Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 00:01

  Οι αγορές, το ΧΑ, η "δοκιμασία" και ο δείκτης φόβου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι παραπάνω από σαφές ότι τα χρηματιστήρια, οι αγορές γενικότερα, βρίσκονται σε ακραία δοκιμασία. Όπως άλλωστε βρίσκονται σε δοκιμασία η κοινωνία, οι πολίτες, η οικονομία, τα συστήματα υγείας.

  Ο φόβος και η αβεβαιότητα που προκαλεί η εξάπλωση του ιού και η έλλειψη ορατότητας για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τα assets, οδηγεί τις αγορές σε κατάσταση bear market, με τη Wall Street να βιώνει μέρες που θυμίζουν παλιότερες εποχές. Όπως την κρίση του 2008, (την οποία υπερβαίνει...) ή την περίοδο του κραχ το 1987 ή και άλλες "μαύρες” περιόδους, κατά πως λένε οι αναλυτές, οι διεθνείς οίκοι ή μεγαλοεπενδυτές όπως ο γνωστός Γουόρεν Μπάφετ. Που υποστήριζε ότι το διπλό χτύπημα από κορονοϊό και πετρέλαιο θύμιζε κάτι από το κραχ της "Μαύρης Δευτέρας" του 1987. Οπως είχαμε αναρωτηθεί, προφανώς με έντονο σκεπτικισμό, και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι θα αναρωτηθούμε και τώρα: φτάνουν άραγε οι παρεμβάσεις της FED, της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών μέσω επιτοκίων, QE, αγορών τίτλων κ.λπ., για να προκύψει ανάσχεση του πανικού; Αυτό μόνο η συνέχεια θα το δείξει.

  Το τοπίο είναι θολό, η συνέχεια αβέβαιη, οποιαδήποτε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη, η μεταβλητότητα παραμένει στα "ύψη”, οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση ή αν θα τη... "γλυτώσουμε” με κάποιες επιβαρύνσεις μόνο στους πρώτους μήνες του 2020. Οπως βέβαια, οι απόψεις διαφέρουν και για το πότε θα δούμε τις αγορές να ηρεμούν ή να αλλάζουν κατεύθυνση. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας, από τις σταδιακές εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στην οικονομία. 

  Με τις αγορές στις ΗΠΑ να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος και να... "μπαίνουν” σε bear market φάση, ειλικρινά κάποιος αναρωτιέται πόσα μπορεί να περιμένει από το ελληνικό Χρηματιστήριο, που πρόλαβε να σημειώσει μεγαλύτερες απώλειες από τα διεθνή, ένα ακραίο sell off. Με τον δείκτη μεταβλητότητας/φόβου VIX προ ημερών μόλις να φτάνει σε υψηλά επίπεδα (ξεπερνούσε και τις 60 μονάδες αυτές τις ημέρες), που σε κάποιους θύμισαν τα "νούμερα” που είχε "γράψει” την περίοδο του 2008, αλλά και παραπέμποντας σε άλλες δύσκολες και ευμετάβλητες περιόδους. Αν μη τι άλλο, δίχως η εκτίναξη του δείκτη να δείχνει σώνει και καλά πτώση, οι επενδυτές διακατέχονται από ανασφάλεια, φόβο και... ευμετάβλητη στάση και ψυχολογία. Κάτι που έχει φανεί στα ανά τον κόσμο ταμπλό, όπως και στο δικό μας ΧΑ.

  Στο οποίο, όπως λένε οι άνθρωποι του χώρου, συνεχίζουμε στη λογική της έντονης μεταβλητότητας, στα όρια του κραχ, του "day by day”, με όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις κατευθύνσεις "ανοιχτά στο τραπέζι”. Υπό το βάρος των εξελίξεων στις ευρωπαϊκές αγορές, σε καθημερινό επίπεδο θα δοκιμάζονται οι αντοχές και οι δυνάμεις των δύο πλευρών, ήτοι πωλητών και αγοραστών, με το βλέμμα στις ΗΠΑ αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στον ΜSCI Banks Index ή τον Stoxx 600 κ.λπ. Το Χ.Α. καλείται να τιμολογεί, "day by day”, εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας, τις διεθνείς εξελίξεις στις αγορές, κυρίως το θέμα της εξάπλωσης του ιού, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή. 

  Μένει να δούμε αν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης σε ορατό χρονικό διάστημα, έστω και "τεχνικά", ή θα ισχύσουν αυτά που έλεγαν οι παλιοί χρηματιστές, δηλαδή ότι "οι τιμές είναι φτηνές, αλλά μπορεί να γίνουν και φτηνότερες”, ή ότι "τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν καλυτερέψουν”. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ