Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 00:01

  Τα 2 σενάρια ενόψει... "ΔΕΘ"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η εξέλιξη της πανδημίας προφανώς ανησυχεί. Πρωτίστως και κυρίως για υγειονομικούς και ανθρώπινους λόγους. 

  Υπάρχει όμως και το –βαρύ πλέον– αποτύπωμά της στην οικονομία. Το δεύτερο κύμα έχει έρθει και μάλιστα νωρίτερα και από ό,τι αναμενόταν στον σχεδιασμό της προηγούμενης άνοιξης: όταν, δηλαδή, ως δυσμενής εξέλιξη αναφερόταν ένα 2ο κύμα το φθινόπωρο.

  Πλέον, το καλό σενάριο είναι τα κρούσματα να καταστεί εφικτό να συγκρατηθούν και η οικονομία να παραμείνει σχετικά "ανοιχτή". Στηριζόμενη από νέες παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρήσεων και των πολιτών.

  Όσο για το "άλλο" σενάριο, δηλαδή μιας έκρηξης των κρουσμάτων και μιας αύξησης των αναγκών για νοσηλεία, αυτό συνεπάγεται ισχυρότερα μέτρα αποστασιοποίησης. Και προφανώς άλλο μείγμα μέτρων στήριξης.

  Ο λόγος για ένα δυσμενές σενάριο που θα επιβαρύνει και οικονομικά τη χώρα. Και τούτο μετά από ένα καλοκαίρι κατά το οποίο είναι δεδομένο πλέον πως η τουριστική "βιομηχανία" δεν λειτούργησε...

  Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες, ακυρώνει τη ΔΕΘ και αποτιμά την κατάσταση αναμένοντας τις υγειονομικές εξελίξεις. Και παράλληλα υπολογίζει τις αντοχές των ταμείων και την πορεία των φορολογικών εσόδων. Για να αποφασίσει το μείγμα των νέων μέτρων στήριξης.

  Το πακέτο της "ΔΕΘ" αποκτά, λοιπόν, έναν πρωτόγνωρο χαρακτήρα. Αλλά είναι εντελώς αναγκαίο να υπάρξουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα ανακούφισης του ιδιωτικού τομέα.

  Είναι κατανοητό ότι η υγειονομική κατάσταση παραμένει εντελώς άδηλη. Και πως πρέπει να υπάρχουν "κουμπαράδες" για ένα δυσμενές σενάριο. Άλλωστε αυτό το έδειξε και η γραμμική επιδείνωση του υγειονομικού πεδίου.

  Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό ο επιχειρηματικός κόσμος να διατηρηθεί εν ζωή.

  Τα λουκέτα να αποφευχθούν, το ίδιο και οι ορδές ανέργων.

  Τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι γενναιόδωρα και να δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει για τον ορίζοντα της επόμενης ημέρας.

  Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ανάγκη μία γενναία μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και από ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό και επενδυτικό καθεστώς που να του δημιουργεί το αίσθημα της αισιοδοξίας για την επομένη της πανδημίας. Έχει ανάγκη να ξέρει πως θα έχει επαρκή στήριξη, όποιο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας και αν πραγματωθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ