Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 00:01

  Η ευάλωτη οικονομία θα χρειαστεί θετικό σοκ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το γνωρίζαμε, βεβαίως, αλλά το έκαναν ακόμα πιο ξεκάθαρο οι στατιστικές. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις της κρίσης υγείας δείχνει πως η ελληνική οικονομία είναι η πιο ευάλωτη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, λόγω της δομής του ιδιωτικού τομέα.

  Τα –αναγκαία– μέτρα περιορισμού προκαλούν στην Ελλάδα μείωση της ιδιωτικής δραστηριότητας που μπορεί να φτάσει και το 35% του ΑΕΠ. Και τούτο όταν κατά μέσο όρο η αντίστοιχη πτώση στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι ίση με το 15% του ΑΕΠ.

  Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε μήνα "λουκέτου" στην αγορά υπάρχει απώλεια στην Ελλάδα σε όρους ΑΕΠ ίση με το 1/12 αυτής της μείωσης

  Προκαλείται, δηλαδή, επιβράδυνση ΑΕΠ κατά 2,9%. Και τούτο έναντι μέσης επιβράδυνσης του ΑΕΠ κατά 1,25% στον ΟΟΣΑ.

  Σε καμία άλλη χώρα που μετρήθηκε ο βαθμός ευαισθητοποίησης και ευαισθησίας δεν είναι τόσο ισχυρός.

  Η αιτία, σύμφωνα με τον οργανισμό, είναι η δομή της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως η πολύ μεγάλη συμμετοχή του τουριστικού κλάδου και των υπηρεσιών με τις οποίες συνδέεται στο ΑΕΠ.

  Δηλαδή, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας γίνεται για φέτος η δυνητική "αχίλλειος πτέρνα" της...

  Είναι δεδομένο ότι τη φετινή χρόνια −στο καλό σενάριο– η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ως μια κλειστή οικονομία, με περιορισμένες επαφές με το εξωτερικό.

  Δεδομένου, λοιπόν, του πόσο ευάλωτη είναι οικονομικά η χώρα, πρέπει από τώρα, όσο υπάρχει χρόνος, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να προκύψει την επόμενη ημέρα ένα ισχυρό θετικό "σοκ". Αλλιώς το παιχνίδι μπορεί να χαθεί. 

  Τα 4 πακέτα στήριξης της κυβέρνησης έγιναν με ταχύτητα και κάλυψαν σε έναν βαθμό τις πρώτες ανάγκες, αλλά θα χρειαστούν κλαδικά μέτρα, λοιπόν, και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

  Ακόμα και στο καλό σενάριο, οι τριγμοί δεν θα εξαλειφθούν γρήγορα. Θα πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματική κοινότητα, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία όλους τους δύσκολους επόμενους μήνες. Έως ότου η κρίση υγείας λήξει οριστικά και η οικονομία ανακάμψει, πρέπει να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι θέσεις εργασίας.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ