Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 00:01

  Δεν μας τα λέτε καλά, κ. Ρέγκλινγκ...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι ζήτησε ο κ. Ρέγκλινγκ. Που σημαίνει... μην ξανοίγεστε, το νου σας...

  Οι τοποθετήσεις όπως αυτές του κυρίου Ρέγκλινγκ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό. Δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα, δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει μίγμα πολιτικής. Ακόμα και η δημοσιονομική ελαστικότητα λόγω πανδημίας, συνοδεύεται από την αδιόρατη "απειλή" πως ναι μεν χαλαρώστε αλλά ό,τι κάνετε θα το βρείτε κάποια στιγμή μπροστά σας. Τίποτε δεν είναι λευκή επιταγή, τίποτε δεν χαρίζεται. Όλα θα έχουν κάποια στιγμή το κόστος τους.

  Δυστυχώς όμως, με αστερίσκους, προϋποθέσεις, ψιλά γράμματα και στο βάθος κάποιον λογαριασμό, δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Η Ευρώπη παραμένει άτολμη, μεμψίμοιρη, τσιγκούνα. Και πάλι καλά δηλαδή που σώζει τα προσχήματα η Λαγκάρντ, όσο και αν η πολιτική της ΕΚΤ με στόχευση ασφαλώς τη χρηματοδότηση και σωτηρία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος που κινδυνεύει παρά τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας με κατάρρευση, δεν πείθει για την επάρκεια, την αποτελεσματικότητα και την αποφυγή περιπετειών μακροπρόθεσμα. Αλλά στη φάση αυτή δεν υπάρχει άλλη χρηματοδοτική "γέφυρα" μια και το πακέτο στήριξης της ΕΕ και τα σχετικά κονδύλια μοιάζουν με... μεταχρονολογημένες επιταγές. 

  Είπε ο κ Ρέγκλινγκ ότι "πρέπει να δοθούν κίνητρα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις". Δίκιο έχει. Ας μας πει όμως και πώς. Με... συνετή δημοσιονομικά δράση πώς θα δοθούν αυτά τα κίνητρα όταν ταυτόχρονα πρέπει να στηριχθεί και η κοινωνία; Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος θεσμικά αναμένει έλλειμμα για την ΕΕ στο 10% φέτος και άλλο ένα 5% του χρόνου; Και όταν αναγνωρίζει ότι η πανδημία επέφερε "μια επιπλέον και απροσδόκητη πίεση στον ελληνικό λαό, στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της χώρας". Και όταν επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία "λόγω του διογκωμένου τομέα των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, αλλά και του μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων";

  Πώς θα... δέσουν όλα αυτά; Πώς να δώσουν καλό αποτέλεσμα; Όταν μάλιστα από τη μια έχουμε δημοσιονομική ευελιξία και από την άλλη συνιστάται διαρκώς σύνεση; Όταν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι για να φτάσουμε στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριοτητας θα φάμε και το 2022; Μακάρι εκτός από τις γενικόλογες παραινέσεις, τα ευχολόγια αλλά και τις προειδοποιήσεις να είχε κάτι πιο ουσιαστικό να πει ο κ. Ρέγκλινγκ. Όπως ίσως, για παράδειγμα, να μας εξηγούσε γιατί καμία χώρα δεν τολμά να αγγίξει πρώτη τα διαθέσιμα κονδύλια από τον ESM, φοβούμενη το... ανάθεμα των αγορών. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ