Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 00:01

  Η αυξημένη "ευαισθησία" των αγορών και η μίνι "συσσώρευση" στο ΧΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Αρκετά θολό εμφανίζεται το τοπίο στις αγορές παρά τις συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες. 

  Αν και διεθνώς παρέχονται οι δυνατότητες να ενισχυθούν οι τοποθετήσεις σε μετοχές, μέσα από τη μεγαλύτερη ευχέρεια επενδύσεων σε προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, που απελευθερώνει "δυνάμεις",  που έχουν συμβάλλει στη βελτίωση των αποτιμήσεων των μετοχών διεθνώς, ωστόσο, όπως έχει ξεκάθαρα φανεί, οι "γκρίζες ζώνες" και οι "παγίδες" δεν θα μας εγκαταλείψουν τόσο εύκολα. Ενώ παράλληλα διατηρείται και ο μεγάλος προβληματισμός των αναλυτών και των ανθρώπων της αγοράς -εδώ και καιρό- για την αποσύνδεση των χρηματιστηρίων από την οικονομική πραγματικότητα.

  Αλλά βέβαια, έτσι λειτουργούν οι αγορές. Όπως σε κάθε ευκαιρία, που έχει θετική απόχρωση, οι εμπλεκόμενοι με τον κύκλο των συναλλαγών σπεύδουν να... πουσάρουν τα χαρτιά, έτσι και στον αντίποδα, όταν οι εξελίξεις και οι ειδήσεις δεν είναι υποστηρικτικές, οι αγορές διακατέχονται από νευρικότητα, αμφιβολία και αβεβαιότητα. Έτσι κι αλλιώς όμως, βιώνουμε μια ιδιαίτερη συγκυρία, μια κατάσταση πρωτόγνωρη, με μόνο βέβαιο την "ευαισθησία" των αγορών όποτε τροφοδοτούνται με θετικά ή αρνητικά νέα, με αισιόδοξες ή απαισιόδοξες προβλέψεις, με μόνο σίγουρο τη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις.

  Παρά το γεγονός ότι δεν λείπει στις τάξεις των αναλυτών και των επενδυτών η προσδοκία ότι οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν, με κάθε τρόπο, να στηρίζουν το σύστημα με αθρόα ρευστότητα, εντούτοις, οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες σε κάθε πληροφορία. Η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των οικονομιών, οι προβλέψεις του ΔΝΤ περί παγκόσμιας ύφεσης που θα προσεγγίζει το 5%, οι ανησυχίες για τις κινήσεις των ΗΠΑ όσον αφορά στην επιβολή δασμών και κάμποσες ακόμα ειδήσεις και πληροφορίες προκαλούν νευρικότητα, "δεύτερες σκέψεις" και υποψίες για κάποιου είδους pull back. Βέβαια, μέχρι πρότινος, οι επενδυτές… αγνοούσαν τα μηνύματα της πραγματικής οικονομίας. Άβυσσος… 

  Σε αυτό το περιβάλλον, εδώ και περίπου ένα μήνα το ΧΑ δείχνει σαν να έχει εισέλθει σε φάση συσσώρευσης, της τάξεως περίπου των 50-60 μονάδων. Τα πιο εκτεταμένα όρια αυτής της διαδρομής εντοπίζονταν μέσα στον Ιούνιο μεταξύ 630-640 και 680-690, με το πιο στενό "εύρος" να οριοθετείται ανάμεσα στις 640-650 και 680 μονάδες. Συνήθως, με κάποια αφορμή, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η συσσώρευση "λύνεται", "σπάει", είτε ανοδικά προς τις 700-730 μονάδες και βλέπουμε, είτε προς τα κάτω, όπου μετά το "630" ελλοχεύει ο κίνδυνος να δοκιμαστούν τα όρια των 600-590 μονάδων…

  Μένει, λοιπόν, να φανεί πόσο θα κρατήσει αυτή η μίνι συσσώρευση, αν θα "σπάσει" και προς ποια κατεύθυνση. Γιατί από τη μία πλευρά λέγεται ότι υπάρχουν διεθνώς πολλοί επενδυτές (μεγάλα χαρτοφυλάκια, θεσμικοί, pension funds κ.λπ.) που πούλησαν υπό το φόβο της πανδημίας και έχουν μείνει εκτός αγορών καθώς δεν περίμεναν ότι θα αντιδράσουν αυτές τόσο έντονα και γρήγορα ανοδικά. Από την άλλη όμως, εγείρεται εντονότατα το ερώτημα κατά πόσο οι πραγματικές επιδόσεις οικονομιών και επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία μπορούν να υποστηρίξουν μια non stop συνέχιση του ράλι.

  Να σημειώσουμε επίσης, όσον αφορά στο ΧΑ, ότι είμαστε σε περίοδο πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων, αποκοπής μερισμάτων, θέματα που επηρεάζουν τις εισηγμένες και τις μετοχές, ενώ πλέον τα ζητήματα με το rebalancing λόγω της αλλαγής των σταθμίσεων σε δείκτες έχουν παρέλθει. Από κει και πέρα, μέχρι να ξεκαθαρίσει πάλι λίγο η κατάσταση, για όσους δεν έχουν "επιθετικό επενδυτικό προφίλ", δεν θα ήταν δα και κακό να τηρήσουν μια στάση αναμονής. Μέχρι να φανεί κατά πόσο το "bear market" έχει αποφευχθεί ή όχι, αν ένα νέο sell-off αποτελεί πιθανό ή απίθανο σενάριο, έως ότου δείξει κάτι παραπάνω η διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών. Ας καταφέρουν οι αγορές να "κρατήσουν άμυνα" στις τυχόν νέες επιθέσεις των πωλητών και μετά… βλέπουμε.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ