Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 00:01

  Το ΧΑ, το "μπαζούκα" της ΕΚΤ και οι brokers

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Πλέον οι αγορές και φυσικά και το ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν εισέλθει σε μια φάση... αποτίμησης των νέων δεδομένων.

  Αυτού που στην οικονομική πιάτσα έχει επικρατήσει να ονομάζεται και ως "μπαζούκα”, δηλαδή του νέου πακέτου των 750 δισ. ευρώ που "ρίχνει” η Λαγκάρντ, ή μάλλον η ΕΚΤ, στις αγορές. Το οποίο πακέτο-μαμούθ, ένα ακόμα που διοχετεύουν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο στην προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημίες από την επέλαση του κορονοϊού, θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων καθώς όπως τόνισε, παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη στα "συνήθη" προγράμματα αγορών της, η Λαγκάρντ παρέχει πλέον στη χώρα μας waiver επιλεξιμότητας.

  Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ δίνει δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Για πρώτη φορά τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν σε ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους οίκους. Επί της ουσίας η ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα θα αγοράζει όχι μόνο κρατικά ομόλογα, αλλά και εταιρικά. Μάλιστα, χτες, με το άνοιγμα κιόλας των αγορών, το ΧΑ κινήθηκε πολύ έντονα ανοδικά, ενώ σημειώθηκε ράλι στους ομολογιακούς τίτλους του Δημοσίου που είχαν αρχίσει να "σκαρφαλώνουν” επικίνδυνα.

  Αναμφίβολα η παρέμβαση της ΕΚΤ αποτέλεσε μία ενθαρρυντική εξέλιξη στα όσα δραματικά συμβαίνουν στην οικονομία, στις αγορές, σε μια συγκυρία που όλα τα assets λες και... συντονίζονταν πτωτικά. Με μετοχές, ομόλογα, χρυσό, πετρέλαιο, εμπορεύματα να κινούνται χαμηλότερα, με τους εμπλεκόμενους στους κύκλους της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των επενδυτών να προτιμούν το γνωστό ρητό "cash is the king”.

  Τα νέα αυτά δεδομένα καλείται να εκτιμήσει και να αποτιμήσει και το ΧΑ, όχι βέβαια με ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων, εκτός αν μιλάμε πλέον για "τζόγο” και ακραίο trading, αλλά σε σχετικό βάθος χρόνου, αρχικά βραχυπρόθεσμα προς μεσοπρόθεσμα και πάει λέγοντας. Αναμφίβολα καταγράφεται στις αγορές το πρώτο εγχείρημα αποτίμησης των νέων ενεργειών της ΕΚΤ αλλά και προεξόφλησης των όσων θα ακολουθήσουν, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της Fed, άλλων κεντρικών τραπεζιτών, κυβερνήσεων και αρμόδιων φορέων και οργανισμών.

  Είναι αρκετές οι νέες παρεμβάσεις, τα πολλά τρισ. δολάρια που... "πέφτουν από το ελικόπτερο”, να ανακόψουν την "καταιγίδα”, να σώσουν κλάδους αιχμής παγκοσμίως, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι αερομεταφορές κ.λπ.; Θα φανεί στη συνέχεια. Και αναμφίβολα, θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του ιού, τις παρενέργειες σε δημόσια υγεία, οικονομία και κοινωνία, από την αντίδραση των αρμοδίων, των ξένων αγορών, με τη Wall Street να είναι στο επίκεντρο. Βλέπετε, στις ΗΠΑ, στα μέσα της εβδομάδας, ο Dow Jones, υποχωρώντας σχεδόν στις 19.000 ενδοσυνεδριακά, έφτανε να "σβήνει” όλα τα κέρδη που είχε "γράψει” στη μέχρι τώρα θητεία Τραμπ.

  Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι σιγά σιγά και η ΕΚΤ άρχισε να λαμβάνει δράση, και αυτό είναι θετικό για τις αγορές. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, μια και ο... λογαριασμός θα έρθει από την "επόμενη ημέρα" της πανδημίας. Κατά πόσο η αντίδραση θα έχει και συνέχεια σε βάθος χρόνου ή θα αποτελέσει "ανάσα” στο ταμπλό και μια καλή ευκαιρία για να δοθούν κομμάτια σε κάπως υψηλότερες τιμές, θα αποδειχθεί (ή θα διαψευσθεί) προσεχώς. Μια φορά πάντως, οι αναταράξεις και η μεταβλητότητα δεν θα λείψουν στη συνέχεια. Άλλωστε, παρά την κίνηση της ΕΚΤ, υπάρχουν μεν αναλυτές που "βλέπουν” ευκαιρίες τύπου "buy the dip”, υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών καταδεικνύουν το μέγεθος της παγκόσμιας "φούσκας” (αποτιμήσεων, χρέους κ.λπ.).

  Πάντως, με τον τραπεζικό κλάδο να χρειάζεται να δείξει αυξημένα αντανακλαστικά για να... "πείσει” ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, κάποιοι brokers από τα μέσα της εβδομάδας κατέγραφαν εντολές και από ξένα funds σε μια σειρά από blue chips. Σημείωναν δε, ότι "παρά τον κακό χαμό, όταν κάποια στιγμή ηρεμήσει η κατάσταση, οι εταιρείες με προοπτική θα επανέλθουν. Δεν θα σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί ρεύμα, να πίνει νερό, να αγοράζει προϊόντα, να τρώει κ.λπ.”. Δεν ξέρουμε αν εμμέσως... "φωτογράφιζαν” και μετοχικούς στόχους, μια φορά πάντως, μένει να αποδειχθεί αν έχουν δίκιο όσοι "αγόρασαν” τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, όσοι περιμένουν να καλμάρει λίγο το υψηλό volatility, ή όσοι ακολουθούν το χρηματιστηριακό ρητό ότι "εχθρός του φτηνού, είναι το φτηνότερο”...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ