Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 00:01

  ΧΑ: Οι ασκήσεις ισορροπίας, τα αποτελέσματα και η προεξόφληση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ισορροπία στο μάτι του κυκλώνα ή ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά; Η αγορά αναζητεί κατεύθυνση μέσα σε ένα αρκετά βαρύ κλίμα

  "Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να... πληρώνουν το μάρμαρο. Φάνηκε και στα αποτελέσματα που πρόσφατα ανακοίνωσαν κάποιες εισηγμένες, σε δυσοίωνες αναφορές των επικεφαλής τους, σε τηλεδιασκέψεις με αναλυτές, σε κάθε άλλη ευκαιρία. Και ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση του lockdown και της πανδημίας στο β' τρίμηνο του έτους”, σημείωνε χτες στέλεχος της αγοράς, επιχειρώντας να ακτινογραφήσει τα σχόλια των ανθρώπων της οικονομίας που μιλούσαν επί της ουσίας για μια "τέλεια καταιγίδα” ή για ένα "ταξίδι στο άγνωστό” και σε μια "νέα εποχή”.

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα όταν μελετά κάποιος τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις αισθάνεται ένα σφίξιμο, μια γροθιά στο στομάχι. Ηρθε και η έκθεση της Κομισιόν να βάλει και αυτή ένα "λιθαράκι στον τοίχο των ανησυχιών και της αβεβαιότητας”, προβλέποντας για την ελληνική οικονομία ύφεση 9,7%, εκτίναξη του χρέους σχεδόν στο 200% και της ανεργίας κάπου στο 20% για εφέτος. Κατά συνέπεια, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός ότι το ΧΑ βρέθηκε για άλλη μια φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα να δίνει... "μάχη ισορροπίας”, να "ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί” από τεχνικής πλευράς, να παλεύει κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

  Βέβαια, για να μεταφέρουμε αυτό που ανέφεραν προ ημερών οι "F.T.”, ο συνδυασμός εκτεταμένων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων και αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών, έχει βοηθήσει να απορροφηθεί το ‘πρώτο σοκ’ από το χτύπημα του ιού στην παγκόσμια οικονομία, όμως προβληματίζει η προοπτική ενός πιο υπερχρεωμένου χρηματοοικονομικού συστήματος, με ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις. Η εντονότερη δε παρουσία των κεντρικών τραπεζών στις αγορές, περιορίζει επίσης τις προσπάθειες ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ευαισθησίας των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, ακόμα και σε μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.

  Στο ΧΑ, κατά βάση οι λίγοι ενεργοί traders θα συνεχίσουν να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, στις ενημερώσεις των διοικήσεων για τις προοπτικές του 2020, στα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες και τις πολιτικές ηγεσίες στις δύο "όχθες του Ατλαντικού”. Εδώ και μέρες, επί της ουσίας σταθερά υποτονική παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα, κάτι που δυσκολεύει μια έντονη ανοδική διαφυγή, με συνέπεια οι αναλυτές να μην αποκλείουν περαιτέρω αναταράξεις και πισωγύρισμα, πριν προκύψει μια νέα πλαγιοανοδική τάση. Είναι κάμποσες οι εβδομάδες πάντως, που ο Γενικός Δείκτης έχει μια συμπεριφορά συσσώρευσης μεταξύ 580-585 και 640-650 μονάδων, με τις 550 να είναι ένα επόμενο προς τα κάτω όριο. Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας σε συνδυασμό με την πορεία του ιού, καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, την ώρα που όλοι οι οικονομικοί δείκτες... "βαράνε κόκκινο”, με τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια να μην είναι ενθαρρυντικές.

  Το κατά πόσο οι τιμές των μετοχών έχουν ενσωματώσει και προεξοφλήσει πλήρως την ύφεση, την πτώση της εταιρικής κερδοφορίας, την άνοδο δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων, την αύξηση της ανεργίας, την ενίσχυση των NPLs, τις πτωχεύσεις εταιρειών κ.λπ., το γνωρίζουν καλύτερα οι αναλυτές. Γιατί είναι ένα κρίσιμο θέμα κατά πόσο στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, για δείκτες και μετοχές, ή αποδόσεων για ομόλογα έχει λίγο ως πολύ αποτυπωθεί το εύρος των επιπτώσεων του πρώτου τριμήνου, αν σε αυτά έχει ενσωματωθεί και η σημαντική κάμψη του διμήνου Απριλίου-Μαΐου και οι επενδυτές θα περιμένουν πλέον να φανούν οι προβλέψεις τώρα που οι χώρες, οι οικονομίες επιχειρείται να βγουν σταδιακά από τον περιορισμό. Αν και όπως ισχυρίζονται ακόμα και διεθνείς "γκουρού των επενδύσεων”, οι προβλέψεις ενίοτε δεν λένε την αλήθεια για το μέλλον...

  Πάντως, μια και αναφερθήκαμε παραπάνω στις προβλέψεις της Κομισιόν, για την Ελλάδα εκτιμά ότι θα πετύχει και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ευρωζώνη το 2021, στο 7,9%. Δεν ξέρουμε πότε αυτή η πρόβλεψη... θα ενσωματωθεί στις τιμές μετοχών και ομολόγων, πότε θα αρχίσει να προεξοφλείται από τους επενδυτές. Μια φορά πάντως, ακόμα το κλίμα είναι βαρύ και δύσκολα κάτι τέτοιο θα επηρεάσει θετικά τους επενδυτές από "αύριο” κιόλας.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ