Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 00:01

  Με όρτσα τα πανιά η πορεία χρειάζεται διορθώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Δυο-τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ισχυρός παράγων της οικονομικής- επιχειρηματικής ζωής της χώρας σχολίαζε τότε με σημασία ενόψει του διαφαινόμενου εκλογικού αποτελέσματος:

  Δεν ανησυχώ για τον τομέα της οικονομίας. Το "έχει" ο Κυριάκος. Θα το πάει μια χαρά το σκάφος.  Θα το κερδίσει το στοίχημα. Και θα τον αποδεχτούν και τα συστήματα που αμφέβαλαν. Εντός και εκτός συνόρων. Ένα μόνο είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Πόσοι υπουργοί θα μπορέσουν να ακολουθήσουν, ιδιαίτερα αν οι συγκυρίες τον αναγκάσουν να πάει... όρτσα. Κόντρα στον καιρό. Για να βγει πέρα... Γιατί αν κάτι υπάρχει ανησυχητικό είναι να μπορέσουν στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να υπερβούν σύντομα την αντί-Σύριζα στρατηγική που σαφώς απέδωσε -και θα αποδώσει-  εκλογικούς καρπούς και να προχωρήσουν σε άλλη ατζέντα. Για να δούμε. Γιατί ο Κυριάκος θα φύγει μπροστά. Πόσοι θα μπορέσουν να ακολουθήσουν...

  Όσο για τον Τσίπρα, συνέχισε, για να τον δούμε και στην ήττα πώς θα αντιδράσει. Μέχρι πρόσφατα, από τότε που βγήκε μπροστά στην πολιτική είχε μόνο νίκες. Είτε προσωπικές είτε συλλογικές. Η πρώτη μεγάλη σφαλιάρα ήρθε στις Ευρωεκλογές και η δεύτερη είναι στις βουλευτικές. Θα έχει τα κότσια να σηκωθεί. Γιατί σίγουρα πέφτει. Θα τους φάει εσωκομματικά ή θα τον φάνε; Θα μπορέσει ψυχολογικά να ανταπεξέλθει; Αν ναι θα είναι ο ηγέτης στην κεντροαριστερά ανεξάρτητα από το εύρος της ήττας. Αν όχι θα αναζητηθεί άλλος.

  Τις τελευταίες μέρες, η ίδια παρέα επεδίωξε να μάθει και πάλι τη γνώμη του παράγοντα, με αφορμή την έντονη φημολογία για ανασχηματισμό, τις όποιες αναφορές είχαν γίνει σε ενδεχόμενο δίδυμων εκλογών πρόωρα, αλλά και σε σχέση με τις εξελίξεις στον Σύριζα. Καθώς οι απόψεις που το καλοκαίρι είχε εκφράσει εξακολουθούσαν να είναι επίκαιρες. Αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί οι απόψεις αυτές έχουν αξία ή σημασία ή πώς τεκμηριώνεται η σημασία αυτή, ας θεωρήσουν την όλη διήγηση... τρόπο γραφής. Εύρημα για να ειπωθούν κάποια πράγματα. Μην αγχώνονται. Οι πιο ψυλλιασμένοι υποθέτω ότι αντιλαμβάνονται. Και δεν χρειάζονται εξηγήσεις...

  Σχολίασε λοιπόν ο ισχυρός παράγων ότι είναι αλήθεια πως μετά από 7 μήνες, ο πρωθυπουργός έχει δικαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς και των αγορών ότι θα σηκώσει τα μανίκια και θα προσδώσει υπεραξία και νέα στρατηγική στην προσπάθεια να ξυπνήσει η οικονομία, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να αποκτήσει ουσιαστική ατζέντα η οικονομική διπλωματία. Όμως μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, καράβι πλέει πλέον σε ταραγμένα νερά. Και πλέον απαιτούνται εξαιρετικές επιδόσεις και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

  Τρικυμίες όπως το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά, οι πλειστηριασμοί που έρχονται, απαιτούν κορυφαίες επιδόσεις όχι μόνο από τον καπετάνιο αλλά και από όλο το πλήρωμα. Όχι μόνο από όσους χειρίζονται τα καυτά αυτά θέματα αλλά και από όσους θα πρέπει να βάλουν πλάτη με επιτυχίες στους δικούς τους τομείς και κυρίως όσοι ασχολούνται με την καθημερινότητα. Αυτοί θα πρέπει να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα.

  Υπάρχουν όμως στην κυβέρνηση ακόμα κάποιοι που θεωρούν ότι αρκεί να ξορκίζουν τον Σύριζα για να κερδίζουν χρόνο. Νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δική τους ατζέντα. Γιατί έτσι δείχνουν ότι ακόμη τους απασχολεί πολιτικά. Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι που δίνει και λαβή για εκλογικά σενάρια. Σενάρια έστω χωρίς ουσία. Ο πρωθυπουργός ωστόσο φαίνεται ότι είναι έτοιμος να διορθώσει την πορεία όπου χρειάζεται. Για να δούμε τι κινήσεις θα γίνουν και το ξανασυζητάμε.

  Όσο για τον Σύριζα, ο Τσίπρας καθαρίζει την αυλή του. Άργησε, έδειξε ότι κλονίστηκε αρκετά, αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος στην απέναντι πλευρά. Οπότε κυριαρχεί. Δεν έδωσε και τα καλύτερα δείγματα μετά την ήττα αλλά φαίνεται πως τελικά αντέχει. Και προφανώς κάτι... ΚΙΝΑΛ κλπ δεν έχουν κανένα μέλλον. Όσο δε πιο μετριοπαθής και συστημικός γίνεται ο Τσίπρας τόσο καλύτερα. Τόσο πιο... χρήσιμος θα είναι. Γιατί μην εκπλαγείτε άλλωστε αν στα χρόνια που έρχονται και για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν, απαιτηθούν και ευρύτερες συναινέσεις...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ