Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 00:01

  Αναγέννηση βιομηχανίας, χωρίς υπουργείο βιομηχανίας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Πρώτη προτεραιότητα η αναγέννηση της βιομηχανίας, είπε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ. Ενδιαφέρον.

  Είναι αλήθεια ότι το κέντρο βάρους της ελληνικής οικονομίας πρέπει να διαφοροποιηθεί αν επιθυμούμε να δούμε ανάκαμψη, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Μόνο με υπηρεσίες και μικρομάγαζα δεν μπορεί να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και να δημιουργηθούν "σταθερές" που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και ενισχυμένη θέση στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο Τουρισμός αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, όμως διάολε, δεν μπορεί να έχει καταντήσει σχεδόν η μοναδική. Ακόμα όμως και αν αυτή ήταν η επιθυμητή κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα χρειαστούν χρόνια ολόκληρα για να καλυφθούν -αν καλυφθούν...- οι "πληγές" που ήδη έχει δεχθεί η τουριστική αλυσίδα και όσοι αυτή επηρεάζει από τις υγειονομικές και οικονομικές εξελίξεις και επιπτώσεις. 

  Η αγορά πάντως, μετά από μία τοποθέτηση όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη, που δείχνει βεβαίως ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι το κέντρο βάρους της οικονομίας πρέπει να μετασχηματιστεί και να εστιάσει στην παραγωγή, θα περιμένει ασφαλώς και τις επιλογές που θα επιβεβαιώσουν αυτή τη θέση. Τις άμεσες δράσεις. Το τι ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος είναι γνωστό. Έχει γίνει κατ' επανάληψη σαφές και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του αλλά και από σημαντικά κέντρα παρέμβασης και think tanks. Η Πολιτεία πρέπει τώρα να δείξει ότι ανταποκρίνεται. 

  Άλλωστε και ο ίδιος οι πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις λάθος επιλογές που είχαν γίνει στο παρελθόν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, "Η αποβιομηχανοποίηση δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα παγκοσμιοποίησης αλλά και επιλογών που έγιναν στη χώρα μας. Η πολιτεία αμέλησε. Εμείς θα το αντιπαλέψουμε". Δεν θα μπω στη λογική της απαρίθμησης και αναφοράς ενεργειών και νομοθετημάτων που θα μπορούσαν άμεσα να δώσουν το στίγμα της ανασυγκρότησης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα το σύνθημα για την αναβίωση της ελληνικής βιομηχανίας. Άλλωστε υπάρχουν εμπειρότεροι και πιο ειδικοί να μιλήσουν γι' αυτό και να το αναλύσουν. Και βέβαια μπορούν να ειπωθούν πολλά για τα λάθη και τις ευθύνες και του ίδιου του κόσμου της ελληνικής βιομηχανίας για την υποβάθμιση του ρόλου της, αλλά και για την απροθυμία που πολλοί εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικότητας δείχνουν στο να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν. Θα μπορούσε να το πει κανεί ςακόμα και λαϊκά... να φέρουν τα λεφτά από το εξωτερικό... Δεν είναι όμως της παρούσης...

  Με αφορμή την παρουσίαση της επένδυσης και τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σήμερα μόνο μία επισήμανση θα κάνω. Από τη στιγμή που το ενδιαφέρον για τη βιομηχανία και την ανασυγκρότησή της ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι υπαρκτό, μία και μόνο κίνηση θα μπορούσε σημειολογικά να δώσει ένα στίγμα, ένα μήνυμα. Η ανασύσταση του αυτόνομου χαρτοφυλακίου του υπουργείου Βιομηχανίας. Ο ανασχηματισμός είναι μπροστά, υπάρχει ανοιχτός δρόμος για την ανασύσταση του υπουργείου, αυτόνομα, ώστε να γίνει ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών και υποστήριξη των δράσεων που απαιτούνται από την πλευρά της Πολιτείας. Ο χώρος της βιομηχανίας δεν χρειάζεται άλλωστε μόνο "οριζόντιες" παρεμβάσεις. Κάθε κλάδος έχει και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Ας γίνει λοιπόν ένα βήμα που θα δείξει και τις προθέσεις της Πολιτείας. Και θα θέσει και τους επιχειρηματίες προ και των δικών τους ευθυνών... Οι καιροί το απαιτούν. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ