Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 00:01

  Κοροναϊός: Η ώρα της ευθύνης των πολιτών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η υπευθυνότητα των πολιτών και η αίσθηση καθήκοντος απέναντι στους εαυτούς τους, τους συμπολίτες τους και τη χώρα, δύναται να αποτελέσει την ισχυρότερη άμυνα απέναντι στη σύγχρονη πανδημία.

  Η πολιτεία λαμβάνει τις απαιτούμενες αποφάσεις και παίρνει τα μέτρα που μπορεί για να εμποδίσει κατά το δυνατόν την ευρεία διασπορά του ιού. Ή έστω να την καθυστερήσει. Και κυρίως για να διασφαλίσει ότι το σύστημα υγείας θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Εκεί άλλωστε εντοπίζεται επί της ουσίας και η μεγαλύτερη ανησυχία. Και προσπάθεια. Στο να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν τα πολύ σοβαρά περιστατικά που μπορούν να κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν με επαρκή τρόπο.

  Για να υπάρξει όμως επιτυχία στον σχεδιασμό πρέπει να ανταποκριθούν οι πολίτες. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ήταν σαφής, κατηγορηματικός και αυστηρός. Γιατί προφανώς γνωρίζει πολύ καλά ότι όποια και όσα μέτρα και αν ληφθούν, αν δεν πειθαρχήσει η κοινωνία στις υποδείξεις των ειδικών και σε όσα απαιτεί η συγκυρία, η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί. Το αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή ή όχι, ή αν θα μπορούσε να έχει ληφθεί νωρίτερα μέριμνα ως προς την αριθμητική επάρκεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ένα ζήτημα. Όμως ανεξάρτητα από αυτά, η υπευθυνότητα των πολιτών μπορεί να συμβάλει στο να καλυφθούν τα κενά.

  Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι βασικές συμβουλές των ειδικών για τα θέματα υγιεινής και συναναστροφών πρέπει να αντιμετωπιστούν ως "εντολές". Δεν χρειάζεται μυαλό για να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να προστατέψει ηλικιωμένους και συγγενείς με προβλήματα υγείας. Δεν θα πάθουν τίποτε τα παιδιά αν δεν στριμώχνονται στις καφετέριες και αν περιορίσουν για ένα διάστημα τα σουλατσαρίσματα. Μην τρελαθούμε κιόλας... Άλλωστε και εκεί που πάνε μέσω... κινητού επικοινωνούν... Και βέβαια φυσικά το ίδιο ισχύει για όλους μας.

  Και επειδή πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται για την εκκλησία, δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλή ανάλυση τα αυτονόητα. Και θα πρέπει η ίδια η Εκκλησία να δώσει λύση και να αποδεσμεύσει από τα όποια διλήμματα τους πιστούς. Με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαίωνε με πολύ πιο εμφαντικό τρόπο τον ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή. Τώρα για τους υπόλοιπους χώρους συνάθροισης, προφανώς όσοι στοιχειωδώς έχουν κουκούτσι μυαλό γνωρίζουν πλέον τι πρέπει να αποφεύγουν...

  Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Οι πολίτες οφείλουμε να προστατέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε και τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και τους συνανθρώπους μας. Να δημιουργήσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και πραγματική κατανόηση του προβλήματος μία σημαντική άμυνα στη διασπορά του ιού. Αν αυτό δεν συμβεί ότι μέτρα και αν ληφθούν, θα αποτύχουν.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ