Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 00:01

  Ο MSCI, οι τράπεζες, οι "δοκιμασίες" και το stock picking

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Προϊόν σε εξαφάνιση τείνει να γίνει η αισιοδοξία στις αγορές και πληθαίνουν οι ανησυχίες για τα νέα σύννεφα που μαζεύονται...

  Ο προβληματισμός φυσικά είναι διεθνής. Όσον αφορά τα... δικά μας; Ξεκίνησε και επισήμως η "περίοδος MSCI” για το Χρηματιστήριο και θα κρατήσει μέχρι το απόγευμα της 29ης Μαΐου, όπου τίθενται σε ισχύ οι νέοι δείκτες. Κατά πόσο είναι φρόνιμο κάποιος επενδυτής να βάλει ψηλά τον πήχη, εν μέσω νέων αναταράξεων και στις διεθνείς αγορές, και με τις τράπεζες να ετοιμάζονται, κατά τον SSM, να "γράψουν νέο κύμα κόκκινων δανείων” κατά το β' και γ' τρίμηνο του έτους, είναι ένα ερώτημα που αφορά τους ριψοκίνδυνους παίκτες και τους traders, καθώς οι αλλαγές θα προκαλέσουν εκροές και μεταβλητότητα.

  Μακάρι βέβαια να ξεμπερδεύουμε γρήγορα και με το θέμα του MSCI, με τις εκτιμήσεις βέβαια των οίκων περί εκροών και πωλήσεων να έχουν κατατεθεί, οπότε ας μην σας κουράζουμε πάλι με τα νούμερα. Μέχρι να ολοκληρωθεί το rebalancing στα τέλη του μήνα, έχουμε ακόμα κάμποσες συνεδριάσεις μπροστά μας για να δούμε πώς θα κυλήσει το πράγμα...

  Βέβαια, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI για κάποιους ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός, που δεν μπορεί να προκάλεσε έκπληξη τουλάχιστον σε όσους παρακολουθούν από κοντά το ταμπλό. Δεν παύει όμως, μαζί με τις ανησυχίες για τα "κόκκινα δάνεια”, τις υποβαθμίσεις του outlook και τις ανησυχίες για την οικονομία, να αποτέλεσε και τη "σταγόνα” που οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές να "ξεχυθούν” προς νέα ιστορικά χαμηλά, ανεξάρτητα αν σε αυτά τα επίπεδα το... πάλεψαν. Για πρώτη φορά από λειτουργίας των ελληνικών δεικτών της Morgan Stanley ο βασικός δείκτης Greece Standard μένει χωρίς τραπεζική παρουσία και με μόλις 4 μετοχές να ανήκουν σε αυτόν (από 8 προηγουμένως).

  Η τραπεζική αδυναμία και οι ανησυχίες για τον κλάδο ή τα απόνερα λόγω MSCI είναι βέβαια κάποιες από τις παραμέτρους. Το τελευταίο διάστημα, όμως, όπως προαναφέραμε, παρά τον όποιο περιορισμό της διασποράς της πανδημίας ή της μερικής άρσης του lockdown, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι εκτιμήσεις αναλυτών, fund managers και ξένων οίκων για νέα πτώση στις αγορές. Οχι ότι σώνει και καλά πάμε σε νέα χαμηλά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολο να "στηριχτεί” η συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης και προβλέπουν ότι έχουμε μπει σε φάση νέας αναδίπλωσης.

  Μάλιστα, η Goldman Sachs, αλλά και έτεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η νέα περίοδος πτώσης θα έχει "καλοκαιρινό άρωμα”, ήτοι μέσα στους επόμενους μήνες. Κατά πόσο, βέβαια, θα πέσουν μέσα ή θα αλλάξουν άποψη αν προκύψει κάτι θετικό, θα φανεί στην πορεία. Μια φορά πάντως, τα εταιρικά μεγέθη του τρέχοντος τριμήνου ή οι ευρύτεροι μακροοικονομικοί δείκτες δεν λειτουργούν υποστηρικτικά. Εκτός πια, και αν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν έχουν εξαντλήσει τα "όπλα” τους ή έχουν να "βγάλουν λαγούς από τα καπέλα τους”. Οπότε, αλλάζει το πράγμα.

  Κατά συνέπεια, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να μετριαστούν οι ανησυχίες και η μεταβλητότητα στις αγορές, μάλλον το ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης, τα blue chips, κυρίως δε ο τραπεζικός κλάδος, θα "δοκιμάσουν” τις δυνάμεις, τις αντοχές, τα "επίπεδα στήριξης”. Εν μέσω αυτού του κλίματος, όσοι δεν έχουν τη λογική του trader, και εφόσον επιθυμούν πάντα να δοκιμάσουν την "τύχη” τους, επόμενο είναι να κοιτάξουν προς τις μετοχές που μπορούν να παίζουν αντισταθμιστικό ρόλο σε τυχόν πιέσεις. Που επηρεάζονται ενδεχομένως θετικά από τις εταιρικές ανακοινώσεις προεξοφλώντας μια κίνηση.

  Άλλωστε, σε μία περίοδο επενδυτικής αβεβαιότητας λογικό είναι, το επενδυτικό ενδιαφέρον -όπως εκτιμούν οι χρηματιστές- να στραφεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών εταιρειών που έχουν καλύτερα θεμελιώδη, που εμπλέκονται σε συγκεκριμένες μπίζνες και κλάδους, ενώ παραδοσιακά αναδεικνύονται οι συγκριτικά πιο ασφαλείς και αποδοτικές επιλογές.

  Οσον αφορά δε στον μικρομεσαίο χώρο του ταμπλό, υπάρχουν ενίοτε κάποιες περιπτώσεις που δίνουν βραχυπρόθεσμα long σήμα, αλλά σε γενικές γραμμές η εν λόγω χρηματιστηριακή βαθμίδα συχνά "φυτοζωεί”, απουσιάζει το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Όπως δε, σημειώνουν οι traders, "σε μικρά χαρτιά παρατηρούνται φαινόμενα όπως... οι πενιχρές μαρκετιές-εντολές που μπορούν να εκτοξεύουν ή να βυθίσουν ένα χαρτί, οι χαώδεις... αποστάσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών, τα άνευ λόγου τραβήγματα ή χωσίματα και άλλα ωραία τέτοια...”.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ