Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 00:01

  Η οικονομία "βοά" ότι θα χρειαστεί νέα στήριξη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Τα πρώτα δείγματα από το άνοιγμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται εν μέσω συνεχούς έξαρσης των κρουσμάτων παγκοσμίως και ασάφειας αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων. Το επιβεβαίωσε και το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι κατά 2,7% βαθύτερη από ό,τι αρχικά υπολόγιζε.

  Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί δεδομένη πλέον ύφεση της τάξης του 15% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και μεγάλους τριγμούς στον τουρισμό και στην εστίαση. Αλλά και το λιανεμπόριο "φωνάζει" για μεγάλη πτώση στον τζίρο του.

  Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν στο γεγονός ότι η οικονομία θα χρειαστεί νέα στήριξη. Η κυβέρνηση έλαβε εμπροσθοβαρώς μέτρα, αλλά φαίνεται πως δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος. Τα μέτρα στήριξης δεν διαχέονται επαρκώς σε όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Η δυστοκία στις αποφάσεις της Ε.Ε. δεν βοηθά. Η κρατική μηχανή γνωρίζει πως δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ τουλάχιστον για ακόμα έναν μήνα από τις αποφάσεις της Ε.Ε. που έχουν ήδη ληφθεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Και υπάρχει και το θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο των 32+19 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, ένα θετικό βήμα θα είναι η αναμενόμενη απόφαση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει και τις λεγόμενες "προβληματικές" επιχειρήσεις. Δηλαδή εταιρείες οι οποίες, βεβαίως, δεν είναι "ζόμπι", αλλά λόγω των πολυδαίδαλων κανονισμών της Ε.Ε. αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης γιατί βίωσαν μεγάλη απομείωση ιδίων κεφαλαίων. Ακόμα και για λόγους όπως η επένδυση μέσω leasing ή οι οφειλές από το κράτος...

  Χρειάζονται, όμως, και άλλα βήματα. Η σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα από αυτά. Πρέπει να υπάρχει και συνέχεια στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που διέκοψε η υγειονομική κρίση.

  Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα λάβει ο επιχειρηματικός κόσμος. Για να αποφευχθούν τα λουκέτα και να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Για να υπάρξει εμπιστοσύνη στην επόμενη μέρα και στην προοπτική ανάκαμψης και τόνωσης των επενδύσεων.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ