Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 00:01

  Ο δύσκολος γρίφος της ρευστότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ανάκαμψη χωρίς επαρκή χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει. Και τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για να τονώσουν την αγορά αλλά και για να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας αργούν. Την ώρα που τα κράτη-μέλη έχουν διαθέσει τα περισσότερα από τα "όπλα" των κρατικών διαθεσίμων τους και περιμένουν νέα "πυρομαχικά" από τους "θεσμούς".

  Αυτή η καθυστέρηση δεν στερεί μόνο ρευστότητα, επηρεάζει και το κλίμα. Εμποδίζει την εδραίωση της πεποίθησης πως θα γίνουν τα πάντα και εγκαίρως για την ανάκαμψη, ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος να αρχίσει να "σκέφτεται" ξανά για επενδύσεις και όχι μόνο για τη διάσωσή του.

  Η πολιτική απόφαση για το νέο σχέδιο ανάκαμψης είναι αναγκαία για να εμπεδωθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στην "επόμενη μέρα". Πλέον, όμως, η αγορά ξέρει πως, στο πιο καλό σενάριο −μιας άμεσης συμφωνίας−, το νέο πακέτο της Ε.Ε. θα ενεργοποιηθεί, αν υπάρξει μεγάλη εγρήγορση στους "θεσμούς", στις αρχές του 2021. Δηλαδή σε έξι μήνες από σήμερα.

  Στο μεσοδιάστημα, τα 24 δισ. που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση διοχετεύονται ήδη στην αγορά. Μόνο που θα πρέπει να "επαρκέσουν" έως ότου έρθει το νέο χρήμα.

  Γιατί το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να είναι πιο δύσκολο, ακόμα και στο καλό σενάριο μη επανάληψης της υγειονομικής κρίσης. Θα έρθει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης.

  Η κυβέρνηση είναι κατανοητό πως πρέπει να προσέχει πόσο "ανοίγεται". Στις Βρυξέλλες ακόμη μαζεύουν τις εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη για να προσφύγει η Κομισιόν –πιθανόν μέσα τον Ιούλιο− στις αγορές και να δανειστεί τα 100 δισ. ευρώ του "SURE" που αποφασίστηκε τον Απρίλιο. Άρα, από τέλη Ιουλίου και... βλέπουμε θα δοθεί το 1,5 δισ. ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα. Αναμένονται και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που ήδη διατίθενται και σε μέτρα στήριξης. Και μετά υπάρχουν τα 3,7 δισ. ευρώ του ESM για "ώρα ανάγκης". Πέραν τούτου;

  Η ρευστότητα λοιπόν... ακόμη είναι ένας άλυτος "γρίφος". Αλλά πρέπει να λυθεί, γιατί διαφορετικά η τάση θα είναι η "συρρίκνωση" και όχι η ανάκαμψη και η επέκταση.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ