Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2020 00:01

  Εταιρείες ζόμπι: επιτέλους... τέλος!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ο νέος πτωχευτικός κώδικας που δίνεται σήμερα σε διαβούλευση, περιέχει και μία πολύ σημαντική διάταξη για την εκκαθάριση της αγοράς από χρόνιες αγκυλώσεις που προκαλούν στρεβλώσεις. 

  Πρόκειται για την θέσπιση της ευθύνης της διοίκησης των επιχειρήσεων που "λαθροβιώνουν" και λειτουργούν παρασιτικά, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Η αστική ευθύνη που πλέον θα έχουν τα μέλη της διοίκησης των εταιριών αυτών για τη μη έγκαιρη υποβολή αίτησης πτώχευσης, εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο των εταιρειών - ζόμπι. Στην κατηγορία αυτή θα εμπίπτουν επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους όταν αυτές υπό τις προϋποθέσεις που θα ορίζει ο νόμος θα υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

  Εκείνο που θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης της αγοράς θα είναι ασφαλώς  η μετακύληση της ευθύνης, των υποχρεώσεων στα φυσικά πρόσωπα της διοίκησης αν πλέον θα επιχειρούν να αποφύγουν τις διαδικασίες πτώχευσης. Η "ανάσα" που θα λάβει η αγορά από την εκκαθάριση αυτή που αναμένεται δεν είναι διόλου μικρή. Αντίθετα είναι πολύ σημαντική. Θυμάμαι μία μελέτη, νομίζω της PwC που πέρυσι τέτοιο καιρό (περίπου) εκτιμούσε στο 13% την αύξηση του κύκλου εργασιών όλων των εταιριών, αν εξέλιπαν οι εταιρείες - ζόμπι.  Ενώ εκτιμούνταν σε περίπου 15 δισ. τα "παγιδευμένα" δάνεια και στα 10 δισ. οι υποχρεώσεις - φέσια προς προμηθευτές. 

  Είναι επίσης σαφές ότι πέραν και του πλήγματος στην παραοικονομία, η υπαγωγή των εταιρειών ζόμπι σε πτώχευση θα απελευθερώσει εταιρικά περιουσιακά στοιχεία προς διάθεση στην αγορά και την παραγωγική οικονομία, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπορικής ρευστότητας, θα μεταφέρει ζήτηση σε υγιείς εταιρείες, ενώ θα συμβάλλει τόσο στην πληρωμή υποχρεώσεων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας αλλά και θα ανακουφίσει σε έναν βαθμό και το τραπεζικό σύστημα. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ