Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 00:01

  Red Alert στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η ανοδική κίνηση της Τρίτης, που λίγες ανάσες μόνο έδωσε στο ταμπλό μετά το ραγδαίο sell off των προηγούμενων συνεδριάσεων, μπορεί να προσέφερε κάποια χαμόγελα στους ενεργούς traders αλλά ουδόλως καθησύχασε την επενδυτική κοινότητα.

  Kαθώς, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, επρόκειτο για μια τεχνικής μορφής αντίδραση. Οι πωλήσεις, η επιφυλακτικότητα και η μεταβλητότητα δεν θα αποχωρήσουν έτσι απλά. Κάτι που άλλωστε φάνηκε με το "καλημέρα” στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Και όταν οι "παίκτες” μιλούν περί... "μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου”, εννοούν να δοθεί σήμα από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, κατά βάση από τη Νέα Υόρκη, όπου οι δείκτες βαρόμετρα θα είναι αυτοί που θα σημάνουν "λήξη συναγερμού”, μετά την ταλαιπωρία που υπέστησαν Dow Jones και S&P 500, ως αποτέλεσμα της ανησυχητικής εξάπλωσης του κοροναϊού. Μέχρι τότε, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Βέβαια, δεν θα φτάνει μια ανοδική μέρα για να επαναφέρει την ηρεμία και την αισιοδοξία στους κύκλους των επενδυτών, αντιθέτως, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω για να "πέσουν τα επίπεδα συναγερμού” στις αγορές. Και μιλάμε για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα κινηθούν προσεχώς οι αγορές που έχουν μπλέξει για τα καλά στα γρανάζια του "κινεζικού ιού”. Οι επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους μίας πιο σοβαρής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

  Κάποιες πλευρές προεξοφλούν ότι η διόρθωση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση τείνει να ολοκληρωθεί, άλλοι μιλούν για χαμηλότερα επίπεδα, κάποια χαρτοφυλάκια απέφυγαν να "πιάσουν το μαχαίρι που έπεφτε κατακόρυφα”, κάποια άλλα θεώρησαν ότι άρχισαν εκ νέου να διαγράφονται καλύτερες τιμές και ευκαιρίες στο ταμπλό. Οποια τακτική και αν επέλεξαν τα funds και τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, έχει τη... λογική της, επανερχόμενοι στα του "οίκου” μας. Πλην όμως, οι άνθρωποι του χώρου, που προτιμούσαν να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να "κάτσει η σκόνη” και να δοθεί σαφέστερο σήμα από τις διεθνείς αγορές, και προφανώς δεν απευθύνονταν σε hedge funds, traders και "παίκτες” του intraday, μιλούσαν για "συναγερμό”, ετοιμότητα, για προσεκτικές κινήσεις κατ' αρχάς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τόσο αυτό της καταγραφής χαμηλότερων επιπέδων τιμών, όσο και της σταδιακής ανάκαμψης.

  Οι παράγοντες του χώρου περιμένουν αυτό το... "κάτι”, που θα δώσει την περαιτέρω τάση. Στην παρούσα φάση, η βραχυπρόθεσμη τάση, λογικό είναι να σχετίζεται με την εξέλιξη στο μέτωπο του κοροναϊού, στην εξάπλωσή του και στις εκτιμήσεις για το κόστος στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι σημαντικό για το ΧΑ να καταφέρει να "κρατήσει άμυνες”, βγάζοντας χρηματιστηριακά τον μήνα από όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα, και από Τρίτη, από Μάρτη δηλαδή, βλέπουμε. Άλλωστε, έρχεται τριήμερο για εμάς και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο εξωτερικό, όπως βέβαια και στο εσωτερικό, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα.

  Μην ξεχνάμε ότι τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν "γράψει” έναν μεγάλο ανοδικό κύκλο, από τους μεγαλύτερους στην ιστορία των αγορών, άρα δεν είναι αδικαιολόγητες οι διορθώσεις και οι εντάσεις, στον βαθμό τουλάχιστον που δεν διακυβεύονται η τάση και οι "άμυνες”. Τι να κάνει λοιπόν και η "Λ. Αθηνών” που ούτε είχε ακολουθήσει κατά πόδας τις ξένες αγορές στο ράλι, ενώ έχει και τα δικά της ζητήματα με τη ρηχότητα, τα hedge funds, τις χαμηλές συναλλαγές και τις λοιπές αρρυθμίες;

  Κατά συνέπεια, οι επενδυτές περιμένουν το "σήμα” από τις διεθνείς αγορές, αναμένουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις τίτλων που συνηθίζουν να "βάζουν πλάτη” ή να "τραβάνε το κάρο”, όπως βέβαια και τις διαθέσεις του κρίσιμου τραπεζικού κλάδου. Αλλωστε, οι διεργασίες με τον "Ηρακλή” σταδιακά προχωρούν.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ