Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 00:01

  Το ΧΑ, οι προσδοκίες και τα κρίσιμα ορόσημα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Αν και υπάρχουν αρκετοί οίκοι που θεωρούν ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα χαμηλά, στις αγορές υπάρχει μία σχετική αισιοδοξία.

  Με "οδηγούς” λοιπόν τη διατήρηση της σχετικής αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας, της σταδιακής -από τον επόμενο μήνα- άρσης των περιορισμών, αλλά και με το σχετικό bonus από την προσπάθεια αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων και την "έξοδο” της χώρας στις αγορές μέσω της έκδοσης του νέου επταετούς ομολόγου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από το όριο των 600 μονάδων. Και σε έναν βαθμό τα κατάφερε, αν και η αδυναμία της Τετάρτης ήρθε να υπενθυμίσει την εύθραυστη ισορροπία των αγορών. Με τον τραπεζικό κλάδο σε γενικές γραμμές να είναι αυτός που υπολείπεται της αγοράς, των υπόλοιπων blue chips και να θεωρείται, από τους περισσότερους αναλυτές, ως αυτός που με τυχόν αφύπνισή του θα μπορούσε να οδηγήσει την εγχώρια αγορά σε ισχυρότερο ανοδικό κανάλι. Έστω για κάποιο χρονικό διάστημα.

  Το ΧΑ, όπως και όλες οι αγορές γενικότερα, "χωνεύουν” και ενσωματώνουν στις αποτιμήσεις τους τις πρώτες ενδείξεις για κορύφωση της διασποράς του ιού αλλά και για χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισής του προσεχώς, παράλληλα, με μια σειρά από κινήσεις, κατά βάση από την ΕΚΤ. Είναι όλα αυτά αρκετά για να οδηγήσουν το ΧΑ, σε πρώτη φάση, προς τα επόμενα επίπεδα που έχουν "στοχεύσει” αναλυτές και traders, δηλαδή τις 650 και 680 μονάδες; Και μετά βλέποντας και κάνοντας; Θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στους κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν τις αγορές και από τις διαθέσεις των διεθνών χρηματιστηρίων, το κατά πόσο θα πάμε προς τις 650 ή θα χάσουμε έδαφος προς τις 580 μονάδες (πρώτο οχυρό-στήριξη).

  Προφανώς και υπάρχει το γκρουπ των αναλυτών που εκφράζουν την, συγκρατημένη είναι η αλήθεια, αισιοδοξία τους, εκτιμώντας ότι μπορεί η αγορά να δει το σενάριο της πλαγιοανοδικής κίνησης, εν μέσω όμως μεταβλητότητας. Προτείνοντας όμως στους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και την ειδησεογραφία που αφορά τα μέτωπα που ανησυχούν τις αγορές. Η αγορά μπήκε σε μία φάση ανοδικής αντίδρασης, μένει όμως να φανεί πόσο θα διαρκέσει και που μπορεί να φτάσει σε αυτή την φάση η αντίδραση.

  Από την άλλη πλευρά, αναμφίβολα υπάρχει και η πιο επιφυλακτική μερίδα παραγόντων της αγοράς, που δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκτιμήσεις ξένων οίκων, αναλυτών, διαχειριστών κεφαλαίου και του ίδιου του ΔΝΤ για επερχόμενη μεγάλη ύφεση, για αύξηση της ανεργίας, για κατακόρυφη πτώση των εταιρικών κερδών, για νέες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, για "κανόνια” και υποβαθμίσεις. Ηδη, άλλωστε, στις ΗΠΑ "άνοιξε ο χορός” των εταιρικών ανακοινώσεων, όσο βέβαια αυτά έχουν σημασία σε μια περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε, με τα κέρδη να έχουν πάρει την κατιούσα.

  Σίγουρα δε, ο τίτλος που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις που "βλέπει” στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τον ιό, ήταν χαρακτηριστικός: "The Great Lockdown". Ακόμα πιο... χαρακτηριστικές του τι περιμένει το Ταμείο ήταν οι προβλέψεις του. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% το 2020 και παράλληλα προέβλεψε ύφεση 10% στην Ελλάδα, 7,5% στην Ευρωζώνη, και 5,9% στις ΗΠΑ, όταν μετά την κρίση του 2008, το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,1% το 2009 (οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers).

  Προφανώς λοιπόν και οι αγορές έχουν πάρει κάποιες βαθιές ανάσες, ενδεχομένως να είναι σε θέση να κοιτάξουν υψηλότερα αν τα πράγματα πάνε καλά στα βασικά μέτωπα που τις επηρεάζουν, αναμφίβολα όμως, οι προκλήσεις είναι μπροστά. Σε σχετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες άλλες ημερομηνίες ορόσημα με εγχώριο ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι την Πέμπτη 23 Απριλίου, με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. να πραγματοποιείται εκείνη τη μέρα, με ερωτηματικό βέβαια τι παραπάνω μπορεί να κερδίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή, ο οίκος Standard & Poor's θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την οικονομία, ενώ στις 9 Μαΐου έπεται η ετυμηγορία της Moody΄s. Κατά πόσο βέβαια, στην παρούσα φάση έχουν τεράστια σημασία οι "χρησμοί” των οίκων αξιολόγησης δεν το ξέρουμε, μια και τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον... investment grade μέσω της ΕΚΤ, πλην όμως, οι αγορές όλα τα τσεκάρουν.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ