Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 00:01

  Δεν είναι λευκή επιταγή το σχέδιο ανάκαμψης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  
   
  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, παρά τον υψηλό πήχη των προσδοκιών που έχει τεθεί στη χώρα, το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. δεν συνιστά "λευκή επιταγή". Απαιτεί πάρα πολύ καλή προετοιμασία και οργάνωση προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία. Προκειμένου τα χρήματα να φτάσουν εγκαίρως και να πιάσουν τόπο.

  Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί μέσα στον επόμενο μήνα για ένα σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ το οποίο δεν θα δίνει κανένα δικαίωμα για καθυστέρηση και για ενστάσεις κατά την έγκρισή του για την εφαρμογή του από τους "θεσμούς" της Ε.Ε.

  Η δυσκολία συνδέεται με τη φιλοσοφία του σχεδίου. Δεν είναι εμπροσθοβαρές. Δηλαδή τα πολλά λεφτά θα έρθουν μετά το 2021.

  Επιπλέον, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σε πρώτη φάση στη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο για να κλειδώσουν τα "θολά σημεία". Με άλλα λόγια, τα λεφτά θα αργήσουν. Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε και η πραγματικότητα: δεν έχει έρθει ακόμη ούτε ευρώ από την Ε.Ε. μέσα από το 1ο κύμα μέτρων στήριξης του Μαρτίου - Απριλίου.

  Αυτές τις μέρες περιμένουμε να έρθει 1,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που έχουν αλλάξει χρήση με απόφαση του προηγούμενου Μαρτίου, για να καλύψουν μέτρα στήριξης όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή οι Αναστολές του Απριλίου.

  Το δεύτερο παράδειγμα είναι η αποφαση το Απριλίου για το SURE δηλαδή για το πρόγραμμα δανειοδοτήσης των κυβερνήσεων ούτως ώστε να καλύψουν μέρος της δαπάνης για το Συν-εργασία (σ.σ. που τρέχει από τον Ιούνιο). Τα λεφτά αναμένεται, να αρχίσουν να έρχονται από Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και... βλέπουμε. 

  Τι θα γίνει με τα έως 32 δισ. ευρώ του νέου σχεδίου ανάκαμψης; Πέρα από μια προκαταβολή 10% που αναμένεται εντός του 2021 το υπόλοιπο ποσό θα έρθει αφού ολοκληρωθεί κάθε έργο... Όλα αυτά αποδεικνύουν πως απαιτείται να υπάρξει μέγιστη δυνατή οργάνωση και προετοιμασία από την ελληνική πλευρά. 

  Η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται, και στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία, και κάθε μέρα που περνάει, γίνονται ολοένα και πιο ορατοί οι τριγμοί. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ