Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 00:01

  Bullish αγορές, bearish οικονομίες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Δείτε τι συνέβη μόλις προ ημερών... Πώς ανετράπη το κλίμα προβληματισμού και οι αγορές ανέκαμψαν εκ νέου...

  Ενώ λοιπόν υπήρχε προβληματισμός για τυχόν νέο κύμα πανδημίας στο εξωτερικό, για το μέγεθος της οικονομικής ζημίας αλλά και για το κατά πόσο φτάσαμε στα όρια του ράλι, ήρθε η ανακοίνωση της Fed για αγορά και εταιρικών ομολόγων, πλέον των ETF’s. Και ταυτόχρονα και η είδηση περί των σχεδίων του προέδρου Τραμπ για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων σε υποδομές, που επανέφεραν τις αγορές κοντά στα υψηλά τρεισήμισι μηνών.

  Προφανώς, η πλημμυρίδα ρευστότητας που "ρίχνουν" στις αγορές οι Κεντρικές Τράπεζες και οι Κυβερνήσεις, έχει παίξει τον ρόλο της στην κίνηση των χρηματιστηρίων "κόντρα" στην πραγματική οικονομία. Και δεν είναι άσχετο με το θέμα αυτό που σημείωνε πρόσφατα γνωστός αναλυτής, ότι δηλαδή "οι οικονομίες είναι… bearish, αλλά οι επενδυτές και οι μετοχές bullish". Βέβαια, συχνά βγαίνουν μεγέθη που δείχνουν μια κάπως καλύτερη εικόνα (π.χ. λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ανεργία κ.λπ.), αλλά και πάλι, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια "πολύ δύσκολη περίοδο".

  Στην οποία όμως, η ρευστότητα που εισέρχεται στο σύστημα αλλάζει τα δεδομένα. Με την ΕΚΤ σαφώς να έχει πάρει τη σκυτάλη από τη Fed και να ρίχνει τρισ. ευρώ είτε μέσω διαφόρων QE, κανονικού ή "ειδικού", είτε μέσω των φθηνών δανείων TLTRO που διατίθενται στις τράπεζες που δανείζουν την πραγματική οικονομία. Με αποτέλεσμα, παρά τα συνεχή "καμπανάκια" από τις Κεντρικές Τράπεζες, όπου μόλις προ ημερών η Fed προειδοποίησε για μακρά οικονομική ζημία και για ανεργία, παρά τα δυσμενή μάκρο στοιχεία, παρά το νέο "χτύπημα" από το ΔΝΤ που κάνει λόγο για άνευ προηγουμένου κρίση, πέρα από την ύφεση για την οικονομική πτώση, οι αγορές να επιμένουν στο ανοδικό rebound, να προσεγγίζουν τα προ τετραμήνου επίπεδα.

  Με τους ξένους οίκους (Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS κ.λπ.) σταδιακά να "μαζεύουν" τις αρχικές τους προβλέψεις και να κάνουν λόγο για νούμερα, όσον αφορά τον "δείκτη των δεικτών" S&P 500, που ξεκινούν από 3.250 μονάδες, "περνάνε" από το επίπεδο των 3.350 και "ανοίγονται" στα πολύ bullish σενάρια μέχρι τις 3.500-3.700 μονάδες με ορίζοντα τα μέσα με τέλη 2021. Σημειώστε δε, ότι πρόσφατα μόλις, στην άλλη "όχθη" του Ατλαντικού, αίφνης, το βασικό θέμα συζήτησης τελευταία στις αγορές δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, ούτε αν θα επανέλθει νέο κύμα προσεχώς, ούτε η επανεκκίνηση της οικονομίας και οι προοπτικές ανάκαμψης, αλλά το κατά πόσο ευθύνονται οι μικροεπενδυτές για το απίστευτο ράλι που έχει οδηγήσει σχεδόν στο σημαντικό "μάζεμα" ή και στην υπερκάλυψη (για κάποιους δείκτες και κάποιες μετοχές) των απωλειών της πανδημίας.

  Σύμφωνα με αναλυτές και διεθνείς οίκους (π.χ. ασχολήθηκε με το θέμα η Goldman Sachs), ανάμεσα στους "ταύρους", τις "αρκούδες", το "smart money", τα pension funds, τα hedge funds, τους "επενδυτές-γκουρού" και τους "λύκους" της Wall Street, εμφανίστηκε μια νέα "γενιά" επενδυτών, που δεν ακολούθησαν τις επιλογές των ειδικών, αλλά έσπευσαν να ποντάρουν οικονομίες και επιδόματα στις μετοχές. Μέσω ειδικών πλατφορμών, ενίοτε με αγελαία συμπεριφορά που προκαλεί ερωτήματα και σύγχυση, οι νεόκοποι traders έδωσαν τόνο και χρώμα στα ταμπλό. Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο μπορούν να στηρίξουν από μόνοι τους το ράλι, αλλά και πότε οι επαγγελματίες του χώρου, που διακρατούν σημαντική ρευστότητα, θα εισέλθουν μαζικότερα στον "χορό".

  Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, θεωρητικά οι αγορές έχουν μπροστά τους έναν ευρύ μακρινό ορίζοντα, μια περίοδο φθηνού χρήματος, που σημαίνει ότι "αν και όποτε χρειαστεί", θα διοχετεύεται η απαραίτητη ρευστότητα στο σύστημα. Και μαζί, ίσως να προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες επενδυτικών τοποθετήσεων. Αρκεί βέβαια, να μην αλλάξει κάτι προς το δυσμενές, σε όρους υγειονομικούς ή οικονομικούς. Γιατί μετά μένει να δούμε τι θα απομείνει όταν αρχίσει να "μαζεύεται η πλημμυρίδα κεφαλαίων"…

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ