Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
To άνοιγμα της οικονομίας ευρύτερα έφερε μια σχετική αισιοδοξία διεθνώς και στους επενδυτικούς κύκλους.
Όσον αφορά δε στην Ελλάδα, η μείωση του country risk και οι σχετικές προσδοκίες για επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δράσης και της τουριστικής βιομηχανίας, για όσο το δυνατόν περιορισμό της ύφεσης και δυναμικής ανάκαμψης από το 2021, καθώς και για επίσπευση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, αποτυπώθηκε και στις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν μειωθεί πολύ αυτή την εβδομάδα. Με το 10ετές να συνεχίζει την υποχώρησή του κάτω και από το 1,8%.
Την ίδια ώρα, με τις εγχώριες βέβαια παθογένειες να συνεχίζονται (όπως για παράδειγμα της έλλειψης σημαντικού τζίρου κ.λπ.) το Χρηματιστήριο επιχείρησε να "χτίσει” μια μικρή απόσταση ασφαλείας πάνω από τις 600 μονάδες, δίχως βέβαια να έχει επιτύχει και κάποια πολύ μεγάλη διαφυγή. Έτσι κι αλλιώς, όπως έχουμε αναδείξει και άλλη φορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης κάνει μια ταλάντωση μεταξύ 580-590 και 640-650 μονάδων, στα πιο... διευρυμένα του όρια.
Το κατά πόσο οι αγορές, κατά συνέπεια και το ΧΑ, θα συνεχίσουν ανοδικά στον ρυθμό των προσδοκιών της επανεκκίνησης των οικονομιών και του περιορισμού της πανδημίας, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές. Γιατί από τη μία πλευρά έχουμε μια σχετική επιστροφή στη "νέα κανονικότητα”, από την άλλη όμως, σημαντικό ρόλο θα συνεχίζει να παίζει η διεθνής τάση που μοιραία θα βασίζεται σε ένα συνεχές "τσεκάρισμα” των δεδομένων, σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά και εταιρικά στοιχεία, που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κατά πόσο τα... "μπαζούκας” της Fed, της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και των κρατών αποδειχτούν αρκετά ή μη, θα φανεί στους προσεχείς κρίσιμους μήνες.
Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κίνηση επιμέρους τίτλων, στην προεξόφληση (ή στον απόηχο) επιχειρηματικών εξελίξεων και διεργασιών. Γιατί αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στην παρούσα φάση, το outlook των επόμενων μηνών παραμένει ευμετάβλητο και αβέβαιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και μέχρι να... ανατραπεί αυτή η "ειδική σχέση”, στο εγχώριο ταμπλό συνεχίζεται μια κατάσταση, με τις σχετικές πάντα εξαιρέσεις σε κάποιες συνεδριάσεις. Ποια είναι αυτή; Όπως έχουμε αναδείξει και άλλες φορές, οι traders συχνά κάνουν λόγο για τις "δύο πλευρές του νομίσματος στον FTSE 25”. Από τη μία βρίσκονται οι τράπεζες και στην άλλη τα υπόλοιπα blue chips, ή έστω όσα θεωρούνται από τους επενδυτές ως εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας, από τους χώρους της βιομηχανίας, των telecoms και του εμπορίου μέχρι τις υποδομές και την ενέργεια. Μπορεί ενίοτε ο τραπεζικός κλάδος να διακρίνεται για τις πιο δυναμικές κινήσεις - και προς τις δύο όμως κατευθύνσεις - από την άλλη πλευρά όμως μάλλον τα blue chips δείχνουν πιο ισορροπημένη και ανθεκτική εικόνα.
Και δεν πέρασε απαρατήρητη αυτή η σχέση και μέσα στην εβδομάδα, όπου οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πήραν τα ηνία της αγοράς "τραβώντας" τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα, εν αντιθέσει με τον τραπεζικό κλάδο που εξακολουθεί να υποφέρει λόγω πωλήσεων από funds που κινούνται βάσει των δεικτών MSCI, από το σχετικό rebalancing που ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, από τις αβεβαιότητες για τη νέα γενιά NPEs, από τις εκθέσεις ξένων οίκων που βλέπουν "γκρίζες ζώνες”. Πάντως, δεν λείπουν οι συνεδριάσεις που οι τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν, ενίοτε και με εμφατικό τρόπο, πλην όμως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι κάμποσες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα "φλέρταραν” με ιστορικά χαμηλά. Βέβαια, τόσο οι ίδιες οι τράπεζες όσο και θεσμικά, από την πλευρά της κυβέρνησης, προσπαθούν να "περάσουν τον κάβο” όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Μένει να φανεί λοιπόν προσεχώς ο "λογαριασμός της κρίσης” για τις τράπεζες που πάντως, ολοένα και δέχονται bonus από δράσεις και αποφάσεις της ΕΚΤ, με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να ισχυρίζεται ότι έχει κεφάλαια και ρευστότητα για να στηρίξει την οικονομία.
dimitris.papakonstantinou@capital.gr
-
17:27 Άντεξε και σήμερα το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο
-
17:21 Λευκός Οίκος: Η αναστολή του εμβολίου της J&J δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο
-
17:16 Τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι υποδέχεται την Παρασκευή στο Παρίσι ο Μακρόν
-
17:02 Ο ΟΛΠ προσφέρει 3000 δώρα για τα παιδιά των γειτονικών Δήμων ενόψει του Πάσχα
-
16:56 Μικτή εικόνα στη Wall μετά την αναστολή των εμβολιασμών με Johnson & Johnson
-
16:56 ΔΝΤ: "Βλέπει" ταχύτερη ανάκαμψη, κατά 7,6%, στην Ασία, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο... Fed
-
16:52 Ολλανδική ρυθμιστική αρχή: Τα οφέλη από το εμβόλιο Johnson&Johnson υπερτερούν των πιθανών κινδύνων
-
16:41 Εμβόλιο Johnson&Johnson: Αναστέλλεται προληπτικά η έναρξη χρήσης του στην Ευρώπη
-
16:36 Έρευνα Marc: Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας
-
16:29 Μέρκελ: Σημαντική και αναγκαία η αλλαγή στη νομοθεσία για τα μεταδοτικά νοσήματα
-
Μειωμένα τα αντισώματα μετά τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκατασταλμένους
-
Η πανδημία κυοφορεί ανατροπές...
-
Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον Ερντογάν
-
Γιατί η δήλωση της χρονιάς ήταν αυτή του Μάριο Ντράγκι για την Τουρκία;
-
Αν δεν έρθουν οι τουρίστες χαθήκαμε...
-
Σωρηδόν τ’ αυτογκόλ, ασταμάτητος ο κατήφορος!
-
Συμπληρώνεται η φαρέτρα των εμβολίων, τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα μετά την προσθήκη της Johnson & Johnson
-
ΟΠΑΠ: Ο βασιλιάς των μερισμάτων
-
Τέλος στις δηλώσεις ΦΠΑ - Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις
-
Καταργείται το 8ωρο εργασίας; Τι απαντά ο Κ. Χατζηδάκης - Τι θα ισχύσει με την ψηφιακή κάρτα
-
Η πανδημία κυοφορεί ανατροπές... (103)
-
Καταργείται το 8ωρο εργασίας; Τι απαντά ο Κ. Χατζηδάκης - Τι θα ισχύσει με την ψηφιακή κάρτα (33)
-
Σωρηδόν τ’ αυτογκόλ, ασταμάτητος ο κατήφορος! (31)
-
Τα λάθη που ξέχασε ο κ. Τόμσεν στο συνέδριο του Economist (22)
-
Πώς η κυβέρνηση... στρίμωξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (21)
-
Αν δεν έρθουν οι τουρίστες χαθήκαμε... (17)
-
Συμπληρώνεται η φαρέτρα των εμβολίων, τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα μετά την προσθήκη της Johnson & Johnson (14)
-
ΟΠΑΠ: Ο βασιλιάς των μερισμάτων (10)
-
Τέλος στις δηλώσεις ΦΠΑ - Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις (7)
-
Η Ρωσία αγνοεί την κλιματική αλλαγή με δικό της ρίσκο (6)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
