Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 00:01

  Το πραγματικά μεγάλο πολιτικό στοίχημα είναι η οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  "Ο Έλληνας ψηφίζει με την τσέπη του" θα σας πει όποια... παλιά καραβάνα της πολιτικής και αν ρωτήσετε...

  Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών, κλείνοντας από την πλευρά του στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη τη σχετική συζήτηση που είχε ανοίξει σε επίπεδο φημολογίας, όμως η πολιτική κουβέντα δεν τελειώνει  ποτέ. Και από τη στιγμή που άνοιξε ως θέμα, όσο έντιμη και αν είναι η στάση που υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι των θεσμών και σε πείσμα των τακτικιστών, μοιραία θα επανέρχεται κάθε τόσο. Ιδιαίτερα δε καθώς η σημερινή κυβέρνηση έχει το δύσκολο έργο να "βαδίζει" μέσα από πολύ δύσκολες προκλήσεις και στοιχήματα τα οποία θα πρέπει να κερδίζει διαρκώς. 

  Βεβαίως, η υπερπήδηση και μάλιστα με ιδιαίτερα επιτυχή τρόπο των εμποδίων που έχουν ορθωθεί στη σημερινή διακυβέρνηση, προσθέτει και εμπειρία και υπεραξία και πολιτικό κεφάλαιο. Γιατί αν θυμηθούμε, ο κορονοϊός δεν ήταν η μόνη κρίση. Ήταν και η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση αλλά και η όξυνση στα ελληνοτουρκικά. Μέχρι στιγμής λοιπόν και στα τρία αυτά μέτωπα υπήρξαν επιτυχίες και συνετή καλή διαχείριση. Ωστόσο πρόκειται για μέτωπα που δεν κλείνουν οριστικά χωρίς αυτό φυσικά να αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά απειλούν να επανακάμψουν μη δίνοντας την ευκαιρία για εφησυχασμό. Κάθε μάχη όμως που κερδίζεται κάνει το σύστημα πιο πλούσιο σε εμπειρίες χειρισμών.

  Για να επιστρέψουμε όμως στην "ατάκα" με την οποία ξεκινήσαμε σήμερα, το κορυφαίο στοίχημα που θα κρίνει την πορεία της σημερινής κυβέρνησης και το μακροπρόθεσμο πολιτικό μέλλον της, είναι αναμφισβήτητα η οικονομία. Οι δάφνες από την επιτυχία στην υγειονομική κρίση είναι νωπές, όμως η αναγνώριση του έργου που επιτελέστηκε από την κοινωνία θα ξεθωριάσει κάποια στιγμή αν δεν υπάρξει επιτυχία και στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης μίας οικονομίας βαθιά πληγωμένης από τις συνέπειες -παγκοσμίως και όχι μόνο τοπικά- του lockdown καθώς και των ψυχολογικών επιπτώσεων αυτού που δεν επιτρέπουν παρά μόνο σε... δόσεις, την πληρη επιστροφή σε μία πλήρη οικονομική λειτουργία.

  Αυτό θα είναι το κορυφαίο στοίχημα της περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας. Και η οποία θα χαρακτηρισθεί από απειλές ύφεσης, ανεργίας και κοινωνικής ανέχειας. Η ζημία που έχει υποστεί η επιχειρηματικότητα και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όσο σημαντική και αν είναι η κρατική αρωγή και παρέμβαση, δεν εντοπίζεται μόνο στο διάστημα της υποχρεωτικής αναστολής σχεδόν κάθε δραστηριότητας και στους αμέσως επόμενους μήνες. Θα αφήσει σημάδια και στο μεταπροσεχές διάστημα ακόμα και θα ταλαιπωρήσει τις οικονομίες διεθνώς για πολύ καιρό ακόμα. 

  Η εκλογή της σημερινής κυβέρνησης -πριν από δέκα μήνες περίπου-  συνοδεύτηκε από πολύ υψηλές προσδοκίες για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Με προσδοκίες για μείωση της εφιαλτικής όπως είχε επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια υπερφορολόγησης, για ενίσχυση της αγοράς εργασίας, για προσέλκυση επενδύσεων, για μείωση του εργοδοτικού κόστους για την επιχειρηματικότητα, για μία γενικότερη μεταρρύθμιση της οικονομίας, της κοινωνίας και του κράτους. Τα βήματα που είχαν αρχίσει να γίνονται διεκόπησαν από την υγειονομική κρίση. Τώρα θα πρέπει όχι μόνο να πιαστεί το νήμα από εκεί που κόπηκε, αλλά να πάει και πολύ παρακάτω το πράγμα, να αρχίσουν να γίνονται πράξη οι προσδοκίες μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο στοίχημα, το πολύ μεγάλο ζητούμενο. Και με όπλο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, θα πρέπει να κερδηθεί για να μπορεί να υπάρχει αύριο. Όχι μόνο για την κυβέρνηση, που από την επιτυχία στην οικονομία θα κριθεί κυρίως όταν κάποια στιγμή έρθει η ώρα, αλλά για τη χώρα συνολικότερα...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021