο αντιπαράθεσης. Με παγκόσμιες ωστόσο προεκτάσεις που αγγίζουν τόσο τις έρευνες για την κατασκευή εμβολίων κατά του κορονοϊού, όσο και τον ίδιο τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί, είτε αποδειχθούν θεωρίες συνωμοσίας είτε δικαιωθούν αποκαλύπτουν μία λυσσαλέα σύγκρουση. Σε βαθμό που να θεωρείται από κάποιες πλευρές ως καταλύτης για τις υγειονομικές εξελίξεις η προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ.

  Την ίδια στιγμή πεδίο έντονης διελκυστίνδας ισχυρών συμφερόντων αποτελούν και οι αγορές. Χώρος που όπως και αυτός της οικονομίας θεωρούνται από τα τελευταία "προπύργια" του προέδρου Τραμπ.  Η οικονομία και τα αντανακλαστικά της συντηρητικής Αμερικής απέναντι στις ταραχές. Δεν χρειάζονται βέβαια βαθιές γνώσεις αγορών για να παρατηρήσει κανείς το μπρα ντε φέρ των τελευταίων μηνών στη Wall Street με εμπλοκή μεγαλομετόχων αλλά ακόμη και της ίδιας της FED.

  Και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις με τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα διακίνησης μαύρου χρήματος από κορυφαίες τράπεζες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, ακουμπώντας όπως φαίνεται και δράσεις ανθρώπων του συστήματος Τραμπ, στην τελική μάχη μέχρις εσχάτων θα προστεθούν και νέα εντυπωσιακά στοιχεία. Οι αποκαλύψεις δείχνουν άλλωστε συγκλονιστικές και θα κλονίσουν επί μακρόν τις εμπλεκόμενες πλευρές, τράπεζες και τις αγορές. Ωστόσο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι το timing των ασφαλώς σημαντικών αποκαλύψεων και της εξαιρετικής δημοσιογραφικής δουλειάς, έχει ενδιαφέρον.

  Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές εκλογές έχουν πάντοτε ευρύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Και με δεδομένη την κατάσταση στην περιοχή μας ως προς τα ελληνοτουρκικά αυτή τη φορά έχουν και ζωηρό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Ας ελπίσουμε ότι οι κάλπες θα δώσουν ένα καθαρό αποτέλεσμα, που θα εξυπηρετεί και τις εθνικές επιδιώξεις. Και ότι γενικώς δεν θα οδηγήσουν σε μία χαοτική περίοδο που θα επιτρέψει σε κατά τόπους "οπλαρχηγούς" παγκοσμίως να διεκδικήσουν ενίσχυση του τοπικού τους ρόλου και επιρροής.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ