Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 00:01

  Ο "σκληρός" Αύγουστος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Μέχρι στιγμής, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες αποτελούν ακόμα προσδοκία.

  Η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε είδους και μεγέθους, καθώς και για τους λεγόμενους επαγγελματίες, ενισχύεται όσο δεν αποσαφηνίζεται η δυνατότητα για συγκεκριμένες και σημαντικές ελαφρύνσεις. Βεβαίως και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση, βεβαίως και υπάρχει σαφής πρόθεση από την κυβέρνηση να συνδράμει και να στηρίξει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, όμως όσο η εικόνα δεν ξεκαθαρίζει για το τι ακολουθεί στην οικονομία μετά το "άνοιγμα" της αγοράς, τόσο η ανασφάλεια και η ανησυχία εντείνονται. Μπορεί να είναι ίσως εύλογο που δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του το οικονομικό επιτελείο για το ποιες ελαφρύνσεις μπορεί να "αντέξει" το δημόσιο, καθώς τα πάντα είναι ακόμα ρευστά, όμως από την άλλη πλευρά εκατοντάδες χιλιάδες νιώθουν να έχουν μία θηλιά στο λαιμό και περιμένουν "φως".

  Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη για το πώς θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ταμεία και φυσικά στις τράπεζες. Ο Αύγουστος δείχνει να είναι ένας μήνας κλειδί για  την επιβίωση πολλών μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων και για τη δυνατότητα πολλών επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν. Καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο τέλος Αυγούστου θα συσσωρευτούν υποχρεώσεις που μάλλον θα είναι αδύνατο πρακτικά να πληρωθούν. Ας μην το πλατιάσουμε και ας πάρουμε ως παράδειγμα τις φορολογικές υποχρεώσεις. Με την αναβολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών για ένα τετράμηνο, στο τέλος Αυγούστου από όσους βρίσκονται σε ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις που αναβλήθηκαν συν την τρέχουσα, ο φόρος εισοδήματος και η προκαταβολή του φόρου για την τρέχουσα χρήση. Βάλτε τώρα και πληρωμές σε ταμεία και τράπεζες και πείτε μου ποιος θα μπορέσει να τα καταφέρει...

  Και τούτο σε μία οικονομία, σε μία αγορά που σε καμιά περίπτωση δεν θα έχει επανέλθει σε φουλ ρυθμούς, που θα εξακολουθεί να παράγει περισσότερες ζημιές από κέρδη για πολύ μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας, που τα εισοδήματα θα βαίνουν μειούμενα. Πώς μπορεί να ελπίζει κανείς στο οικονομικό επιτελείο ότι η εξίσωση... βγαίνει, είναι άξιο απορίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο που έμπειροι λογιστές και νομικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για "μαύρο Αύγουστο" για τους φορολογούμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ούτε προφανώς είναι τυχαίο που μετά την λήξη των κάθε είδους αναστολών, αναβολών και μέτρων, εκτιμάται ότι θα μπούμε σε ένα φθινόπωρο που θα φέρει καταιγίδα πτωχεύσεων.

  Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά προβληματίζουν σημαντικά το οικονομικό επιτελείο. Όμως θα πρέπει να ληφθούν πολύ γενναίες αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα που θα αποφασιστούν για την ανακούφιση όχι πλέον όσων έχουν ήδη πληγεί, αλλά εκείνων που θα πληγούν προσεχώς. Η επαναφορά ρυθμίσεων τύπου "120 δόσεων" είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με πολύ μεγάλη επισφάλεια. Καθώς αν η οικονομία δεν πάρει μπροστά, ακόμα και οι ρυθμισμένες οφειλές δεν θα είναι εύκολο να αποδοθούν. Ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει μέριμνα για τη μη επιβάρυνσή τους με ασύμφορα επιτόκια.Εντελώς απαραίτητη είναι μία άλλη απόφαση. Να μην ισχύσει για φέτος η προκαταβολή φόρου. Άλλωστε πρόκειται για ένα απαράδεκτο, "ληστρικό" μέτρο, εντελώς φορομπηχτικό και αντιαναπτυξιακό. Τουλάχιστον για φέτος θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η αναστολή του. Ιδιαίτερα φέτος που η πορεία της επιχειρηματικότητας και των εσόδων των επαγγελματιών δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα του 2019 με τα οποία θα υπολογιστεί ο φόρος και η προκαταβολή...

  Και ας αποτελέσει αυτό και μία αρχή για τη σταδιακή κατάργησή του. Δεν είναι δυνατό να ζητηθεί αυτή την ώρα να στραγγιστεί κάθε σταγόνα ρευστότητας, ακόμα και από όσους θα μπορέσουν να πληρώσουν. Έχει γίνει γνωστό ότι απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση το ζήτημα αυτό. Και ορθά. Μόνο που η περίπτωση μίας απλής μείωσης δεν θα είναι αποτελεσματική... Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις πρέπει να επισπευσθούν. Ο καθένας θέλει να γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει ώστε να προσπαθήσει να προετοιμαστεί κατάλληλα.  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ