Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 00:01

  Απαιτείται γενναία μείωση στις εισφορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ένα από τα κορυφαία ζητούμενα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η μείωση του κόστους των εργοδοτικών εισφορών. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα, καθώς όλα δείχνουν πως έχει τη βούληση να κάνει παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης αυτών των βαρών, που έχουν φτάσει σε σημείο παραλόγου, επιβάλλοντας ένα ιδιαίτερα δαπανηρό "καπέλο".

  Ωστόσο, πρέπει -ειδικά αυτήν τη στιγμή των αποφάσεων- οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν να είναι γενναίες και σημαντικές. Να μην είναι "μπαλώματα".

  Πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας μέσα από τη μείωση των παράλογων αυτών επιβαρύνσεων ίσως να είναι το μοναδικό και το πιο σοβαρό αντίβαρο στη συγκεκριμένη πολύ δύσκολη συγκυρία. Ίσως να είναι η μόνη κίνηση που θα μπορεί να αποτρέψει την εκτόξευση της ανεργίας, αλλά και μία σειρά από λουκέτα, τα οποία διαφορετικά θα είναι το αναπόφευκτο δυσμενές αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

  Η μείωση έχει σημασία ειδικά τώρα που το νέο κύμα υγειονομικής κρίσης κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλεισθεί. 

  Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι και στην έκθεση Πισσαρίδη σημειώνεται πως πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η έκθεση απευθύνει έκκληση να μην ακολουθηθούν οι επιδοματικού τύπου επιλογές, πολιτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Προφανώς και εν μέσω της πανδημίας η πολιτική δαπανών είναι μονόδρομος. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει σύνεση στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, προκειμένου να υπάρξουν "πολεμοφόδια" έως ότου ξεπεραστεί η κρίσιμη φάση της υγειονομικής κρίσης.

  Ωστόσο, το θέμα της ελάφρυνσης των πολύ υψηλών εργοδοτικών βαρών δεν μπορεί να περιμένει για πολύ. Είναι πιο επιτακτικό και πιο σημαντικό από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς συνιστά μία σοβαρή και ολιστική ελάφρυνση του λειτουργικού κόστους.

  Μπορεί να φέρει οφέλη σε όλον τον επιχειρηματικό κόσμο συντηρώντας τον εν ζωή, στηρίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας. Θα έχει, επίσης, προφανή οφέλη για την κατανάλωση αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

  Πρέπει να υπάρξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, εργοδότες και εργαζόμενους, που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ την τελευταία 10ετία. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες, αλλά και γενναίες.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ