Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 00:01

  Σχέδιο ανάκαμψης: Σσσσς... Μη μιλάτε δυνατά, η Ευρώπη κοιμάται!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι πλέον σαφές πως η πρωτοφανής - για καιρό ειρήνης - ύφεση δεν θα λήξει εύκολα και πως η ανάγκη για στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας μεγαλώνει γραμμικά, κάθε ημέρα που περνά. 

  Ο επιχειρηματικός κόσμος δέχεται εντεινόμενες πιέσεις, ενώ όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Ωστόσο, σε επίπεδο θεσμών της ΕΕ, η βοήθεια αργεί. Η Ευρώπη "κοιμάται". Ακόμη αναμένεται η "συνέχεια" μετά το θρίλερ του Ιουλίου για μία πρώτη πολιτική απόφαση αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Τα επόμενα – πολλά – βήματα που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκκρεμούν. 

  Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την πορεία του εν λόγω Ταμείου Ανάκαμψης σε "θεωρητικό" επίπεδο. Θα μιλήσουν για το πώς θα πρέπει να γίνουν αποδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλιά του. Προφανώς είναι πολύ χρήσιμη η εν λόγω συζήτηση. Αλλά πρέπει να γίνουν και έργα. Παραμένει σε φάση ... συγγραφής ακόμη και το επόμενο βήμα: των νομικών κειμένων που θα πρέπει να πάνε προς συζήτηση και έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά σε κράτη - μέλη που συνταγματικά οφείλουν να τα "περάσουν" από τη Βουλή τους.

  Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης. Για παράδειγμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικά έργα ώστε η Ελλάδα και τα άλλα κράτη να κάνουν τον σχεδιασμό τους. Επίσης δεν είναι δεδομένο το πότε ακριβώς θα έρθει το κοινοτικό χρήμα και πόσο θα είναι αυτό. Μιλάμε πάντα για τα λεφτά που θα αρχίσουν να φτάνουν έναν περίπου χρόνο μετά: από τα μέσα του 2021, σε πολλές δόσεις και μετά από έλεγχο και έγκριση Συνόδου Κορυφής.

  Αν μιλήσουμε για το 2020 και για τα άμεσα μέτρα στήριξης, τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Εκκρεμούν ακόμη τα πρώτα μέτρα, αυτά των 540 δισ. που αποφασίσθηκαν τον Απρίλιο σε πολιτικό επίπεδο για τη στήριξη της οικονομίας, της κοινωνίας και των συστημάτων υγείας από την Πανδημία. Μόνο τα  δάνεια του ESM  - που πολιτικά είναι προς το παρόν ανεπιθύμητα -  είναι για την ώρα διαθέσιμα. 

  Με τον... αραμπά ξεκινούν με 5 μήνες απόκλιση  και με... δόσεις τα δάνεια 100 δισ. του SURE που θα καλύψουν κρατική δαπάνη για δράσεις στήριξης της απασχόλησης (μέτρα 2,7 δισ. ζήτησε η Αθηνα). Όσο για τα δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις (200 δισ. ανά την ΕΕ) επίσης... αναμένονται. Δεν έχει κινηθεί τίποτα.   

  Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη - μέλη, έχει πορευθεί με τα δικά της μέσα. Έχει δεχθεί βεβαίως βοήθεια μέσα από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αλλά και από το δικαίωμα που έχει δοθεί στις χώρες της ΕΕ να χρηματοδοτούν ελεύθερα μέτρα στήριξης με τις δικές τους ταμειακές δυνατότητες και  να αξιοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

  Το καλό είναι πως τα διαθέσιμα στα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι αρκετά: 38 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Η επιτάχυνση του βηματισμού της ΕΕ είναι αναγκαία για να διασφαλισθεί πως η οικονομία θα ανακάμψει. Για να αισθανθούν πολίτες και επιχειρήσεις πως έχουν επαρκή βοήθεια, αλλά και για να μπορέσει η κάθε κυβέρνηση να λάβει επαρκή μέτρα στήριξης. Γιατί για να δώσει πρέπει να ξέρει πως η Ευρώπη αγρυπνά για να είναι έτοιμη να συνδράμει αν οι υγειονομικές εξελίξεις το απαιτήσουν.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ