Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Φεβ-2020 00:01

  Με αυτό το έρμο το ΠΔΕ τι θα γίνει;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Το πρόβλημα παραμένει. Δεν λύθηκε. Παρά την προσπάθεια που έκανε όλους τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση.

  Το ξεκαθάρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τετάρτη, αν και είχε φανεί η κατάσταση και πιο πριν, μέσα από τα πρώτα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2020: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στον δρόμο της ελληνικής οικονομίας προς την ισχυρή ανάπτυξη.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το ζήτημα του ΠΔΕ "παραμένει ακόμη μία πρόκληση", καθώς το 2019 ήταν ένα ακόμη έτος υποεκτέλεσης. Και μάλιστα σημαντικής. Ακόμα και ο "κουρεμένος" προϋπολογισμός δεν κατέστη δυνατό να διατεθεί. Να τροφοδοτήσει την αγορά και την οικονομία. Συνολικά δεν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ). Η απόκλιση σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο της νέας κυβέρνησης ήταν στο 0,6%.

  Η Επιτροπή κάνει σαφές πως τούτο έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και άρα για τον ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως και άλλες, ευρύτερες, παρενέργειες.  Συνδέονται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (SMP-ANFA), ούτως ώστε να μην οδεύουν στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά στην τροφοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων, είτε άμεσα είτε μέσω φοροαπαλλαγών.

  "Η υποεκτέλεση του ΠΔΕ είναι παράγοντας αυξανόμενης ανησυχίας στο πλαίσιο της τεχνικής εργασίας που γίνεται αναφορικά με πιθανή χρήση των SMP-ANFA για συμφωνημένες επενδύσεις" λέει η Κομισιόν. Και μιλάμε για το πιο "ώριμο" από τα μεγάλα αιτήματα εύρεσης δημοσιονομικού χώρου που προωθεί η κυβέρνηση. Η εν λόγω πολιτική διαπραγμάτευση θα γίνει – όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα – τον Ιούνιο. Και θα επηρεασθεί μοιραία από τις επιδόσεις στο πεδίο του ΠΔΕ των επόμενων μηνών.

  Η Ελλάδα διεκδικεί 650  εκατ. ευρώ επιπλέον ανά εξάμηνο. Δηλαδή περί τα 4,5 δισ. ευρώ έως και το 2022. Για επενδύσεις που – θεωρητικά  – έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα. Δεν γίνεται λοιπόν να μένουν λεφτά στο "ράφι". Και μην ξεχνάμε υπάρχει και η παράλληλη διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027.

  Οι λόγοι λοιπόν είναι πολλοί. Η ανάγκη όμως είναι κοινή. Πρέπει  να δοθεί τέλος με τις χρονοτριβές του παρελθόντος και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Από άκρη σε άκρη της χώρας. Περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Ειδικά με τα νέα δεδομένα και τους τριγμούς – μικρούς ή μεγαλύτερους – που φέρνει το θέμα του κοροναϊου.  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων