Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 00:01

  Το μήνυμα από τα κλειστά ξενοδοχεία πόλης και το άγχος των tour operators

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Παρά τις προσδοκίες για μήνυμα σταδιακής επανόδου σε μία κανονικότητα στον τουρισμό, τα μεγάλα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

  Τελικά τι συμβαίνει; Μήπως στο υπουργείο τουρισμού ήλπιζαν ότι δεν θα συναντήσουν τόσο μεγάλη απροθυμία για λειτουργία εμβληματικών ξενοδοχειακών μονάδων; Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι στην κυβέρνηση υπήρχε μία προσδοκία που δεν επαληθεύτηκε. Μήπως η απόφαση για το άνοιγμα από την 1η Ιουνίου ήταν περισσότερο επικοινωνιακό μήνυμα προς το εξωτερικό ενόψει της μίνι έστω τουριστικής σεζόν που ελπίζουν όλοι ότι θα έχει η χώρα για να "γλύψει" η αγορά κάποιες από τις βαθιές πληγές των συνεπειών του παγκόσμιου lockdown και της πανδημίας; Διαφορετικά, δεν είναι κατανοητό γιατί αποφασίστηκε να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας την ώρα που ήταν γνωστό ότι δεν θα υπήρχε πελάτης ούτε... για δείγμα. 

  Αν πάντως στόχος ήταν να περάσει ένα "μήνυμα" ότι η χώρα ανοίγει και περιμένει τους πρώτους επισκέπτες, μακάρι να πιάσει τόπο αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι τα κατεβασμένα ρολά σε μονάδες-σύμβολα της πρωτεύουσας όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Hilton, το King George ή το Intercontinental, μπορούν να δημιουργήσουν θετική αύρα. Μάλλον αρνητικό είναι το μήνυμα που περνά. Άλλωστε, με τις πτήσεις ουσιαστικά να... απελευθερώνονται μετά τις 15 Ιουνίου, είναι σαφές ότι πολύ λίγοι, ελάχιστοι θα έπαιρναν το ρίσκο να ανοίξουν χωρίς να έχουν σχεδόν... ούτε  μία κράτηση για τον Ιούνιο. Από ό,τι μάλιστα κυκλοφορεί, οι περισσότεροι το πάνε για αρχές Ιουλίου. 

  Είναι κατανοητό ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία αισιόδοξη εικόνα, να συνεχίσει η χώρα να πείθει ότι είναι ασφαλής προορισμός. Γιατί καλά τα λόγια και τα εύσημα από τον διεθνή τύπο, όμως πρέπει αυτό να γίνει και πράξη από όσους τέλος πάντων αποφασίσουν να ταξιδέψουν φέτος για διακοπές. Τους οποίους θα υποδεχτούν βεβαίως όσοι τελικά ανοίξουν. Γιατί και αυτό είναι ένα θέμα. Πόσοι θα ανοίξουν... Και εδώ είναι προφανές ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη συζήτηση, ένα διόλου εύκολο debate. Στο οποίο εμπλέκονται πολλές παράμετροι, διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές επιθυμίες και προσδοκίες. Και από την πλευρά των ξενοδόχων, που βεβαίως δεν έχουν ακριβώς ίδια συμφέροντα όλοι μεταξύ τους ούτε βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Δεν τρέχουν για όλους τα ίδια κόστη και οι ίδιες υποχρεώσεις... Αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης που προφανώς επιθυμεί να ανοίξουν όσο το δυνατό περισσότερα ξενοδοχεία και για να δοθεί μία υγιής εικόνα τουριστικής αγοράς που μπορεί να προσελκύσει το μάξιμουμ των διαθέσιμων τουριστών, αλλά -εδώ που τα λέμε- και για να μην έχει το κόστος της συντήρησης από τα κρατικά ταμεία όσων δεν θα δουλέψουν φέτος το καλοκαίρι. Δεν είναι αμελητέο το κονδύλι...

  Και προφανώς διαφορετικά συμφέροντα υπάρχουν και από την πλευρά των μεγάλων tour operators. Αυτοί και αν θέλουν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες. Για πολλούς και διάφορους λόγους αλλά κυρίως για να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν σε εκατομμύρια πελάτες τους τις προκαταβολές που έχουν ήδη εισπράξει. Υποθέτω ότι νομικά το πράγμα δεν είναι απλό. Καθώς προφανώς άλλο είναι να ακυρωθεί κάθε κράτηση λόγω "ανωτέρας βίας", όπου θα υποχρεωθούν πιθανότατα να αποζημιώσουν τους πελάτες τους και άλλο να μην ταξιδέψει με δική του επιλογή ο πελάτης οπότε θα χάσει μάλλον το μεγαλυτερο μέρος ή και όλη την προκαταβολή αν αυτό επιλέξει, δηλαδή να μην ρισκάρει, τη στιγμή που ο προορισμός θα είναι διαθέσιμος γι' αυτόν. Και είναι και κάτι ακόμα. Οι προκαταβολές που ενδεχομένως έχουν ήδη λάβει κάποιοι ξενοδόχοι από τους tour operators. Τι θα γίνει με αυτές; Μύλος... 

  Ας ελπίσουμε στο καλύτερο, ότι όλα θα βρουν κάποια ισορροπία και δεν θα έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις. Και ότι όλα θα πάνε καλά και από την υγειονομική πλευρά. Γιατί είναι λογικό ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από το εξωτερικό θα δώσει κάποια κρούσματα. Ελπίζουμε εντός ορίων ελέγχου και αντοχής. Το παράδειγμα με τα κρούσματα -12 τον αριθμό - που υπήρξαν στην πτήση από το Κατάρ, χτύπησε ένα μικρό καμπανάκι ανησυχίας. Ιδιαίτερα για το τι μπορεί να συμβεί όταν η ιχνηλάτηση, τα τεστ δηλαδή στις αφίξεις γίνουν δειγματοληπτικά. Επαναλαμβάνω, ας ελπίσουμε στο καλύτερο σενάριο, γιατί είναι κρίσιμο να μην υπάρξει κύμα ανησυχίας και χαλάσει η καλή εικόνα που έχει ήδη δημιουργηθεί.  Για τον εσωτερικό τουρισμό, δεν θα σχολιάσω κάτι. Απλά ότι σε μία σειρά από περιοχές που δεν υπήρχαν διόλου κρούσματα, υπάρχει μία μικρή ανησυχία. Ιδιαίτερα εκεί όπου τα κέντρα υγείας δεν διαθέτουν την επάρκεια εκείνη που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Αλλά είπαμε, ας μην είμαστε απαισιόδοξοι και ας ελπίζουμε για το καλύτερο. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ