Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 00:01

  Οι τράπεζες, οι "γκρίζες ζώνες" και οι χαμηλές αποτιμήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Εγκλωβισμένο και βραχυκυκλωμένο εξακολουθεί να δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο. Όχι χωρίς λόγο...

  Και αυτό την ώρα που τα παγκόσμια χρηματιστήρια κινούνται σαν να έχει... ανακαλυφθεί το δικό τους εμβόλιο, με διεθνείς δείκτες (MSCI World, S&P 500, Stoxx 600, κυρίως ο Nasdaq κ.λπ.) να κερδίζουν ποσοστά από 40% έως και άνω του 50% από τα χαμηλά Μαρτίου. Όμως το Χ.Α. μόλις και μετά βίας προσπαθεί να διατηρηθεί σε μια απόσταση ασφαλείας από την περιοχή των 600-630 μονάδων, οι τζίροι παραμένουν χαμηλοί, το ενδιαφέρον άτονο. 

  Αυτό σημαίνει ότι έρχεται γκρέμισμα; Όχι απαραίτητα. Αλλά απαιτείται, εν μέσω... θέρους και αβεβαιότητας, να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί... στήριξης της αγοράς. Και δυστυχώς, οι τράπεζες μπήκαν εκ νέου στον "ρόλο" του... "ασθενή", μετά από μια ανάκαμψη (για την αντίδραση που έδωσαν κατά τα τέλη Μαΐου και μετά ο λόγος...). Αναλυτές, χρηματιστές και brokers δείχνουν προς διάφορες κατευθύνσεις επιχειρώντας να εξηγήσουν τους λόγους της αμφισβήτησης και της επενδυτικής τους περιθωριοποίησης του κλάδου. Κάποιοι μιλούν απλά για τη δράση των ξένων funds, από Λονδίνο και άλλες "έδρες", που πούλαγαν μετοχές είτε για επενδυτικούς λόγους (σορτάρισμα) είτε γιατί βλέπουν την αδυναμία του ΧΑ να αντιδράσει, την ώρα που άλλες αγορές έχουν "κλείσει την ψαλίδα".

  Άλλοι κάνουν λόγο για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, για το σοκ που θα υποστεί ένας βασικός πυλώνας της, δηλαδή ο τουρισμός, για τις αρνητικές προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές ανησυχούν και για την ανάκαμψη του 2021, ιδίως αν έρθει νέο κύμα πανδημίας. Όλα αυτά, θα επιφέρουν απόνερα στον κλάδο, εγείρουν ερωτηματικά για την πορεία της κερδοφορίας τους τα επόμενα δύο χρόνια, για την απόδοση των σταθμισμένων ενεργητικών τους.

  Γίνεται λόγος για τη νέα γενιά "κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων" που θα προέλθει από την πανδημία και την οικονομική δυστοκία, για τα απόνερα που αυτή θα επιφέρει στις τράπεζες και στους ισολογισμούς τους, η οποία θα αποτυπωθεί περαιτέρω από τη στιγμή που θα λήξουν τα μορατόρια για τις αποπληρωμές τους. Αυτά, ίσως οδηγήσουν από το 2021 και μετά σε νέες ΑΜΚ αλλά αναπτυξιακού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη δυστοκία που παρατηρείται ως προς την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ελληνική οικονομία, με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν λείπουν και άλλες διεθνείς εστίες έντασης.

  Αυτά και άλλα πολλά ακόμα λέγονται για τις τράπεζες, τουλάχιστον από την πλευρά όσων... προβληματίζονται για τη συνέχεια. Βεβαίως, δεν είναι απαραιτήτως όλα "μαύρα". Και μπορεί να καταγραφεί και μια διαφορετική νότα. Που συνδέεται με τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, στον οποίο η τάση των τιτλποιήσεων των NPEs συνεχίζεται κανονικά. Οι μεγάλοι ξένοι "παίκτες" συνεχίζουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, δηλαδή παραμένουν ιδιαίτερα ενεργοί. Αλλά ας "δώσουμε τον λόγο" και στην HSBC. Που προ ημερών μόλις έβγαλε μια ανάλυση γενικά για την Ελλάδα, την οικονομία, τις μετοχές και τις τράπεζες. Και θα σταθούμε στις τελευταίες. Ο οίκος ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, βλέποντας περιθώρια ανόδου έως και 54%, ενώ συστήνει στους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί προς το παρόν παρ' όλο που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ελκυστικές. Η βρετανική τράπεζα δίνει σύσταση "αγοράς" για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα ενώ για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά κάλυψη με σύσταση hold. 

  Βέβαια, το ξέσπασμα της πανδημίας καθυστέρησε την ανάκαμψη της κερδοφορίας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου κατά ένα χρόνο, άφησε τις τράπεζες με λιγότερα περιθώρια διαχείρισης των κεφαλαιακών τους θέσεων, ενώ υπάρχουν ανησυχίες γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού καθώς και των κεφαλαίων. Πάντως, σύμφωνα με την HSBC, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται ελκυστικές καθώς ακόμα δεν αποτιμάται η πιθανή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ