Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 00:01

  Πώς θα σωθεί η παρτίδα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ο διοικητής της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας παραμένει στο σενάριο για ύφεση 4% φέτος στην Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει στο 10%, ενώ υπάρχουν και πιο "επιθετικές" αρνητικές εκτιμήσεις οίκων και funds, όπως για παράδειγμα αυτή της Capital Economics που μιλά για ύφεση ακόμα και 15% για τη χώρα. Όσον αφορά στο οικονομικό επιτελείο, οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις δείχνουν ότι ελπίζουν σε μία ύφεση του 4-6% και προσπαθούν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να είναι αυτή μεγαλύτερη και να προσεγγίσει το διψήφιο νούμερο. 

  Είναι προφανές ότι ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ένα μεγάλο "κάθισμα" της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και ένα "βύθισμα"... Πολλά βεβαίως θα κριθούν και από την πορεία εξόδου από το γενικό "κλείσιμο" όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Αν η σταδιακή επιστροφή στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας δεν συνοδευτεί από αναζωπύρωση της πανδημίας και φανεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εφικτή σε εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς φόβους και μέτρα προστασίας, τότε ασφαλώς και τα σενάρια θα τείνουν προς τη λιγότερο απαισιόδοξη προοπτική τους. Και τότε, ακόμα και αν η φετινή χρονιά θα είναι σε μεγάλο βαθμό μία χαμένη χρονιά, θα μπορεί κανείς να ποντάρει στην ανάκαμψη της επόμενης.

  Όμως, με δεδομένη τη σημαντική σε κάθε περίπτωση ύφεση, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει αφενός η μηχανή της οικονομίας να δεχθεί "καύσιμο" για να μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά και αφετέρου να αξιοποιηθεί η κρίση και η ύφεση ως ένα νέο εφαλτήριο για τον ανασχεδιασμό και την αναδιάρθρωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Με άλλα λόγια θα χρειαστεί μία νέα μεταρρύθμιση της λειτουργίας της οικονομίας για να μπορέσει η χώρα όχι μόνο να επουλώσει τις πληγές της αλλά και να βρεθεί σε πλεονεκτική ανταγωνιστική θέση στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει από τις στάχτες της σημερινής καταστροφής. 

  Περισσότερο από ποτέ, ίσως χρειάζεται πλέον ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας. Προφανώς και πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις και ουσιαστικού αλλά και παρηγορητικού χαρακτήρα από τον κρατικό προϋπολογισμό σε εκείνους που έχουν πληγεί, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα στη στήριξη των επιχειρήσεων που μπορούν να κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον και να στηρίξουν την εγχώρια ανάπτυξη. Στην Ελλάδα έχουν υλοποιηθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Μεταρρυθμίσεις που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Όμως έγιναν. Και τώρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση σε αυτές και ακόμα μεγαλύτερος εκσυγχρονισμός. Η εντυπωσιακή εφαρμογή της νέας ψηφιακής διακυβέρνησης δίνει ένα μήνυμα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και των δυνατοτήτων αλλά και της προοπτικής. 

  Η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη ημέρα πολιτικές τύπου... ΟΑΕ της δεκαετίας του '80. Το στοίχημα δεν είναι να σωθούν προβληματικές ή κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. Το στοίχημα είναι η στήριξη επιχειρήσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, θα μπορέσουν να παράγουν νέο πλούτο για τη χώρα. Με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος ευνοϊκού για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη, σημαντική ανάπτυξη και σώσιμο της παρτίδας. Διαφορετικά, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα θα παραμείνουν ευάλωτες. Και να θυμόμαστε ότι μπορεί η πανδημία να διέλυσε την οικονομία, όμως και πριν την εκδήλωσή της είχαν παρατηρηθεί αρρυθμίες και προβληματισμοί. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ