Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 00:07

  Μην κάνετε λάθος... Η "τσέπη" θα κρατά το πολιτικό κλειδί!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι μείζονος σημασία ζήτημα η εξυγίανση και η προάσπιση της δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή υπέρβασης εξουσίας, όμως δεν θα πρέπει ο στόχος αυτός να αποπροσανατολίζει από άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα. 

  Τα όσα έχουν έρθει στο φως από την έρευνα της ΕΥΠ για τη διαφθορά που υπήρξε και τις παρακρατικού τύπου μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε ευρύ φάσμα, αλλά και όσα συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου που ασφαλώς απαιτούν πλήρη διερεύνηση, προκαλούν θλιβερά φαινόμενα και αποτελέσματα μίας σαθρής και επιζήμιας για τον τόπο διακυβέρνησης. Και προφανώς έχουν και σημαντική πολιτική σημασία. Όμως, οι όποιες εξελίξεις και έρευνες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν ως... "παγίδα". Δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από τον κυρίαρχο στόχο που παραμένει ένας. Η έξοδος της χώρας από μία βαθύτατη οικονομική κρίση που την απειλεί. 

  Η ατζέντα που σήμερα πάνω από όλα χρειάζεται η χώρα, είναι η ατζέντα της ανασυγκρότησης, της ανάκαμψης και της δημιουργίας. Αφού παράλληλα επιχειρηθεί να επουλωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι βαθιές πληγές που το lockdown και οι συνέπειες της  υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, έχουν προκαλέσει. Πληγές που δεν αφορούν βεβαίως μόνο την Ελλάδα αλλά δυστυχώς "κακοφορμίζουν" σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντιμετώπιση της κρίσης εξελίσσεται με παρεμβάσεις πολύ κατώτερες των προσδοκιών και χωρίς ενιαία γραμμή και ιεράρχηση. Αντίθετα, παρά τη γενική πρόθεση να διασωθεί η ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη, τα εθνικά συμφέροντα και επιδιώξεις διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές και τις στρατηγικές. 

  Η χώρα μας, είναι μία χώρα που ο πυρήνας της οικονομίας της βασίζεται στις υπηρεσίες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς η βιομηχανική παραγωγή έχει από καιρό απωλέσει το ειδικό βάρος της στην οικονομία και παρά το γεγονός ότι εκφράζεται πλέον η πρόθεση από την πλευρά των θεσμικών εκπροσώπων της βιομηχανίας και των μεγάλων επιχειρηματιών να ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ή γίνει ορατές και κατανοητές οι δράσεις που θα οδηγήσουν σε αυτόν τον στόχο. Δράσεις που θα πρέπει να συνδέονται με τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας (εγχώριας και ξένης), την εκτόξευση -γιατί βρίσκεται στο ναδίρ...-, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις Ιδιωτικοποιήσεις. 

  Δυστυχώς με τα 500άρια, τις μικροενισχύσεις που θυμίζουν -με άλλη μορφή και όρους αλλά φοβάμαι με σχετική χρήση- τα... καταναλωτικά δάνεια, καθώς και με νέα επιβάρυνση του δανεισμού, η αγορά δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται πλέον η χώρα για να ελπίζει σε μερική έστω ανάκαμψη, δεν φαίνεται ακόμα από πού θα προέλθει. Γιατί αν αυτό που περιμένουμε είναι τα κεφάλαια από την αλλοδαπή, έχουμε ακομα πολύ δρόμο μπροστά μας. Αν πάλι περιμένει η αγορά από τις τράπεζες που βεβαίως τροφοδοτουνται αυτή την περίοδο με πάμφθηνο χρήμα από την ΕΚΤ αλλά πρώτα θέλουν να συμμαζέψουν τη... δική τους αυλή, δύσκολα θα βγει το σενάριο. Ε, δεν χρειάζεται δα και να έχει κανείς μεταπτυχιακό από το London School of Economics για να αντιληφθεί ότι σε μία οικονομία σε ύφεση το δάνειο είναι ακόμα μεγαλύτερη θηλιά όσο ευνοϊκοί όροι και αν το συνοδεύουν...

  Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία πολύ δύσκολη αποστολή. Προθέσεις υπάρχουν, διάθεση να βρεθούν λύσεις υπάρχει, προσπάθειες καταβάλλονται, αλλά ο δρόμος είναι και μακρύς και δύσβατος. Όμως το έπαθλο αν καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι είναι μεγάλο. Ωστόσο, επειδή ο στόχος αυτός απαιτεί μέγιστη προσήλωση καλό θα ήταν να μην υποβαθμίζεται ή να μπερδεύεται πολιτικά με τη δελεαστική όπως και να το κάνουμε δυνατότητα να καταφέρει νέα καίρια πλήγματα αναφορικά με την πολιτική ηθική κατάντια ενός ήδη νικημένου αντιπάλου... Αν βέβαια δεν είναι στην ατζέντα οι εκλογές όπως αρμοδίως διαβεβαιώνεται. Η οικονομία είναι το πεδίο της μάχης. Αυτή τη μάχη πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση, αυτή θα την εξυψώσει ή θα την φθείρει σημαντικά πολιτικά. Οι δάφνες από την υγειονομική κρίση είναι σημαντικές αλλά κάποια στιγμή θα ξεχαστούν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί και αργεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Το στοίχημα λοιπόν που θα κρίνει τις εξελίξεις στο μέλλον πολιτικά, αν τουλάχιστον δεν έχουμε στο μεταξύ καμία δυσμενή εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά (γιατί δεν πρέπει καθόλου να τα ξεχνάμε, καθώς άλλωστε αποτελούν ένα "αγκάθι" και για την εσωκομματική ηρεμία) που θα ενοχλήσει την κοινή γνώμη, είναι η οικονομία. Αν μιλάμε για τριετή ακόμα ορίζοντα...  Με εξαίρεση λοιπόν πράγματι τα ελληνοτουρκικά η... τσέπη θα είναι εκείνη που θα διαμορφώσει τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Η οικονομία!

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ