Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 00:01

  Μείζον πρόβλημα στο ασφαλιστικό είναι το δημογραφικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Tο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή συμβάλλει στη βιωσιμότητα των συντάξεων και διορθώνει λάθη και αδικίες των προηγούμενων ετών. Οι εκθέσεις που συνόδευσαν το νομοσχέδιο κατά την κατάθεσή του αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δίνει κίνητρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, μειώνοντας τα ασφαλιστικά βάρη, αλλά είναι και κοινωνικά δίκαιο.

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, όμως, αποκαλύπτουν και μια άλλη αλήθεια. Αποτυπώνουν με αριθμούς τα προβλήματα που καραδοκούν.

  Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν –το οποίο δεν έχει λυθεί– δεν είναι το ασφαλιστικό. Είναι το δημογραφικό.

  Το ζήτημα είναι γνωστό. Άλλωστε το ΔΝΤ στηρίζει τις –μονίμως απαισιόδοξες– προβλέψεις του για ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά 1% σε μακροχρόνια βάση στο μεγάλο "αγκάθι" της γήρανσης του πληθυσμού.

  Το πρόβλημα προϋπήρχε της κρίσης. Αλλά αυτή το επιδείνωσε. Μείωσε τα εισοδήματα των οικογενειών και τη δυνατότητα/διάθεσή τους να μεγαλώσουν πολλά παιδιά. Επιδείνωσε τους δείκτες απασχόλησης. Και –βεβαίως– προκάλεσε το πολύ μεγάλο κύμα brain drain.

  Τα επιδόματα γέννησης και οι υπόλοιπες κοινωνικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και το σχέδιο επιστροφής των "καλών μυαλών" από το εξωτερικό, είναι σωστά πρώτα βήματα. Αλλά η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι πολύ μεγάλη.

  Αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύουν το νέο νομοσχέδιο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ελλάδας, από 10,67 εκατ. το 2020, μειώνεται σε 8,453 εκατ. το 2070. Δηλαδή η χώρα κάνει σχεδόν 2 στους 10 κατοίκους της.

  Ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αυξάνεται επίσης ραγδαία. Η αναλογία ηλικιωμένων ως προς τους "ενεργούς" ηλικιακά πολίτες (δηλαδή 15-64 ετών), από το ήδη υψηλό 35,4 φέτος, σχεδόν διπλασιάζεται: φτάνει στο 63,4 το 2050. Στη συνέχεια μειώνεται λίγο προς το 58,4 το 2070.

  Είναι και άλλοι οι παράγοντες. Οι ήδη λιγοστοί "ενεργοί" ηλικιακά πολίτες δεν ψάχνουν ή δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά.

  Εργαζόμενοι είναι φέτος το 57,3% του εργατικού δυναμικού και άνεργοι είναι το 16,8%. Το ποσοστό απασχόλησης αναμένεται να αυξηθεί πολύ αργά στο 62,9% το 2030 και στο 68,3% το 2070 και εξίσου αργά να μειωθεί η ανεργία...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων