Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 00:01

  Χρηματιστήριο: Οι Τράπεζες, τα blue chips και τα αποτελέσματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Πότε θα πάρει μπροστά η χρηματιστηριακή αγορά; Όταν το επιτρέψουν οι… τράπεζες, λένε με σημασία αρκετοί αναλυτές. Οι οποίες ακόμη υποαποδίδουν… 
   
  Πράγματι, για σημαντική μερίδα ανθρώπων και παραγόντων της αγοράς, το σημαντικότερο ζήτημα ή πρόβλημα, αν μπορούμε να το... θέσουμε με αυτό τον τρόπο, του Χρηματιστηρίου, σε όρους Γενικού Δείκτη, FTSE 25 κ.λπ. (τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν τους ευρύτερους ή κλαδικούς δείκτες) παραμένει από την αρχή του έτους ο τραπεζικός κλάδος. Υπό την έννοια ότι παραμένει σε ένα άτυπο discount σε σχέση με την πορεία και την απόδοση των άλλων blue chips.
   
  Και αυτό καθώς κινείται με χαμηλότερες στροφές έναντι άλλων "βαριών χαρτιών”, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες έναντι των blue chips και του FTSE 25 για παράδειγμα, τον οποίον βέβαια επηρεάζει η πορεία των τραπεζικών τίτλων, καθώς έχουν σε αυτόν αξιοσημείωτη συμμετοχή και στάθμιση.

  Όπως δε σημειώνουν χαρακτηριστικά στην αγορά οι traders, "έχουμε γεμίσει... ψαλίδες και χάσματα". Και δεν κάνουν λόγο μόνο για τεχνικές παραμέτρους, όσο για την "ψαλίδα" που καταγράφεται ανάμεσα στην πορεία του Χ.Α. και των διεθνών χρηματοιστηρίων, τα οποία η εγχώρια αγορά συνηθίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα να ακολουθεί κυρίως στις πτωτικές συνεδριάσεις και όχι στις ανοδικές, αλλά και στην διαφορά που έχει αναδειχθεί μεταξύ της εικόνας του κλάδου και των υπόλοιπων blue chips. Γιατί οι ξένες αγορές "χτυπάνε” νέα υψηλά (νέα υψηλά στην Wall Street, νέα υψηλά σε δείκτες στην Ευρώπη), αλλά το ΧΑ κινείται άτονα, αδύναμα, ασθμαίνοντας. Κι αυτό δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την εικόνα.
   
  Με διαφορετική εικόνα έναντι των τραπεζικών μετοχών, άλλα blue chips "κρατάνε” την αγορά, κινούνται ανοδικά, είτε με αφορμή νέες επενδυτικές μπίζνες, είτε λόγω αποτελεσμάτων, είτε για άλλους λόγους. Και τονίζουμε το θέμα των αποτελεσμάτων γιατί έχουμε εισέλθει σε αυτή την ενδιαφέρουσα και ευαίσθητη περίοδο, άλλωστε, με περιπτώσεις όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ κ.λπ., η αγορά έδειξε ότι πριμοδοτεί τα καλά μεγέθη και τα ικανοποιητικά μερίσματα.
   
  Προφανώς ρόλο παίζουν και άλλα χαρτιά του 25άρη (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil κ.λπ. κ.λπ.) ή χαμηλότερης βαθμίδας - η στήλη δεν θέλει να εισέλθει σε λεπτομέρειες και ονοματολογία, αλλά να μεταφέρει την εικόνα που αναδεικνύουν οι άνθρωποι του χώρου, με το stock picking σε blus chips να παραμένει ως τώρα η πιο σηνηθισμένη τακτική των traders. Όχι ότι τα μη τραπεζικά blue chips είναι ικανά να αποτελέσουν ισχυρό αντίβαρο, αλλά τουλάχιστον... "παλεύουν”.
   
  Κατά πόσο οι τραπεζικές μετοχές θα πετύχουν τον απεγκλωβισμό τους ή όχι, θα αποτελέσει ένα κρίσιμο θέμα που θα καθορίσει τη συνέχεια, κι ενώ η αγορά αφήνει πίσω της και το ζήτημα των Παραγώγων του Φεβρουαρίου. Και άλλες φορές έχουμε επισημάνει το "χάσμα” στη συμπεριφορά τραπεζικών τίτλων και λοιπών blue chips, με την "εικόνα” αυτή λίγο πολύ να συνεχίζεται σε γενικές γραμμές μέσα στον τρέχοντα μήνα. Προφανώς, λένε ορισμένοι αναλυτές, ακόμα και αν προκύπτουν αφορμές σε διεθνές επίπεδο (κινεζικός ιός, αποτελέσματα, οικονομικοί δείκτες κ.λπ.), οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. από ισχυρά ονόματα, που μάλιστα λογίζονταν ως long παίκτες, δεν είναι θετική εξέλιξη.
   
  Βέβαια, ίσως έχουμε αναμόχλευση και ανακατάταξη επενδυτικών θέσεων, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ίσως κάποια funds να "κλειδώνουν” θέσεις και άλλα να "πιάνουν μετοχικό πόστο”, αλλά και πάλι η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών δεν περνάει απαρατήρητη. Με τις αναλύσεις των ξένων οίκων βέβαια, άλλοτε να είναι υποστηρικτικές και άλλοτε να προκαλούν ρευστοποιήσεις ή έστω οι πωλήσεις να συμπίπτουν ως προς το timing με τις εκθέσεις. Πάντως, είναι παρήγορο ότι βρίσκονται αγοραστές στο Χ.Α. για μεγάλες θέσεις, ενώ προσεχώς θα κορυφωθούν οι διεργασίες για τα "κόκκινα” δάνεια, τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή” κ.λπ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων