Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 00:01

  Θέλει δεύτερη ματιά το θέμα με τους ΚΑΔ και τις ενισχύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων οικονομικά από την πανδημία είναι αναμφίβολα σημαντικές, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

  Και σε κάθε περίπτωση, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με δραστηριότητες και επαγγελματικές ομάδες που έχουν υποστεί ήδη ζημιές και οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στη λίστα με τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) που έχουν ενταχθεί στις κρατικές ενισχύσεις. Και τούτο διότι παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά εκτεταμένη η σχετική λίστα, φαίνεται πως αφήνει αρκετούς απ' έξω. Υπάρχουν δραστηριότητες που ίσως υπάγονται ως υποκατηγορίες σε κωδικούς που δεν έχει κριθεί σκόπιμο να ενταχθούν στη λίστα, οι οποίες έχουν υποστεί ακριβώς τα ίδια με εκείνους που πρόκειται να λάβουν την κρατική βοήθεια.

  Δεν ξέρω αν ευθύνεται γι' αυτό, το ενδεχόμενο να έχουν αξιολογηθεί οι ΚΑΔ με βάση τον γενικό προσδιορισμό του τετραψήφιου αριθμού και δεν έχει γίνει ακόμα περαιτέρω "ιχνηλάτηση" στις υποπεριπτώσεις. Ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο οκταψήφιος... Αν αυτό, που στο κάτω κάτω είναι και εύλογο στην αρχή μίας καταμέτρησης σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν ισχύει, το ανακαλώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ουσία είναι ότι χρειάζεται συμπλήρωμα η σχετική λίστα με αρκετές νέες "δραστηριότητες" και κατηγορίες. 

  Είναι βέβαιο, ότι όπως άλλωστε έχει αρμοδίως δηλωθεί, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και τα μέτρα που λαμβάνονται συμπληρώνονται και εξελίσσονται. Έτσι και η σχετική λίστα θα είναι προφανώς δυναμική, θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και θα συμπληρώνεται. Η καλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα αποτελεί και εγγύηση ότι τα όποια κενά θα εντοπισθούν και θα καλυφθούν. Απλώς αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί η ζημιά για πολλούς που δεν εμπίπτουν μέχρι στιγμής στα ευεργετικά μέτρα, είναι αντίστοιχη με εκείνων που θα επιχορηγηθούν. 

  Τώρα, η αλήθεια είναι, ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα πρέπει να αναζητούμε ποιοι θα επιδοτηθούν, θα ενισχυθούν από το κράτος, αλλά ποιοι θα εξαιρεθούν. Θα είναι πολύ πιο εύκολο. Με μικρές σε ποσοστό εξαιρέσεις, το σύνολο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας δοκιμάζεται και θα δοκιμασθεί πιο έντονα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με εξαίρεση ίσως την εφοδιαστική αλυσίδα, παραγωγή και εμποριο-κατανάλωση, καθώς ίσως και εν μέρει την υγειονομική-φαρμακευτική - καθώς και εδώ υπάρχουν ζημιές από πτώση τζίρου σε μία μεγάλη σειρά από δραστηριότητες (που επίσης δεν έχουν υπολογιστεί στις ενισχύσεις καθώς υπάγονται σε γενικούς ΚΑΔ που δεν επιδοτούνται...), η επιχειρηματικότητα υποφέρει. 

  Και τα σημερινά μέτρα ανακούφισης, όσο σημαντικά και αν είναι, προφανώς δεν επαρκούν για να επουλώσουν πληγές. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη... γενναιοδωρία με το βλέμμα πάντοτε και στην επόμενη ημέρα. Αυτό όμως ασφαλώς και δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα. Είναι πανευρωπαϊκό. Και η ελληνική πλευρά έχει και νέα όπλα, μετά και τα νέα δεδομένα από την Κομισιόν, το Eurogroup, την ΕΚΤ και τον ESM. Άλλωστε αν η Ευρώπη φαντάζεται την επόμενη ημέρα με τους όρους της... προηγούμενης, τότε δεν θα έχει καμία τύχη. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν όλα τα σημερινά διαθέσιμα όπλα και βλέπουμε...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ