Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 00:01

  Αναγκαία η προστασία της α' κατοικίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι απαράδεκτες και μη κατανοητές οι πιέσεις των "θεσμών" για την άρση προστασίας της α’ κατοικίας υπό τις παρούσες πρωτοφανείς συνθήκες.

  Ναι, υπήρχε σαφής δέσμευση αλλαγής του πτωχευτικού δικαίου από την 1η Μαΐου. Με τη λογική όμως της ανάκαμψης, της επιστροφής στην κανονικότητα, της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της αύξησης του ΑΕΠ και της μείωσης των φόρων.

  Αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Απότομα και ραγδαία. Και ορθά αντιστέκεται και πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση.

  Έχουν ανατραπεί τα δεδομένα παγκοσμίως για λόγους που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν εφαρμοστεί σε δημοσιονομικό επίπεδο στην Ε.Ε. πρωτόγνωροι κανόνες εξαίρεσης από το καθεστώς της "προσαρμογής". Γι’ αυτό η ίδια η ΕΚΤ ρίχνει στη "μάχη" όλο και πιο πολλά όπλα. Γι’ αυτό μάχονται τα κράτη για νέα εργαλεία χρηματοδότησης.

  Η εκτίμηση για ύφεση 10% φέτος στην Ε.Ε. από την ίδια την ΕΚΤ είναι από μόνη της ένα ισχυρό επιχείρημα.

  Η κατάσταση που προκαλεί η υγειονομική κρίση θα είναι προσωρινή. Αλλά, όσο διαρκέσει, οι τριγμοί θα είναι μεγάλοι και θα πρέπει να καλυφθούν όλοι. Και οι πολίτες, και οι επιχειρήσεις, και οι τράπεζες.

  Το πρώτο μέλημα είναι να μην "κοκκινίσουν" άλλα δάνεια. Αυτό ήδη δρομολογείται με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και οι ίδιες οι τράπεζες.
  Θα πρέπει, επίσης, να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση για αναβολή της εναρμόνισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

  Όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Μπορεί μόνο να προφυλάξει. Και την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

  Δεν μπορεί οι "θεσμοί", λοιπόν, να πιέζουν για ένα νέο καθεστώς που δεν μπορεί να ισχύσει τώρα. Υπό τις παρούσες συνθήκες.

  Η κυβέρνηση έχει δείξει σοβαρότητα και θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει. Ακόμα και σε τομείς για τους οποίους δεν είχε δεσμευθεί. Για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και άλλων υποδομών.

  Σε αυτήν όμως την κρίση, σε αυτή την προσπάθεια για αλληλεγγύη, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται από τους "θεσμούς" η κοινωνική ευαισθησία.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ