Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Αυγ-2020 00:01

  Τα ελληνοτουρκικά "αγχώνουν" την αγορά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί ο κόσμος της αγοράς τα Ελληνοτουρκικά. Για την ουσία της υπόθεσης, αλλά και για ενδεχόμενες παρελκόμενες εξελίξεις...

  Τι σημαίνει αυτό; Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο και οριακό σημείο, έχοντας δεχτεί βαρύ πλήγμα στην οικονομία της από τις συνέπειες του lockdown, όπως άλλωστε συνέβη παγκοσμίως όπου υπήρξαν περιοριστικά προστατευτικά μέτρα. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αρκετά... εύθραυστο. Με αυξημένες ανάγκες στήριξης και αιμοδοσίας της αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνησή της, αλλά και με έντονο προβληματισμό για το τι θα επικρατήσει τους αμέσως επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Και είναι σαφές ότι για να βρεθούν ισορροπίες και να αναπτυχθούν δράσεις με στόχο την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη, ιδιαίτερα την ώρα που η έξωθεν βοήθεια θα είναι και φειδωλή (καλά τα περί 72 δισ., αλλά χρήσιμο θα ήταν να επικρατήσουν πιο... γήινες προσδοκίες...) και σε δόσεις, είναι απαραίτητο ένα σταθερό περιβάλλον. 

  Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, σε όποιο επίπεδο, είναι λογικό να προκαλούν ένα... "τσίτωμα" στην αγορά, καθώς πρόκειται για ένα πεδίο εξαιρετικά ευαίσθητο. Ένα πεδίο στο οποίο προφανώς μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας επιθυμεί να βρεθεί βιώσιμη και εθνικά συμφέρουσα λύση η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή και θα βάλει τέλος στις αντεγκλήσεις και τις επαπειλούμενες "κοκορομαχίες" στις οποίες επιχειρεί να σπρώξει την χώρα η τουρκική πολιτική. Και μπορεί να "ακούσει" συμβιβαστικές λύσεις. Όμως, όσο ισχυρή και αν είναι η βούληση να μπει ένα τέλος στις συνεχείς "οχλήσεις" και τουρκικές διεκδικήσεις, άλλο τόσο - και πολύ περισσότερο- κάθετη είναι η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, ότι δεν τίθενται υπό οποιαδήποτε διαπραγμάτευση τα δεδομένα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 

  Καθώς είναι προφανές ότι το κλίμα αρχίζει να προϊδεάζει για την έναρξη κάποιου είδους διαλόγου με την Τουρκία, είναι κρίσιμο και αυτονόητο να είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η ατζέντα αυτού του διαλόγου. Γιατί είναι επίσης σαφές ότι διαφορετικές ατζέντες εμφανίζουν οι δύο χώρες ως προς το αντικείμενο αυτού του διαλόγου. Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιθυμεί να προσέλθει σε διάλογο με διευρυμένη ατζέντα, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Και κάτι που έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Χρήσιμο λοιπόν να γίνεται διάλογος, αλλά χρήσιμο να υπάρχει συναίνεση ως προς το τι συζητάμε. Γιατί αν κάθε πλευρά επιμένει στις δικές της θέσεις για το τι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και αυτές οι θέσεις απέχουν παρασάγγας, τότε για ποιο διάλογο μιλάμε; Πρώτα ξεκαθαρίζει η ατζέντα και αν όλοι είναι σύμφωνοι σε αυτή, τότε αρχίζει ο διάλογος επ' αυτής. 

  Από εκεί και πέρα, είτε τελικά υπάρξει διάλογος των δύο πλευρών είτε όχι, είναι σαφές ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων, η υπογραφή της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αναμένονται βέβαια με ενδιαφέρον οι "τεχνικές" λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, ώστε να αποτιμηθεί το ύψος της διπλωματικής επιτυχίας, όμως σε κάθε περίπτωση η ακύρωση δια της συμφωνίας αυτής του νομικά ανυπόστατου Τουρκολυβικού Μνημονίου, είναι από μόνη της μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Και η οποία θα έχει την ιδιαίτερη και καθοριστική αξία της για τα τεκταινόμενα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως η Τουρκία θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την συμφωνία, αλλά αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο. Με την ελπίδα -εννοείται- ότι δεν θα την οδηγήσει σε θερμοκέφαλες αντιδράσεις...

  Τα ελληνοτουρκικά λοιπόν "φουντώνουν". Και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανοίγματος μία ευρύτερης συζήτησης στην Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων της περιοχής και το επίπεδο συνεννόησης που θα χρειαστεί ή θα απαιτηθεί στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών και επιλογών, με την Τουρκία. Ο χρόνος έχει συντμηθεί και οι εξελίξεις φαίνεται ότι έρχονται πλέον όλο και πιο κοντά. Και εδώ η αγορά έχει ορισμένες ανασφάλειες για το κατά πόσο η συζήτηση και οι εξελίξεις γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα το έχει πάει καλά. Αλλά τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά. Και θα απαιτηθούν σημαντικές συναινέσεις και όχι μόνο με την αντιπολίτευση. Αλλά και εντός της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. 

  Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν και με το βλέμμα σε μία ενδεχόμενη πολιτική όξυνση με αιχμή τα εθνικά θέματα, στον επιχειρηματικό κόσμο υπάρχει μία ανησυχία για την πιθανότητα να διαταραχθεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που σήμερα υπάρχει. Και το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει η οικονομία και η επιχειρηματικότητα να επουλώνει τις πληγές της υγειονομικής κρίσης, τόσο εκείνες που ήδη υπάρχουν όσο και εκείνες που ενδεχομένως θα προκληθούν από ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ