Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 00:01

  Η επικίνδυνη καθυστέρηση της ΕΕ να μοιράσει το χρήμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η αγορά περιμένει "χρήμα" για να κινηθεί, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις.

  Η ομαλή συνέχεια της ροής του προς τον επιχειρηματικό κόσμο και προς τους πολίτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση δεν είναι ακόμα δεδομένη. Η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών από το Βήμα της Βουλής ότι τα λεφτά από την ΕΕ όχι για το νέο σχέδιο ανάκαμψης αλλά για τα εργαλεία που αποφασίστηκαν τον προηγούμενο Μάρτιο - Απρίλιο θα αργήσουν επιπλέον 1 μήνα, δηλαδή λεφτά μπορεί να περιμένει η χώρα (και τα άλλα κράτη) από τον Αύγουστο και μετά, δείχνουν τη δυστοκία που υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ.

  Το ίδιο ισχύει και με την απόφαση για το νέο σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Οι χαμηλές προσδοκίες για λήψη απόφασης λόγω των αντιδράσεων των "βορείων" και όχι μόνο, εντείνονται.

  Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Στο "καλό" σενάριο μίας απόφασης εντός του Ιουνίου - Ιουλίου τα χρήματα - λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα μεσολαβήσουν -  θα αρχίσουν να έρχονται 6 μήνες μετά: το 1ο τρίμηνο του 2021. Αν λοιπόν η απόφαση αυτή καθυστερήσει πέραν του Ιουλίου, τότε μιλάμε για λεφτά από το δεύτερο τρίμηνο 2021 και βάλε...

  Τούτο συνεπάγεται πως η χώρα θα πρέπει να πορεύεται έως τότε με τα χρήματα τα οποία έχει. Δηλαδή πρέπει να χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα και να δανείζεται από τις αγορές για να τα ενισχύει.  Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε, μιλώντας στη Βουλή ότι τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν με την επιτυχή έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος "Συνεργασία" και στις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και στη χρονική επέκταση της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων.

  Δεν είναι όμως μόνο τα νέα μέτρα, είναι και αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Το ζήτημα των αποζημιώσεων των 534 ευρώ προς τους επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί με κρατική εντολή γιατί ανήκαν σε πληττόμενους κλάδους κατά τον Μάιο τώρα φαίνεται πως επιλύεται. Δηλαδή καθυστέρησε 1 και πλέον μήνα προκαλώντας ανασφάλεια αλλά και στενότητα στους "πληττόμενους"  αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες με έως 20 άτομα προσωπικό που θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν μία ανάσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

  Συνολικά από 24 δισ. μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει για φέτος η κυβέρνηση το πιο μεγάλο μέρος έχει ήδη εφαρμοστεί. Αλλά η κρίση είναι παρούσα.

  Η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο - όπως όλοι παραδέχονται  - θα είναι μεγάλη. Το πιο καλό σενάριο για τη μείωση του τουρισμού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι μία πτώση της τάξης του 60% τον Ιούλιο – Αύγουστο.

  Αυτό σημαίνει πως και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Τα χρήματα της ΕΕ τα έχει απόλυτη ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο για να ανακάμψει αλλά και για να διατηρήσει το "κεφάλι" πάνω από το νερό.

  Είναι ορατή η ανάγκη να κινηθεί γρηγορότερα η Ευρώπη. Αλλά και να προετοιμαστεί έγκαιρα η Αθήνα. Να ξεπεραστεί η δυστοκία Ας ελπίσουμε το μήνυμα αυτό να "περάσει" στη Σύνοδο της Παρασκευής και να μην ληφθούν και πάλι πολύ αργά οι αποφάσεις.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ