Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 00:01

  To "mea culpa" του ESM για τα Μνημόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Στην προηγούμενη οικονομική κρίση η Ελλάδα αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος αδύναμος κρίκος. Η χώρα οδηγήθηκε στα Μνημόνια, που προσέφεραν τη χρηματοδότηση που δεν μπορούσε να λάβει από τις αγορές και τη διατήρησαν στην Ευρωζώνη. Με πολλά όμως και ακριβά ανταλλάγματα, όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα του κ. Αλμούνια που συντάχθηκε για λογαριασμό του ESM.

  To "mea culpa" για τις επιλογές που τότε έγιναν και οι προτάσεις αλλαγής στον τρόπο που θα χειρίζεται στο μέλλον ο ESM ανάλογες δανειοδοτήσεις σε κράτη δίνουν μια αφορμή για απολογισμό και αποτίμηση, συνιστούν όμως και ένα μάθημα για το μέλλον.

  Οι "θεσμοί" προσέφεραν μια σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα, αλλά και προς δικό τους όφελος. Απαίτησαν πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν και με λάθος συνταγή: υπερβολική φορολόγηση και περιστολή δαπανών. Με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την αγορά, ενώ οι επενδύσεις −δημόσιες και ιδιωτικές– εξαερώθηκαν.

  Το πόρισμα κάνει σαφές πως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν περιόρισαν τις παραγωγικές δυνατότητες και τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αλλά η χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική, με τη σειρά της, περιόρισε τη δυνατότητα υγιούς συγκράτησης και μείωσης του χρέους, το οποίο συνιστά −ακόμα και σήμερα− το Νο 1 αγκάθι για την ελληνική οικονομία.

  Η κριτική απευθύνεται κυρίως στον ίδιο τον οργανισμό και στους υπόλοιπους θεσμούς. Ωστόσο −εμμέσως− απευθύνεται και στο εγχώριο "κοινό".

  Τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά βάρη συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγαλύτερο βραχνά για την επιχειρηματικότητα. Η απομείωσή τους ανακόπηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, αφού προς το παρόν δίνεται έμφαση στις πολιτικές δαπανών.
  Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στη μέση πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία μοναδική ευκαιρία.

  Έρχεται ένα υπέρογκο πακέτο κονδυλίων αξίας 51 δισ. ευρώ, με το οποίο μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό του προκάλεσε όχι μόνο η υγειονομική, αλλά και η οικονομική κρίση που προηγήθηκε. Έχει τα εφόδια για να γυρίσει σελίδα.

  Αρκεί να εφαρμόσει μια πολιτική μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με τη δική της σφραγίδα. Αντιλαμβανόμενη πλήρως τα "εγχώρια" λάθη του παρελθόντος, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ