Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 00:01

  Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η πρόταση συμβιβασμού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, είναι ακόμα μία κίνηση στην προσπάθεια συμφωνίας για το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. εντός του Ιουλίου. Στρέφεται προφανέστατα προς τα κράτη του "Βορρά" και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν θα αλλάξει τα "προγνωστικά" της προηγούμενης εβδομάδας για αδυναμία συμφωνίας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (17-18/7).

  Ο σκοπός, όμως, δεν είναι απλώς και μόνο να υπάρξει –μέσω ενός συμβιβασμού– μια συμφωνία. Πρέπει ο συμβιβασμός να είναι έντιμος και να δίνει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα της Ευρώπης.

  Προς το παρόν δεν είναι δεδομένο πως τα κράτη-μέλη θα αδράξουν αυτήν την ευκαιρία. Κάποιοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν έχουν καταλάβει πως μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη.

  Η πανδημία δεν ήρθε σε μια εποχή ανέφελης ανάπτυξης. Τα προβλήματα του Brexit, του μεταναστευτικού, των εμπορικών πολέμων μαίνονταν και η επιβράδυνση του ΑΕΠ ήταν ορατή πολύ πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.

  Η γαλλογερμανική πρόταση που οδήγησε στο σχέδιο της Κομισιόν για το πακέτο των έως 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων τα 500 δισεκατομμύρια είναι δάνεια και τα 250 δισεκατομμύρια είναι επιδοτήσεις) ήταν μια συμβιβαστική πρόταση για όλους.

  Όμως τα δεδομένα μάλλον αλλάζουν. Η αντιπρόταση του Συμβουλίου μπορεί να μην αλλάζει τα συνολικά ποσά, αλλά διαφοροποιεί τους όρους. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τον ρόλο του Συμβουλίου (δηλαδή των κρατών-μελών) έναντι της Κομισιόν, που θα "διαβουλευόταν" με τα κράτη για το περιεχόμενο του σχεδίου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, ως αντιστάθμισμα "κόβει" και άλλα κονδύλια από τον πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. (που τροφοδοτεί τα ΕΣΠΑ).

  Ήδη η πρόταση της Κομισιόν ήταν δύσκολη. Απαιτούσε μεγάλη ετοιμότητα για να υλοποιηθεί το πακέτο ανάκαμψης. 

  Οι ακόμα πιο δύσκολοι όροι μπορεί να οδηγήσουν στην αδυναμία των κρατών να αξιοποιήσουν τα κονδύλια και να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ιαθούν οι πληγές της πανδημίας αλλά και οι ασθένειες του παρελθόντος και να αποκτήσει, έτσι, η Ευρώπη τη δυναμική και τη συνοχή που απαιτούν οι περιστάσεις. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ