Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 00:01

  Κάτι δεν πάει καλά! Πρέπει να διορθωθεί η πορεία...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Οι επόμενες επιλογές της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας και των μέτρων που θα ληφθούν, θα έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και επί της ουσίας αλλά και ως προς τη διατήρηση της αξιοπιστίας της.

  Η εικόνα του καλοκαιριού δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες ή ελπίδες. Η κατάσταση δεν ελέγχθηκε αποτελεσματικά, τα μέτρα που ελήφθησαν όπου και όταν ελήφθησαν δεν απέδωσαν ή ενδεχομένως ελήφθησαν με καθυστέρηση. Είναι σαφές ότι υπήρχαν πολλά και μεγάλα διλήμματα προς διαχείριση, όμως στο... δια ταύτα, οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις επιλογές. Η πανδημία επέστρεψε δριμύτερη και η μετάθεση της ευθύνης στην κοινωνία δεν μπορεί να καλύψει τον όποιο αιφνιδιασμό υπήρξε. Αιφνιδιασμός που ωστόσο δεν συμβαδίζει με το ρίσκο που αναλήφθηκε λόγω τουρισμού.

  Επιπρόσθετα υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε να υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα. Σε χθεσινό ρεπορτάζ της "Καθημερινής" προκύπτει μία εικόνα που δεν κολακεύει διόλου τον συντονισμό πολιτείας και επιτροπής ειδικών για τη λήψη των ενδεδειγμένων εισηγήσεων και αποφάσεων ως όρος στα μέτρα που λαμβάνονται. Είτε θα πρέπει να υπάρξει απάντηση ή διάψευση του ρεπορτάζ που προβληματίζει, ή θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς το πώς και με ποια δεδομένα οργανώνεται η άμυνα στην πανδημία. Γιατί την ίδια στιγμή έχουν παρατηρηθεί και άλλες αφορμές προβληματισμού όπως η περίπτωση της λειτουργίας των σχολείων. Αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις από την κυρία Κεραμέως -που έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των γονέων...- αλλά οι ενστάσεις και η ανησυχία παραμένουν έντονες.

  Σε κάθε περίπτωση κάτι δείχνει να μην πηγαίνει καλά. Και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να διορθωθεί. Σε κάθε δύσκολη πορεία μπορεί να υπάρξουν στραβοτιμονιές. Το θέμα είναι να διορθώνεται το ταχύτερο δυνατόν η πορεία και να χαράσσεται η κατάλληλη στρατηγική. Και το θέμα της πανδημίας, όπως δείχνει να εξελίσσεται δεν χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση αλλά δράσεις που θα πείσουν και θα κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της κοινωνίας. Που κακά τα ψέμματα, έχει τις ευθύνες της...

  Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας την άνοιξη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ατού της κυβέρνησης. Και ενίσχυσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πολιτικό της κεφάλαιο. Όμως αυτό το κεφάλαιο έχει ήδη αρχίσει να ξοδεύεται, θα πρέπει να γίνει αυτό αντιληπτό. Άλλωστε στην παρούσα συγκυρία οι "δεξαμενές" θετικών δράσεων δεν είναι και πολλές... Στην οικονομία όσα μέτρα και αν ληφθούν, δύσκολα θα είναι επαρκή μπροστά στην τεράστια ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί. Γίνεται πράγματι προσπάθεια, αλλά χωρίς την απαιτούμενη συμμετοχή της απαράδεκτα άβουλης Ευρώπης -όσα αποφασίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ ούτε επαρκούν, ούτε άμεσα υλοποιήσιμα είναι, ούτε δομικές λύσεις δίνουν...- το πρόβλημα θα παραμένει μεγάλο.

  Για δε τα ελληνοτουρκικά, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να είναι η... ισοπαλία το καλύτερο προσδοκόμενο αποτέλεσμα. Η διαχείριση λοιπόν της πανδημίας αποτελεί και ένα μεγάλο πολιτικό κριτήριο. Πολλά θα κριθούν από το πώς θα κυλήσουν το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν προσφέρεται ως επιλογή το αποτελεσματικό υγειονομικά αλλά καταστροφικό από όλες τις άλλες απόψεις lockdown.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ