Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 00:01

  Γιατί πρέπει να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  H απουσία επαρκούς και φθηνής ρευστότητας είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Προφανώς αιτία είναι και τα μεγάλα προβλήματα που βίωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική οικονομία.

  Ωστόσο, το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων προφανώς δεν βοηθά. Δεν βοηθά ούτε τις ίδιες τις εταιρείες, που επωμίζονται πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη, ούτε συνολικά τη χώρα, καθώς συντηρεί τη χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας.

  Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, συντηρεί και τη φοροδιαφυγή. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι ένα –συγκεκριμένο– κομμάτι του ιδιωτικού τομέα επιλέγει συνειδητά να παραμείνει "μικρό", ούτως ώστε να είναι εν μέρει "αόρατο" από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό...

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όμως, πλέον πρέπει να μεγαλώσουν. Άλλωστε, μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας, με την εξαγωγική διείσδυση, με την έλευση περισσότερων και ποιοτικών ξένων κεφαλαίων, θα μπορέσει να αναπτυχθεί υγιώς η ελληνική οικονομία.

  Η μεγέθυνση θα φέρει και περισσότερα φορολογικά έσοδα και, έτσι, το κράτος θα μπορεί να παράσχει περισσότερα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και να μειώσει τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά βάρη.

  Η κινητοποίηση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Οι αναφορές στο σχέδιο Πισσαρίδη, αλλά και οι σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του κ. Αλέξη Πατέλη, για σχέδιο παροχής κινήτρων συγχωνεύσεων, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης, αν, βεβαίως το επιθυμεί, κινούνται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

  Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως έγινε φανερό από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και από τα μηνύματα που φτάνουν από τον τουριστικό τομέα για πρόωρο "λουκέτο" στη φετινή σεζόν και για πολύ χαμηλές κρατήσεις το προηγούμενο διάστημα. Η πορεία της υγειονομικής κρίσης είναι αβέβαιη και οι επόμενοι μήνες είναι δεδομένο πως θα είναι δύσκολοι.

  Γι' αυτό και η ενίσχυση και ισχυροποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι επιτακτική και το τοπίο των κινήτρων, φορολογικών, δανειοδοτικών, ρυθμιστικών και άλλων, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα για να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ