Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 00:01

  Η "αποσύνδεση" μεταξύ κρατικών ομολόγων και μετοχικών τίτλων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  H αποσύνδεση της εγχώριας αγοράς ομολόγων από εκείνη των μετοχών οδήγησε αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν ότι θυμίζει την "αποσύνδεση των χρηματιστηρίων που έκαναν σούπερ ράλι από τη δυσμενή εικόνα στην πραγματική οικονομία ελέω πανδημίας".

  Μπορεί, βέβαια, η παραπάνω ατάκα να εκλαμβάνεται ως "δόση υπερβολή", μια φορά πάντως, είναι παραπάνω από δεδομένη η υπεροχή της αγοράς ομολόγων σε τιμές, αξία συναλλαγών, ποιότητα επενδυτών. Παρά την εξέλιξη της πανδημίας, τα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω μεταβολών, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους σε αντίθεση με το μετοχικό ταμπλό που μόνο σποραδικά έδωσε σημεία ζωής, ενώ κατά βάση περιορίστηκε σε μια κίνηση εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών.

  Γιατί θυμηθήκαμε πάλι το θέμα αυτό; Αφενός γιατί πρόσφατα μόλις είχαμε το re-opening του 10ετούς ομολόγου που σημείωσε επιτυχία σε απόδοση και προσέλκυση επενδυτών, αφετέρου επειδή το Χρηματιστήριο μετά από καιρό επιχείρησε να δώσει μια ανοδική αντίδραση πέραν της "γνωστής πεπατημένης της κατάκτησης μερικών πόντων". Αν θα έχει συνέχεια ή όχι η κίνηση στο ΧΑ, αν επρόκειτο απλά για μια τεχνικής φύσεως αντίδραση στον απόηχο συγκυριακών εξελίξεων (π.χ. στα γεωπολιτικά, στα οικονομικά κ.λπ.), θα φανεί στο ταμπλό.

  Μια φορά πάντως, η επιστροφή στην… κανονικότητα έχει έρθει πολύ νωρίτερα για τα ομόλογα, έχει ξεκινήσει πριν το 2020, μαζί με την "αλλαγή σελίδας" στην Ελλάδα και στον πολιτικό τομέα. Βέβαια, όπως έχουμε και άλλες φορές, επισημάνει, η εικόνα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αντανακλά τη μείωση του ρίσκου της χώρας, το ευνοϊκότερο profile του χρέους, το "μαξιλάρι" ρευστότητας, την έλευση μιας πιο φιλικής προς τις αγορές, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις κυβέρνησης, ακόμα και το ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που προσδοκάται να προκύψει, την επόμενη εξαετία, μέσω της απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, όπως εύστοχα σημείωνε προ ημερών σε σχετική ανάλυση η Alpha Bank.

  Ωστόσο, σε σημαντικό βαθμό είναι αποτέλεσμα  και της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως π.χ. στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP), και όχι μόνο. Τα ελληνικά δε ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς έπεσε και σε επίπεδα πέριξ του 1%, συνεχίζουν να προσφέρουν μια ικανοποιητική και σχετικά ασφαλή επίδοση στους επενδυτές σε ένα περιβάλλον ισχνών ή αρνητικών επιτοκίων.

  Ωστόσο, το γεγονός ότι τόσο στις ομολογιακές εκδόσεις όσο και στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου έχουν επανακάμψει μια σειρά από ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές, είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί και στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή, παρά τις "αδυναμίες" ως προς το ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα κ.λπ., οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την αξία των εγχώριων ομολόγων, κάτι που έχει φανεί και στις εταιρικές εκδόσεις.

  Άλλωστε, και η αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε ουκ ολίγα δισ. ευρώ την τελευταία διετία. Είναι δε σημαντικό, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ότι έχει επέλθει και μια ανακατανομή στις τάξεις των επενδυτών με την επιστροφή μακροπρόθεσμων επενδυτών, με το real money να υπερτερεί των hedge funds. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το περίφημο "investment grade" για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες είναι ένας όχι και τόσο εύκολος και βατός στόχος.

  Για την ώρα λοιπόν, η θετική τιμολόγηση έχει αποτυπωθεί κυρίως στα ομόλογα και όχι στους μετοχικούς τίτλους. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις "γκρίζες ζώνες", στις δυσκολίες, στην ιδιομορφία του ελληνικού χρηματιστηρίου και σε όσα ταλαιπωρούν αυτό. Οι αντίστοιχες "γκρίζες ζώνες" που θα μπορούσαν αναλόγως να επηρεάσουν και τα ομόλογα προσώρας έχουν "χωνευθεί" από τις αγορές και τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει διαφορετικά τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν στο ομολογιακό και μετοχικό ταμπλό.

  Μάλιστα, με την αναντιστοιχία μεταξύ ομολόγων και μετοχών έφτασε να ασχοληθεί μέχρι και η… Handelsblatt, κάνοντας ρεπορτάζ για τις προτιμήσεις επενδυτών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά όχι ελληνικές μετοχές, λόγω του "lockdown" που χτύπησε το χρηματιστήριο την περίοδο της πανδημίας. Μένει να δούμε αν, όπως οι αγορές ομολόγων έμειναν ανοιχτές για τους επενδυτές, το ίδιο θα καταφέρει να πράξει και η μετοχική. Αν δηλαδή μπορεί το ΧΑ να "χτίσει" πάνω σε εξελίξεις που σχετίζονται με μέτωπα εγχώριου ενδιαφέροντος και βαρύτητας, και μαζί να "χτίσει μια απόσταση ασφαλείας" από τα μέχρι τώρα γνωστά επίπεδα συσσώρευσης στα οποία βολόδερνε το τελευταίο σχεδόν τετράμηνο.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ