Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 00:07

  Το πρώτο... φως στις αγορές, οι "αστερίσκοι", η εύθραυστη ισορροπία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αγορές έβγαλαν μια αντίδραση, τεχνικής ή μη φύσεως, τις τελευταίες δύσκολες και εφιαλτικές εβδομάδες.

  Άλλωστε ας μην λησμονούμε ότι έχει προηγηθεί συνολικά μία ραγδαία πτώση. Μια φορά πάντως, το πρόσφατο ράλι ανακούφισης στα χρηματιστήρια, μεταξύ αυτών και το ελληνικό, έμοιαζε σαν μια "πρώτη αχτίνα φωτός μέσα στο τούνελ”. Και στηρίζονταν στις ενδείξεις, ή έστω υποθέσεις, ότι σε κάποιες χώρες (όχι όμως σε όλες) η πανδημία του κορονοϊού είναι κοντά στην κορύφωσή του πρώτου κύματος, ότι σε κάποιες εβδομάδες ενδεχομένως θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής άρσης του γενικευμένου lockdown, ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν όσο χρήμα χρειαστεί για να μετριαστούν, όσο το δυνατόν, οι οικονομικές επιπτώσεις και πάει λέγοντας.

  Πρόκειται, άραγε, για το πρώτο "βήμα", την πρώτη σημαντική... προσδοκία που καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα που ξεκίνησε το μεγάλο sell off στις αγορές; Μήπως πρόκειται απλά για μια ανοδική διόρθωση μέσα στη bear market; Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, τα επόμενα μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά και το πώς θα λειτουργήσει η... μεσοβέζικη προσπάθεια λύσης των Βρυξελλών ή αν το δεδομένο πλέον χάσμα στις θέσεις Βορρά και Νότου θα οδηγήσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Γιατί όπως φάνηκε μεσοβδόμαδα, οι διαφορετικές γραμμές και στρατηγικές, μπορεί να μην "έριξαν” τις αγορές, αλλά δεν τις άφησαν να κάνουν και το... "βήμα παραπάνω”.

  Προφανώς λοιπόν, αν οι αρμόδιοι σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, που είναι δύσκολες και απαιτητικές τόσο σε επίπεδο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας όσο και σε σχέση με την επιχειρηματική και οικονομική επαναφορά, οι αγορές θα δείξουν αν οι χρηματιστηριακοί δείκτες "είδαν” τα χαμηλά τους, στη συγκεκριμένη συγκυρία. Αυτό δεν θα αποκλείσει σώνει και καλά μια νέα υποχώρηση, την εμφάνιση της μεταβλητότητας ή και νέες αναταράξεις στο ταμπλό, αλλά τουλάχιστον, οι αγορές ίσως γλυτώσουν από μια νέα "καταστροφή” και κοιτάξουν από καλύτερη θέση τη συνέχεια. Βέβαια, μετά θα έρθει ο οικονομικός λογαριασμός ανά τον κόσμο, με τους αναλυτές και τις επίσημες αρχές ήδη να προειδοποιούν για νούμερα σοκ σε ύφεση, ανεργία, χρέος, ελλείμματα... Αν από την άλλη πλευρά, το πράγμα στραβώσει και η Ε.Ε. δεν φανεί αντάξια των περιστάσεων, τότε προφανώς οι αγορές δεν  θα μείνουν ανεπηρέαστες. Καθώς άλλωστε το βασικό σενάριο σήμερα προβλέπει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2020 που σημαίνει ότι η "τρύπα" που θα αφήσει ο κορονοϊός μόνο για φέτος και μόνο όσον αφορά την οικονομική παραγωγή θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 τρισ. ευρώ. Και η κυρία Λαγκάρντ "χτυπάει” από την έδρα της ΕΚΤ το "ένα καμπανάκι μετά το άλλο”.

  Η τελευταία άνοδος πάνω από 20-30% στις βασικές χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και στο ΧΑ, υπό καλές συνθήκες, θα μπορούσε να σηματαδοτήσει ότι ο "πρώτος πανικός” πέρασε. Βέβαια, αυτό που είναι πρωτοφανές στην παρούσα συγκυρία, είναι η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι διαθέσεις των επενδυτών αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Πάντως, ένα "πρώτο βήμα” έχει γίνει, στο ΧΑ οι τράπεζες βρέθηκαν να δίνουν αποδόσεις 30% με 50% (αν και προηγουμένως βεβαίως είχαν "ματώσει”...) και με την "αρωγή” των αποφάσεων της ΕΚΤ, τα blue chips αφυπνίστηκαν, αν και οι όγκοι συναλλαγών δεν "έβγαλαν μάτια”, οι εκτιμήσεις για κάτι παραπάνω υπάρχουν, όπως όμως και αστερίσκοι..Σε κάθε περίπτωση, παρά τη "χαραμάδα ελπίδας”, οι αναλυτές συνηθίζουν να λένε οτι ακόμα "η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και η όποια αισιοδοξία παραμένει εύθραυστη” Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Πάσχα των καθολικών και τα κλειστά Χρηματιστήρια σήμερα και τη Δευτέρα, δίνουν το περιθώριο για μεγαλύτερη ψυχραιμία και ορθολογική αποτίμηση των εξελίξεων. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ