Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 00:01

  Καλή η αισιοδοξία, αλλά να δούμε και στην πράξη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Διαβάζω τις εκτιμήσεις φορέων και θεσμών για την ύφεση που έχει προκληθεί παγκοσμίως λόγω κορονοϊού, ομολογώ ότι μου φαίνονται πολύ αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη.

  Βεβαίως, και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι φαίνεται πως συγκλίνουν στην άποψη ότι ναι μεν η ύφεση ήταν η βαθύτερη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, αλλά πιθανολογούν ότι θα αποδειχθεί και η συντομότερη ιστορικά. Και αιτιολογούν τη θέση αυτή, για ταχεία ανάκαμψη, με αναφορές σε στοιχεία που δημοσιοποιούνται, τα οποία δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Με πιο εντυπωσιακό στοιχείο την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 2,5 εκατ. τον μήνα Μάιο και τη μείωση της ανεργίας από 14,7% στο 13,3%. Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά έτυχαν αμφισβήτησης, αλλά στο τέλος της ημέρας... παραμένουν. 

  Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα, όπως της Goldman Sachs, θεωρούν ότι το πραγματικό ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες είναι πιθανό να αυξηθεί με ένα επιβλητικό ποσοστό της τάξεως του  24% από το β’ τρίμηνο στο γ΄ τρίμηνο, αν και σε ετήσια βάση θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση. Μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Goldman Sachs αναμένει μια μετάβαση σε έναν σταθερό αλλά κάπως πιο φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης. Ο κύριος λόγος είναι ότι διαφορετικά μέρη της οικονομίας είναι πιθανό να ανακάμψουν από την κρίση του κορονοϊού με διαφορετικές ταχύτητες.

  Με την Ευρώπη να έχει σημαντικές πιθανότητες για καλύτερη απόδοση την επόμενη περίοδο καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετά πίσω στους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πέραν του ότι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επηρεάζει σημαντικά το ήδη μεγάλο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας κατά την πορεία προς τις εκλογές. Όσο για τις αναδυόμενες οικονομίες η εικόνα εμφανίζεται αρκετά άνιση, με την Κίνα να ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, αλλά όλες οι άλλες - ειδικά στη Λατινική Αμερική - βρίσκονται ακόμα στη σφαίρα των συνεπειών. Ιδιαίτερα χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, όπου αυξάνονται καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι. Η αισιοδοξία αυτή άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στις αγορές, οι οποίες δείχνουν να αντέχουν στις πιέσεις. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street που παρά το καμπανάκι της FED, δείχνει αρκετά ανθεκτική. 

  Βεβαίως, οι σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη, δεν περιλαμβάνουν σχεδόν καθόλου το σενάριο της ενδεχόμενης επανάκαμψης της πανδημίας στο Βόρειο ημισφαίριο και στις προηγμένες οικονομίες το προσεχές φθινόπωρο. Μπορεί τα μηνύματα από την κούρσα με τον χρόνο που διεξάγεται από σειρά φαρμακευτικών για την παραγωγή εμβολίου να είναι αισιόδοξα, όμως απέχουμε ακόμα πολύ από το να μπορούμε να αισθανόμαστε βέβαιοι ότι δεν θα απειληθούν οι οικονομίες με νέο lockdown. Όχι, δεν λησμονώ τη σχεδόν παγκόσμια πλέον θέση των κυβερνήσεων ότι σε ενδεχόμενο νέο κύμα θα ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική και δεν θα κλείσουν "οριζόντια" ξανά οι χώρες και οι οικονομίες, όμως αυτό εξακολουθεί να αποτελεί προσδοκία. 

  Και άλλωστε, όπως έχει φανεί στο στάδιο επαναλειτουργίας των οικονομιών, απέχουμε πολύ από το να θεωρούμε ότι έχει επιστρέψει η "κανονικότητα". Και στην παραγωγική διαδικασία και στην κατανάλωση. Και είναι επίσης προφανές ότι οι συνέπειες στα οικονομικά των νοικοκυριών και στις αντοχές της επιχειρηματικότητας, παρά τις ενέσεις ρευστότητας και στήριξης από τα κράτη,  δεν επαρκούν σε όγκο και ταχύτητα για να επουλώσουν άμεσα τις πληγές. Και για να μιλήσουμε και για τα "καθ' ημάς", ο χειμώνας του 2020 θα είναι πολύ δύσκολος και δύσκολο αρκετά θα είναι και το ξεκίνημα του 2021. 

  Ναι σε επίπεδο προθέσεων υπάρχει η βούληση για  το καλύτερο δυνατό, ναι σε επίπεδο σχεδιασμού γίνεται προσπάθεια να μην εξαιρεθεί κανείς, ναι υπάρχουν λεφτά που πρόκειται να έρθουν, αλλά για να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία θα περάσει πολύς καιρός ακόμα. Και τίποτε άλλο να μην συμβεί υγειονομικά. Αν όμως συμβεί, τότε θα πρέπει να το ξανασυζητήσουμε και να δούμε μήπως αναθεωρηθούν πολλά. Πολλοί δεν έχουν πειστεί απόλυτα, παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι οι πολιτικές δάφνες από τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα θα παραμερισθούν τόσο εύκολα και δεν θα προσδιορίσουν στρατηγικές αν -χτύπα ξύλο- ξαναπροκύψει πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πειστεί και οι επιχειρηματίες. Γι αυτό και είναι όλοι πολύ επιφυλακτικοί για την περίοδο που έρχεται και δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι αδυνατούν να κάνουν για το άμεσο μέλλον όχι business plan, αλλά ούτε εκτίμηση για το πώς θα κυλήσει η κατάσταση...  Μακάρι να πάνε όλα καλά...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ