Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 00:01

  Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες πλέον τα Χρηματιστήρια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Και τώρα τι γίνεται στις αγορές; Γιατί το πράγμα άρχισε να γίνεται κάπως περίπλοκο...

  Με άλλα λόγια, συνεχίζουμε να… μην πάμε κόντρα στις κεντρικές τράπεζες ή μήπως, αργά ή γρήγορα, οι αναλυτές και οι επενδυτές, πέρα από τα τεχνικά διαγράμματα, θα βάλουν κάτω και τα μακροοικονομικά θεμελιώδη προκειμένου να βγάλουν άκρη με τις αγορές; Εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα, κατά βάση από τότε που παγιώθηκε η αντίδραση των αγορών από τα χαμηλά του Μαρτίου και μετά και δεν είχαμε απλά και μόνο μια αναλαμπή, οι διεθνείς οίκοι άρχισαν να βάζουν ένα νέο ρητό στην καθημερινότητα. "Δεν έχει νόημα να πηγαίνουμε κόντρα στις κινήσεις και τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών".

  Ή αλλιώς, από τη στιγμή που Fed, ΕΚΤ και λοιπές "δυνάμεις" άρχισαν να ρίχνουν πακτωλό ρευστότητας, "εμείς γιατί να μην... καβαλήσουμε την τάση και να μπούμε στο παιχνίδι της προεξόφλησης;", όπως αναρωτιόταν εύλογα γνωστός εγχώριος χρηματιστηριακός παράγοντας, από τους μπαρουτοκαπνισμένους. Που όμως, έχει ζήσει σημαντικά ράλι, αλλά έχει βιώσει και αναποδιές και γνωρίζει ότι οι αγορές έχουν μεταβλητότητα και εσχάτως συχνά κάνουν "πάνω-κάτω".

  Η ουσία είναι μία. Πλέον οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν αν αυτό το ράλι θα μπορέσει να διατηρηθεί ή αν σύντομα θα φτάσει στο τέλος του. Ή για να ακριβολογούμε, αν έχει φτάσει ήδη στο τέλος του... Μετά και την αφορμή γυρίσματος που έδωσε στις αγορές η FED με τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας διεθνώς. Σημειώστε ότι το ράλι 40% και πλέον του MSCI All Country World Index (που περιλαμβάνει μετοχές τόσο του αναδυόμενου όσο και του ανεπτυγμένου κόσμου) -από τα χαμηλά του Μαρτίου, αποτελεί τις καλύτερες επιδόσεις από το 2009, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες αποτιμήσεις από το 2002.

  Όποιος, λοιπόν, έχει τσεκάρει τα τεχνικά διαγράμματα και τους δείκτες, ίσως να… αναθεματίζει την τύχη του που ήταν διστακτικός και επιφυλακτικός. Αλλωστε, ακόμα και μεγάλοι ξένοι οίκοι έκαναν στροφή και αναγνώρισαν ότι φοβήθηκαν το ράλι και τη διάρκειά του. Όμως, αναρωτιέται, να μπει σε αυτά τα νούμερα ή μήπως οι αγορές έγιναν ακριβές σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα; Και αν μείνει έξω, μήπως χάσει κάτι από το πάρτι; Ή μήπως το πάρτι τελειώνει και όποιος μπει καθυστερημένος κινδυνεύει να υποστεί αυτό που κάποτε ανέφερε η χρηματιστηριακή αργκό ως "να μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι...".

  Όποιος πάλι εστίασε στα θεμελιώδη, στους οικονομικούς και παραγωγικούς δείκτες, στην ύφεση και στην ανεργία και σε άλλα αντίστοιχα μοντέλα που δείχνουν προς το… έντονο "κόκκινο", τότε ίσως απλά να απορεί για την έκταση της ανοδικής αντίδρασης κόντρα στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Αλλά και αυτός εύλογο είναι να σκέφτεται μήπως μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να οφείλεται μόνο στα μέτρα των κυβερνήσεων και των Κεντρικών Τραπεζιτών που έσωσαν τους επενδυτές, αλλά και σε προσδοκίες για ένα ριμπάουντ της πραγματικής οικονομίας σε βάθος χρόνου. Κόντρα βεβαίως στις ευρύτερες εκτιμήσεις...

  Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι εκεί έξω υπάρχει πακτωλός ρευστότητας που αναζητά αποδόσεις, ενώ τα χρηματιστήρια λειτουργούν και ως προεξοφλητικός μηχανισμός. Οι αγορές υποτίθεται ότι προεξοφλούν το μέλλον, όχι το παρελθόν. Πάντως, αν και πληθαίνουν οι οίκοι και οι αναλυτές που βλέπουν μικρότερες, αν και σημαντικές, απώλειες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, πάντα θα υπάρχουν ρίσκα, γκρίζες ζώνες και ανησυχίες.  Στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντονότερη μεταβλητότητα και απαιτούν αντιστάθμισμα κινδύνου.

  Στο ΧΑ, πλέον ο τραπεζικός κλάδος εισήλθε ξανά έντονα στο προσκήνιο. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, έγιναν οι τηλεδιασκέψεις με αναλυτές, πραγματοποιούνται road shows, ξένοι οίκοι επιδόθηκαν σε μπαράζ αναλύσεων (σε γενικές γραμμές με θετικό χρώμα), οι τιτλοποιήσεις προχωρούν, στο ταμπλό τα χαρτιά πρόλαβαν να "πάρουν κάμποσους πόντους" πριν μπει ένα πρώτο stop την Τετάρτη και ακολουθήσουν νέες πιέσεις την Πέμπτη. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο έχουμε να κάνουμε με αλλαγή τάσης στον τραπεζικό κλάδο ή αν απλά είχαμε μια έντονη αντίδραση που ξεμένει από "καύσιμα" και χάνει έδαφος στον "βωμό" του profit taking. 

  Σε κάθε περίπτωση τα χαρτιά πρόλαβαν τον προηγούμενο διάστημα σε μηνιαία απόδοση να δώσουν σημαντικά κέρδη, έδωσαν αισιόδοξα μηνύματα, αλλά είναι σαφές ότι το ΧΑ παραμένει ρηχό, ενώ λίγα μόλις χαρτοφυλάκια είναι σε θέση, συντονισμένα ή μη, να επηρεάσουν το κλίμα και την τάση. Με τοντραπεζικό  κλάδο να παραμένει σε… "όρους ταμπλό" ο πλέον ευαίσθητος, με επιθετικότερη συμπεριφορά και υπό την επήρεια των διαθέσεων από πλευράς των hedge funds. Και αυτό φάνηκε...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ