Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 00:01

  Πακέτο Μακρόν - Μέρκελ, καλή αρχή αλλά όχι αρκετή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η συζήτηση για την "πρόταση" συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης από τους Μακρόν - Μέρκελ δικαιολογημένα έχει αποσπάσει την προσοχή όλων στην Ευρώπη, καθώς σε αυτήν αποτυπώνεται η θέληση για μια ενιαία απάντηση την κρίση, αλλά και τα "όριά" της στην τρέχουσα συγκυρία.

  Μισό τρισ. ευρώ είναι το χρηματοδοτικό πακέτο, εφόσον πάρει το "ΟΚ" από τα εθνικά Κοινοβούλια. Δηλαδή περίπου 0,4%-0,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. 

  Αναμφίβολα πρόκειται για κάτι ανεπαρκές σε σύγκριση με τα μεγέθη της Ε.Ε., που πρέπει να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες επανεκκίνησης μιας οικονομίας μεγαλύτερης των 110 τρισ. ευρώ. Πόσω μάλλον που η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει σε συνθήκες εξόδου από την πανδημία, αλλά και σχεδόν οριζόντιας ύφεσης σε όλες τις οικονομίες της γηραιάς ηπείρου. 

  Ένα δεύτερο σημείο αδυναμίας της πρότασης των δύο ηγετών είναι το γεγονός ότι η συγκρότηση του Ταμείου και η ενεργοποίησή του αφορά το 2021 στην καλύτερη περίπτωση, αφού θα αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του επόμενου Προϋπολογισμού της Ε.Ε.

  Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια στοιχεία στο "πακέτο" αυτό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν –αν στο μεταξύ δεν ανατραπούν μέχρι την υλοποίησή του– σημεία ισχυρής σύγκλισης και ενοποίησης στην Ενωμένη Ευρώπη. 

  Το πρώτο στοιχείο είναι ότι, αντίθετα με τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων από τον ESM −ο οποίος είναι "διακρατικός" και όχι "ευρωπαϊκός" θεσμός−, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είναι δάνεια, αλλά κοινοτικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, καθώς το Ταμείο ως εργαλείο του Προϋπολογισμού είναι ευρωπαϊκός θεσμός.

  Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου προβλέπεται να γίνει από την Κομισιόν, επίσης ευρωπαϊκό θεσμό, με την έκδοση ευρωομολόγων που θα αποπληρωθούν στο απώτερο μέλλον από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

  Με άλλα λόγια, η πρόταση ενισχύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς –δημιουργώντας και νέους–, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα το "παράθυρο" στην έμμεση αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ε.Ε., που ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Τελικά, η COVID -19 έκανε και κάτι καλό...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr       

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ