Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 00:01

  Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή ρήξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η ανάγκη για σύνεση και ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς σε μία σειρά από μέτωπα και κυρίως όπου υπάρχουν κίνδυνοι για ρήξη με κοινωνικές ομάδες ή τοπικές κοινωνίες καθίσταται καθημερινά όλο και μεγαλύτερη.

  Η ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών και ημερών σε σχέση με την Τουρκία, δείχνει ότι ο Ερντογάν αναζητά νέα ερείσματα, στηρίξεις και ίσως και εχθρούς... Τα περί ενδεχόμενου νέου πραξικοπήματος, μετά τη σχετική έκθεση του αμερικανικού think tank, τα οποία φροντίζει να φουντώνει επικοινωνιακά η κυβερνητική πλευρά, αποτελούν μία εντελώς ασύμμετρη κατάσταση. Και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με σαφήνεια πώς θα αξιοποιήσει ή πώς θα χειριστεί την κατάσταση ο Ερντογάν.

  Σε κάθε περίπτωση όταν έχεις απέναντι έναν αντίπαλο που εγείρει ισχυρές διεκδικήσεις και την ίδια στιγμή αυτός είτε εμφανίζεται αποσταθεροποιημένος, είτε νιώθει ότι απειλείται, είτε -ακόμα χειρότερα ίσως- θέλει να αξιοποιήσει τις αφορμές που του δίνονται, είτε τις... προκαλεί, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορείς να εφησυχάζεις. Πρέπει να είσαι alert. Και να επιδιώκεις να έχεις από την πλευρά σου τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις.

  Έχει λοιπόν σημασία, ιδιαίτερα στα νησιά της... πρώτης γραμμής να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι διχασμοί. Πρέπει να επανέλθει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες. Και σαφώς η ευθύνη αυτή δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στους τοπικούς παράγοντες. Το μεταναστευτικό δεν πρέπει να αποκόψει ψυχικά τα νησιά από την υπόλοιπη χώρα. Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος σε μία κρίσιμη συγκυρία. Για πολλούς λόγους. Απαιτούνται λοιπόν συναινετικές λύσεις τώρα.

  Συναίνεση αλλά και σύνεση όμως δεν απαιτούνται μόνο στο μεταναστευτικό ή ενόψει ενδεχόμενης κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Με σύνεση θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τους επόμενους μήνες και καυτά ζητήματα που απειλούν να διχάσουν την κοινωνία. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί είναι το κορυφαίο εξ αυτών. Και θα χρειαστεί όχι μόνο επικοινωνιακή μαεστρία αλλά και παρεμβάσεις ουσίας για να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδες καταστάσεις.

  Τους επόμενους μήνες η πίεση θα αυξηθεί. Και είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής όπου υπήρξαν συνθήκες πίεσης, πχ στο ποδόσφαιρο, τα αντανακλαστικά κάποιων κυβερνητικών στελεχών παρουσίασαν ορισμένα στοιχεία αιφνιδιασμού ή αβεβαιότητας. Φυσικά, η εμπειρία έρχεται με τον καιρό, όμως πλέον τα περιθώρια για λάθος επιλογές στενεύουν...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων